Política

La CE avala prestar a l’Estat 21.300 milions pels ERTO

Els Vint-i-set han de ratificar ara l’ajuda, la més elevada després de la d’Itàlia

El primer tram del crèdit podria arribar a la tardor i la resta, el 2021

Quinze estats s’han acollit al programa SURE

La Comissió Europea (CE) va proposar ahir que l’Estat espanyol rebi 21.300 milions d’euros del programa de la UE per evitar que es dispari l’atur –conegut com a SURE– per finançar plans com els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) sorgits arran de la pandèmia de coronavirus.

“Després de les consultes amb els estats membres que han demanat ajuda i després d’haver avaluat les seves sol·licituds, la Comissió proposa al Consell que aprovi la concessió d’ajudes financeres”, va indicar la CE en un comunicat.

En concret, Brussel·les proposa que l’Estat accedeixi a 21.300 milions d’euros, una xifra que el converteix en el segon estat receptor de diners d’aquest fons dels que l’han demanat fins ara, només darrere d’Itàlia, que rebria uns 27.400 milions. El govern espanyol va anunciar a principis de mes la sol·licitud a la CE d’un finançament de més de 20.000 milions a través d’aquest instrument, sabent que l’import final dependria de les quantitats reclamades per la resta de països, entre altres variables a tenir en compte.

Ara, després de saber-se la proposta de la Comissió, correspon al Consell de la UE (els representants dels estats) determinar la quantitat de fons que s’assignen a cada país. El crèdit en condicions favorables es desemborsarà als estats que sol·licitin aquest instrument en diversos trams, de manera que el primer es podria rebre a la tardor i la resta, el 2021.

El programa SURE pot facilitar ajuda financera per valor de fins a 100.000 milions d’euros per al conjunt dels estats membres. Es finança amb deute comunitari i es destina a préstecs de suport a treballadors, autònoms i empreses.

Les propostes de concessió d’ajuda financera presentades ahir per la Comissió al Consell pugen a 81.400 milions i inclouen, de moment, 15 estats membres. Els que encara no hagin presentat una sol·licitud formal ho podran fer en el futur.

En total, el govern comunitari ha acceptat més del 80% dels 100.000 milions acordats per l’Eurogrup a l’abril com a part de la triple xarxa de seguretat per valor de 540.000 milions per a treballadors, empreses i països.

Països sol·licitants

Com a part de la seva resposta a la crisi del coronavirus, la Comissió va proposar SURE el 2 d’abril passat i el Consell el va adoptar al maig.

A més d’Itàlia i l’Estat espanyol, els principals beneficiaris del programa, també han demanat l’ajuda de SURE Bèlgica, Bulgària, la República Txeca, Grècia, Croàcia, Xipre, Letònia, Lituània, Malta, Polònia, Romania, Eslovènia i Eslovàquia.

Portugal i Hongria també han presentat les respectives sol·licituds però la Comissió encara les està estudiant.

Crides a la dimissió d’un comissari

Redacció

El comissari europeu de Comerç, l’irlandès Phil Hogan, rep pressions del govern del seu propi país perquè dimiteixi després d’haver assistit, dimecres, a un sopar a l’illa en què diversos polítics van incomplir les normes de seguretat per la Covid-19. Hogan ha demanat perdó per haver participat en aquest acte en un club de golf, a on van anar una vuitantena més de persones, però no ha parlat de dimissió, cosa que sí ha fet un altre dels assistents, el ministre d’Agricultura irlandès, Dara Calleary. A més, la premsa irlandesa revela que el dia 17 d’agost la policia va aturar el cotxe de Hogan a Kildare (oest) perquè utilitzava el mòbil mentre conduïa. Només la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, pot forçar el titular europeu de Comerç a renunciar al seu càrrec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.