Via lliure a reobrir cinemes, gimnasos i espais esportius
El govern aixeca el confinament de Lleida i relaxa les restriccions també per a Barcelona i l’àrea metropolitana
El TSJC autoritza la reobertura de cinemes i gimnasos, decisió que també va aprovar ahir el Procicat
Tot i que amb la màxima cautela, perquè la pressió assistencial continua sent molt alta, el Procicat va acordar ahir aixecar el confinament perimetral de Lleida i de sis municipis del Segrià –Alcarràs, Aitona, la Granja d’Escarp, Serós, Soses i Torres de Segre– i relaxar les restriccions que tenien des de feia 15 dies. L’acord es va adoptar el mateix dia que el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) autoritzava la reobertura cautelar de cinemes, gimnasos i equipaments esportius, no només a Lleida, sinó també a Barcelona i la seva àrea metropolitana, la Noguera i Figueres.
En un primer moment semblava que la sentència deixaria sense efecte els acords del Procicat, però ahir mateix a la resolució de Lleida es va sumar una segona resolució referent a Barcelona i l’àrea metropolitana en què no només es dona via lliure a obrir cinemes, teatres, gimnasos i equipaments esportius, sempre que es respectin les mesures dictades pel Procicat, sinó que també es permet obrir els espais de culte amb un 33% de l’aforament, a més de piscines descobertes, parcs d’atraccions i parcs infantils.
Tant la resolució judicial com l’acord del Procicat descarten, però, que puguin reobrir els locals d’oci, que ahir mateix van protestar a Barcelona per expressar la seva protesta pel tancament.
L’encarregada de presentar la resolució referent a Barcelona i àrea metropolitana va ser la mateixa portaveu del govern, Meritxell Budó, que va assegurar que “el govern de Catalunya ja estava treballant per poder reobrir aquesta setmana”.
Tres municipis més
La resolució respecte a l’àrea metropolitana inclou l’ampliació de la zona de restriccions a tres municipis més: Sant Feliu de Llobregat, Castelldefels i Gavà, on els últims dies s’ha detectat un increment de casos. En totes aquestes localitats, a banda de limitar l’aforament de cinemes, teatres i instal·lacions esportives al 50%, es redueix l’activitat de les empreses de serveis i el comerç minorista al 50% del seu aforament i es prohibeixen les reunions de més de deu persones. També es mantenen les restriccions en bars i restaurants, en la mateixa línia de la resolució del TSJC i s’obliga a tancar les terrasses a les 12 de la nit.
Pel que fa a Lleida, a banda d’aixecar el confinament, es van relaxar les mesures, que es van equiparar a les de Barcelona i l’àrea metropolitana amb una única excepció: els bars i restaurants només podran obrir les terrasses i amb una ocupació del 50%. L’objectiu, segons va subratllar la consellera de Salut, Alba Vergés, és limitar l’activitat social al màxim perquè a Lleida “la situació no és per relaxar-nos, no és bona”, ja que encara la pressió assistencial és molt alta, amb 189 persones ingressades en centres hospitalaris i 23 a l’UCI.
Tant Vergés com Budó van agrair l’esforç que han fet els ciutadans del Segrià per portar a terme unes “mesures dures que s’ha vist que funcionen”. Budó va explicar que el president Quim Torra havia mantingut una reunió telemàtica amb els alcaldes i alcaldesses de la zona per agrair-los “l’esforç i la feina per tot el que ha representat”. “Som conscients que ho han passat malament”. Malgrat tot, Budó va deixar ben clar que “flexibilitzar no vol dir que puguem abaixar la guàrdia”, i va advertir: “Si les dades epidemiològiques no acompanyen, haurem de fer passos enrere.”
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, es va felicitar pel relaxament de les mesures, però va insistir que tornarà a demanar al govern que permeti obrir l’interior de bars i restaurants amb l’aforament limitat al 50%. “Estem moderadament satisfets, però no ens podem confiar. Hem de persistir en el mantra: distància, mans, mascareta”, va dir Pueyo.
Resolució del TSJC
Pel que fa a la resolució del TSJC sobre els cinemes, els magistrats no suspenen la resolució de la Generalitat del 17 de juliol que obligava a tancar les sales d’exhibició als municipis de la Noguera, el Segrià, l’àrea de Barcelona i l’Alt Empordà, però admeten cautelarment la reobertura mentre es dirimeix el fons de l’assumpte, sempre que les sales compleixin el Protocol sanitari per a l’obertura d’espais d’exhibició cinematogràfica i el Pla de represa del sector cultural. Cinemes, del Departament de Cultura, que el Procicat va aprovar el 3 de juliol. En resposta al gremi, el tribunal admet que el tancament temporal dels equipaments pot comportar pèrdues econòmiques importants o el tancament definitiu de les instal·lacions. Tot i que la Generalitat va al·legar les circumstàncies excepcionals de la situació epidemiològica, els magistrats suspenen l’aplicació de l’article 7 de la resolució del 17 de juliol en no considerar proporcional el tancament total dels cinemes, sempre que compleixin les recomanacions sanitàries.
