Tres morts en un foc en un pis trampa a la Barceloneta
Les víctimes són membres d’una mateixa família de pakistanesos que treballaven venent llaunes i passejant turistes amb bici
L’habitatge tenia la llum connectada il·legalment i era ple de bateries recarregant-se
La tragèdia sempre fa santa i macabra aliança amb la pobresa i la precarietat, i aquesta combinació terrible va tornar a fer explosió ahir en un habitatge del número 16 del carrer Grau i Torras, al barri de la Barceloneta, on un violent incendi va provocar la mort de tres homes i ferides a sis més, un dels quals en estat molt greu.
Els morts són Mazic Vakbab, Mazic Vakbal i Supin Alí, d’edats compreses entre la vintena i la quarantena, i tots ells membres d’una mateixa família, els Rana, procedents d’una mateixa zona del Pakistan. A l’habitatge sinistrat hi vivien entre sis i set homes, amb dos grups de germans que són cosins entre ells, segons van explicar al mateix lloc dels fets amics de les víctimes, membres, com ells, de la comunitat pakistanesa.
Le víctimes treballaven en diverses ocupacions relacionades amb el turisme. Uns en l’economia submergida de la venda ambulant i irregular de llaunes de cervesa al barri i les platges de la ciutat, i els altres en el negoci dels taxis de pedals, especialitzats en la zona d’oci nocturn del port de la Vila Olímpica, on presten servei fins a altes hores de la matinada transportant els joves turistes.
És per això que es creu que en el moment del succés, poc abans de les sis del matí, les víctimes feia poc que havien arribat a la casa, un espai petit als baixos de l’edifici, a peu de carrer, d’uns quaranta metres quadrats, dividit en dues estances i un bany, i on els seus habitants hi dormien en lliteres i matalassos a terra. Sota els llits, els Bombers hi van trobar diverses bateries recarregant-se que agafaven l’energia d’una línia elèctrica a la qual estaven connectades il·legalment, segons van especificar les mateixes fonts dels equips d’emergència municipals.
Algunes d’aquestes bateries haurien fet explosió, ja que els veïns propers a l’habitatge sinistrat van explicar que havien sentit almenys una deflagració. El foc va ser molt violent, amb unes flames de grans dimensions que sortien per la porta i la finestra i s’enfilaven façana amunt, generant un fum negre i espès.
L’espectacularitat del succés va fer que desenes de veïns es llancessin al carrer amb la voluntat d’ajudar, però poca cosa van poder fer. Quatre dels habitants del pis van poder sortir i els altres tres ja no, en tancar-se la porta i no poder tornar-la a obrir, perquè des de dins només s’accionava amb clau, i sembla que, segons fonts veïnals, no en tenien.
En canvi, el cap de dia dels Bombers de Barcelona, Rafael Álvarez, va explicar que els ferits vivien al pis superior de l’habitatge sinistrat; per tant, sembla que en el moment dels fets a l’interior de l’habitacle només hi havia les tres víctimes mortals.
El cas ha passat a mans dels Mossos d’Esquadra, que van obrir una investigació sobre el terreny per aclarir les causes del sinistre. Allí mateix van prendre declaració a diversos testimonis, també a una veïna que assegurava que tenia notícia del llançament d’un objecte incendiari dins de l’habitatge i que aquesta seria la causa de l’origen del foc. Aquesta hipòtesi va ser rebutjada de ple pels amics de les víctimes.
Commoció
Els fets van provocar una profunda commoció en la comunitat pakistanesa, que es va aixecar sobresaltada per la tràgica notícia en un divendres de res dels fidels musulmans que es va convertir en un divendres de dol, un divendres negre. Alguns familiars molt propers als difunts ploraven desconsolats, mentre els seus amics els donaven suport emocional.
A la Barceloneta hi ha establerta de fa uns anys una important colònia de pakistanesos que treballen molts d’ells a les platges en diverses activitats de l’economia submergida. Un d’aquests treballadors, llauners, explicava ahir com la falta de turisme fa que hagin baixat molt la seva activitat i que han de recórrer a l’ajuda de familiars del seu país.
El regidor d’ERC, Jordi Coronas, va denunciar que el cas posa en evidència el drama dels locals sobreocupats, on s’hi viu en condicions infrahumanes.