Societat

Rússia aprova la vacuna contra el coronavirus amb escepticisme general

Putin diu que ha guanyat la cursa mundial i que una de les seves filles s’ha vacunat

L’OMS afirma que encara se n’ha de comprovar l’eficàcia

El president de Rússia, Vladímir Putin, va anunciar ahir que el seu país ha guanyat la cursa mundial per registrar la primera vacuna anti-Covid-19 i va assegurar que el preparat desenvolupat pels científics nacionals és eficaç i segur, i genera immunitat estable contra el nou coronavirus. El mandatari va indicar que té coneixement que la vacuna registrada al Ministeri de Sanitat de Rússia és “prou eficaç i crea una immunitat estable”, i va subratllar que “ha superat totes la verificacions necessàries”. Encara més: Putin va revelar que ho sap de molt bona font, perquè una de les seves filles va participar en els assajos clínics de la vacuna, elaborada pel Centre d’Epidemiologia i Microbiologia Gamaleya.

La vacuna va ser registrada amb el nom de Gam-Covid-Vac, tot i que a l’exterior s’anomenarà Sputnik V, i, segons un comunicat de Sanitat, permet una immunitat prolongada en injectar-se dues vegades.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va rebre amb cautela la notícia i va assenyalar que aquesta vacuna, com la resta de les que es desenvolupen, haurà de seguir els tràmits de prequalificació i revisió que marca l’organisme. “Accelerar els progressos no ha de significar comprometre la seguretat”, va assenyalar en roda de premsa el portaveu de l’OMS, Tarik Jasarevic, que hi va afegir que l’organització està en contacte amb les autoritats russes i d’altres països per analitzar els progressos de les recerques de vacunes.

I és que guanyar la cursa per aconseguir una vacuna eficaç contra la malaltia que ha matat en pocs mesos més de 735.000 persones té com a premi no només la solució sanitària a la pandèmia més important de l’últim segle, sinó també ingents beneficis polítics i econòmics, la qual cosa podria portar algun grup a saltar-se etapes en el procés d’elaboració.

“Espero que en breu puguem començar a produir en massa aquest preparat”, va assenyalar Putin durant la reunió amb el govern. Al mateix temps, va subratllar que la vacunació serà voluntària, perquè “ho facin els que així ho desitgin”. “Confiem que a finals d’agost o principis de setembre tindrem disponible la vacuna”, va dir la vice-primera ministra, Tatiana Gólikova, que hi va afegir que els primers a vacunar-se seran els metges i altres categories del personal sanitari. Segons les previsions de les autoritats russes, la resta dels ciutadans podran tenir accés a la vacuna a partir de l’1 de gener vinent. Rússia és el quart país del món més afectat, després dels EUA, el Brasil i l’Índia, pel nombre de positius per coronavirus (897.599 casos confirmats), i acumula 15.131 defuncions.

Els experts fa setmanes que alerten del risc d’aprovar la vacuna abans d’hora i veuen en la rapidesa dels assajos una qüestió política. L’Associació d’Organitzacions de Recerca Clínica de Rússia, que reuneix grans farmacèutiques de renom, va demanar al govern en una carta que no es precipiti i que ajorni l’aprovació de la immunització fins que conclogui amb èxit la fase tres.

Alexander Gintsburg, director de l’Institut Gamaleya, va assegurar que la introducció de la vacuna en la circulació civil a les regions comença simultàniament amb la fase tres dels assajos, que ja estan a punt per començar a Moscou. Segons el Ministeri de Sanitat, el fàrmac permet “la formació d’immunitat a llarg termini, que probablement dura dos anys”. La vacuna es basa en un sistema de doble administració: primer, una dosi i, després, una altra “de reforç”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.