Economia

El Regne Unit cau en la pitjor recessió en una dècada per culpa de la pandèmia

El PIB britànic s’enfonsa un 20,4% el segon trimestre, gairebé el doble que el de la zona euro

L’oposició critica que s’ hagi retirat el programa d’ajut als treballadors

El Regne Unit ha entrat oficialment en recessió per primer cop des del 2009. Ho fa després de viure una caiguda de l’economia del 20,4% durant el segon trimestre de l’any –d’abril a juny–, la contracció més gran des del 1955. Es tracta del segon trimestre consecutiu en negatiu, la qual cosa significa que tècnicament el país està en recessió. El primer trimestre –de gener a març– havia caigut un 2,2%. La caiguda és més profunda que la de la zona euro, que ha estat d’un 12%. El ministre de Finances britànic, Rishi Sunak, va dir ahir en una entrevista a la BBC que estan fent front a un fet sense precedents. “Estem immersos en uns temps complicats i incerts”, va dir.

La responsable de finances de l’oposició, la laborista Anneliese Dodds, va ser molt critica amb l’executiu i va dir que “era previsible un descens de l’economia, però no aquesta crisi de llocs de treball a la qual ens ha abocat el primer ministre, Boris Johnson”.

Preocupa sobretot el que pot passar a partir del novembre, ja que el govern ja ha dit que les compensacions als treballadors per la pandèmia [l’equivalent als ERTO a l’Estat espanyol] s’acabaran el 31 d’octubre. Segons aquest programa, el govern garantia el 80% de tots els sous de les empreses. Des que va anunciar-se, el mes de març passat, s’hi han acollit més de 9,5 milions de persones. El Regne Unit, per tant, és l’únic país del G-7 que desactivarà aquest programa.

“El primer ministre dirà que no es poden fer gaire coses perquè ens trobem enmig d’una pandèmia, però no està explicant per què la nostra economia està resultant tan afectada en relació amb la resta de països”, es va queixar Dodds, molt enfadada per la decisió del govern de retirar el sistema de compensacions.

S’espera un increment sense precedents de l’atur.

El reputat think tank Institut Nacional per a la Recerca Econòmica i Social calcula que sense el programa d’ajuts la taxa d’atur podria pujar del 3,9% actual al 10% a finals d’any, un fet sense precedents al país, ja que, fins i tot durant la crisi del 2008, no va estar mai per sobre del 7%. La situació es pot agreujar perquè a partir de gener, quan es materialitzi el Brexit, el Regne Unit quedarà fora del fons de 750.000 milions d’euros de la UE per reactivar l’economia dels països membres després de la pandèmia.

No obstant això, Sunak es va mostrar més optimista. “Tot i que haurem de prendre decisions molt complicades en el futur, estic convençut que ens sortirem i puc garantir a la gent que ningú no es quedarà sense esperança i sense oportunitats”, va dir. Les dades del juny indiquen que l’economia ha començat a créixer un 8,3%. La recessió arriba a Johnson en el moment de popularitat més baixa des que va arribar al poder, fa un any, i amb els laboristes superant els conservadors en intenció de vot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.