Successos

Un carregament de nitrat d’amoni de 2.750 tones sense custodiar va ser la causa de l’explosió al port de Beirut

Un centenar de morts i 4.000 ferits és el balanç provisional de víctimes

El Líban comença a rebre mostres de solidaritat de la comunitat internacional mentre s’enfronta a les conseqüències de la devastadora explosió que aquest dimarts va arrasar el port de Beirut, el principal del país, i que fins al moment ha causat 100 morts i més de 4.000 ferits, segons la Creu Roja.

Als hospitals a Beirut, alguns fortament danyats per l’explosió, es troben amuntegats molts dels ferits per la deflagració amb pacients de coronavirus, els contagis dels quals s’han disparat en aquest país en el qual es va imposar el confinament de la població.

Ahir dimarts a la tarda, un carregament de nitrat d’amoni de 2.750 tones sense custodiar va esclatar a les instal·lacions del port de Beirut, el més important del país, encara que es desconeix l’origen. Un incendi en unes sitges de gra s’hauria desplaçat cap a uns magatzems on hi havia emmagatzemat un carregament de nitrat d’amoni i hauria causat una explosió devastadora.

L’enorme detonació va ser registrada pel Sistema Internacional de Vigilància (SIV) de l’organització, una xarxa mundial d’instal·lacions de vigilància sismològica, hidroacústica i infrasònica.

L’explosió tindrà importants conseqüències econòmiques perquè la destrucció del principal port del país dificultarà el subministrament d’aliments en el futur, la qual cosa se suma a la crisi financera i a la hiperinflació al país, que passa per la seva pitjor crisi econòmica des del final de la guerra civil (1975-1990).

El primer ministre libanès, Hasan Diab, va demanar ajuda a tots els països i “amics del Líban” i va assegurar que els libanesos estan “bregant amb una autèntica catàstrofe”, que a més d’haver destrossat el port, deixa carrers, edificis i places en ruïnes en tota la ciutat.

En resposta a la seva crida, països com Holanda i França ja tenen equips de treballadors humanitaris a Beirut. La ministra holandesa de Cooperació al Desenvolupament, Sigrid Kaag, va confirmar que 67 treballadors holandesos, inclosos metges i infermers, ja es troben en la capital libanesa i “té una experiència especial en cerca de supervivents”. Fonts de la presidència francesa han informat de l’enviament de dues aeronaus, amb 55 persones, 15 tones de material, així com una unitat sanitària mòbil que permet atendre 500 ferits. Militars francesos de la Força de Pau de Nacions Unides al Líban (FINUL) van intervenir el mateix dimarts després de l’explosió en el port. Rússia ha anunciat l’enviament de cinc avions amb metges, especialistes en rescats i equips sanitaris que estaran equipats amb mitjans de protecció contra la Covid-19 i tindran a la seva disposició un laboratori mòbil per a fer proves de coronavirus sobre el terreny. La República Txeca va posar a la disposició de les autoritats libaneses un equip de 37 especialistes de la seva unitat de rescat i rastreig urbà (USAR) i Grècia va enviar un primer avió transportant una Unitat Especial de Desastres (EMAK) que inclou dotze especialistes en rescats, un gos rastrejador, dos vehicles i equipament.

Per la seva banda, el portaveu de Creu Roja, Rodney Eid, va confirmar a Efe que “fins ara, unes 4.000 persones han resultat ferides i unes 100 han perdut les seves vides. Els nostres equips continuen les operacions de cerca i rescat en les àrees de voltant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.