El Gremi de Cinemes va celebrar la decisió de TSJC de reobrir de manera cautelar les sales, tot i que no era ben bé la solució que volien. “L’objectiu del nostre recurs era obrir els cinemes. Però no és el que esperàvem. Volíem tirar endavant amb la solució negociada que estem mantenint amb la conselleria de Cultura”, va declarar ahir a l’ACN el president del gremi, Camilo Tarrazón, que opina que la solució ha de permetre, d’una banda, una resposta eficaç al repte sanitari, i, de l’altra, poder facilitar la recuperació econòmica del sector. En aquest sentit, els cinemes demanen un mecanisme que aporti seguretat jurídica i que estableixi un sistema flexible i gradual per anivellar la resposta i les mesures segons la intensitat dels rebrots, i poder garantir l’activitat. “Aquesta es la solució que demanàvem i que continuem buscant”, va indicar Tarrazón, que lamenta que, dues setmanes després de presentar les peticions d’excepcionalitat els ajuntaments de ciutats com ara Barcelona, Badalona o l’Hospitalet, no hagin rebut encara resposta del Procicat. “El sector necessitava continuar l’activitat perquè hi hagi estrenes i recuperar públic. La probabilitat de contagi als cinemes és la més baixa que ens han demanat les autoritats”, va assegurar.
Pel que fa a les activitats esportives, la sala estima la petició cautelar de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i dels gimnasos DIR per reobrir instal·lacions i equipaments esportius, i també gimnasos, sempre que compleixin les mesures proposades pel Consell Català de l’Esport a Protecció Civil el 18 de juliol. Els demandants van al·legar que el tancament total suposava importants pèrdues econòmiques i fins i tot el possible tancament permanent dels establiments esportius, i també perjudica la salut física i emocional dels usuaris.
En canvi, els magistrats van denegar les mesures cautelars demanades per la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon) i per la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) contra el tancament de bars musicals i discoteques, i dona a la Generalitat fins divendres perquè hi digui la seva. Els magistrats no veuen “especial urgència” en la resolució d’aquest cas i, per tant, no apliquen la mesura cautelar demanada per les dues patronals del sector.
Microcirurgia
Ahir, el president Quim Torra, en declaracions a la cadena nord-americana CNBC, va afirmar que el govern de Catalunya està actuant amb “microcirurgia” per contenir els brots que han sorgit les últimes setmanes” i que s’estan fent tots els esforços “per mantenir controlat el virus”. Per la seva part, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, i la consellera de Salut, Alba Vergés, es van reunir de manera telemàtica amb una trentena de representants del cos consular acreditat a Barcelona arran de les recomanacions o restriccions de diversos països sobre Catalunya pels rebrots del coronavirus. Segons va explicar la conselleria d’Acció Exterior en un comunicat, Solé i Vergés van voler donar un missatge de “confiança” i “responsabilitat” sobre la gestió dels rebrots que està fent Catalunya.
LES FRASES
El paper dels nens en la transmissió
L’hospital Vall d’Hebron lidera un estudi epidemiològic per analitzar el paper dels nens en la transmissió intrafamiliar de la SARS-CoV-2 que permeti oferir “dades de pes” a les administracions i “reduir la incertesa” en la gestió de l’inici del curs escolar al setembre.
El cap de la unitat de patologia infecciosa i immunodeficiències de pediatria del Vall d’Hebron, Pere Soler, va destacar ahir que els resultats d’aquest treball, les primeres dades del qual es coneixeran la tercera setmana d’agost, es lliuraran als responsables públics encarregats de la reobertura dels centres educatius.
L’estudi parteix d’un registre de 162 pacients pediàtrics menors de 18 anys confirmats amb PCR que es van registrar a Catalunya des de l’inici de la pandèmia fins al 31 de maig. Els investigadors faran entrevistes a totes les famílies per saber la dinàmica de transmissió intrafamiliar i faran un test serològic als nens per conèixer la persistència dels anticossos. Les primeres dades indiquen que la incidència major es dona entre els adolescents d’entre 14 i 18 anys.