Successos

La data del judici del foc d’Horta, pendent 11 anys després, de la transcripció d’unes declaracions de la instrucció

L’Audiència de Tarragona reclama al jutjat de Gandesa aquest requisit processal abans del novembre

El judici per l’incendi d’Horta de Sant Joan (Terra Alta) segueix sense data quan es compleixen 11 anys de l’atrapament on van morir cinc Bombers GRAF Lleida i un sisè va resultar greument ferit.

Fa un any, el jutjat d’instrucció de Gandesa va dictar l’obertura del judici oral contra els dos únics acusats, els presumptes responsables d’iniciar el foc als Ports el 20 de juliol de 2009. El jutge de la instrucció rebutjava esperar la transcripció de les proves que faltaven, però a petició de la Fiscalia i les defenses dels acusats, l’Audiència de Tarragona va emetre una resolució el 29 de juny on s’exigeix aquest requisit processal. Ara ha fixat el 31 d’octubre d’enguany per rebre les transcripcions de les declaracions de 23 testimonis.

Les transcripcions de les proves testimonials serveixen a Fiscalia i advocacies per acreditar “eventuals contradiccions” de les versions dels testimonis durant el judici oral. El jutjat popular no té accés a aquestes declaracions sumarials i els magistrats de l’Audiència reconeixen que és “realment complicat” identificar una contradicció amb el sistema de gravació. Considera “laboriós i inviable” escoltar la declaració sumarial si s’alerta de contradiccions durant el judici, tenint en compte que amb algun testimoni d’aquest cas hi ha declaracions que van allargar-se 12 hores.

En la resolució es demana que abans del 31 d’octubre, el jutjat de Gandesa transcrigui les 23 declaracions que ha demanat la Fiscalia, petició a la qual s’han adherit les defenses dels acusats. També es reclama al Departament de Justícia que faciliti “el suport el material i de persones físiques” per fer aquesta tasca en el termini establert i sense perjudici en “l’activitat habitual” del jutjat d’instrucció de la Terra Alta.

Després de l’incendi d’Horta, la instrucció inicial que es va allargar dos anys i el cas va arribar el novembre del 2011 a l’Audiència de Tarragona. Els magistrats van decidir arxivar la causa contra Carles Font, el comandament Delta 0 durant l’extinció de l’incendi, i deixar Lorenzo Forner i Juan Antonio Paz com els dos únics imputats. El jutge de la instància provincial va acceptar la petició de Fiscalia i va acordar que la vista oral se celebraria pel procediment sumari ordinari per considerar-lo el més adequat, donada “la complexitat del cas”. Les defenses dels dos presumptes piròmans s’hi van oposar perquè suposava la celebració del judici amb un tribunal professional a l’Audiència de Tarragona, en aplicació de l’actual Codi Penal.

Les defenses de Paz i Forner van recórrer dos cops aquesta decisió, dos recursos que es van refusar l’Audiència de Tarragona però que va acceptar el Tribunal Suprem (TS) fa tres anys. L’alt Tribunal argumentava que, tot i la reforma del Codi Penal de l’any 2015, havia de prevaldre la llei vigent en el moment en què es van cometre els fets (juliol de 2009) i que preponderava el “delicte fi”, en aquest cas, el delicte d’incendi forestal als cinc delictes d’homicidi per imprudència i al de lesions per imprudència, pels bombers GRAF morts i ferits en el foc.

Amb aquesta decisió del TS, l’Audiència de Tarragona havia de refer el procés des de la instrucció. La causa original va tornar al jutjat de Gandesa el maig del 2018 i resolia al juliol de l’any passat l’obertura del judici oral per un delicte d’incendi forestal, en “concurs ideal” amb cinc homicidis imprudents i un delicte de lesions imprudent. El jutge de Gandesa demanava l’any passat formar una peça separada sobre la responsabilitat econòmica dels acusats, i els requeria una fiança de 8.233.168,25 euros.

Però en un intent de donar celebritat al cas després de 10 anys, el jutjat de Gandesa descartava transcriure les declaracions pendents que ara reclama com a requisit processal l’Audiència de Tarragona i que hauran de presentar abans del 31 d’octubre.

Qualsevol retard del procediment “per causa no imputable als acusats”, pot valer als advocats per emparar-se en “dilacions indegudes” i demanar a la Fiscalia la pena mínima rebaixada en dos graus. D’aquesta manera, i si el Ministeri Fiscal s’avingués a pactar, es podria escurçar la condemna de 19 anys de presó fins a 4 o 5 cinc anys de reclusió per als acusats de provocar el mortal incendi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.