Política

L’ANC engega la xarxa solidària concebuda com a Diada virtual

La iniciativa que va dissenyar pensant en un 11-S en confinament es converteix en una eina de donacions

La web es mantindrà activa i els diners seran per a fins socials

L’acció virtual que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va concebre com una alternativa a la manifestació de carrer en cas que la Diada coincidís amb un confinament de la població s’ha reconvertit finalment en una eina de solidaritat econòmica que l’entitat posarà al servei d’iniciatives socials.

La iniciativa Xarxa Independència es va concebre inicialment com una acció virtual que pogués permetre a l’ANC mobilitzar-se de nou l’11 de Setembre encara que tothom hagués d’estar tancat al seu domicili particular. “En ple confinament, amb molt poca informació i molta incertesa, vam començar a donar voltes a l’11 de Setembre”, assenyala el departament tècnic de la comissió de mobilització de l’entitat. Davant l’evidència que la crisi sanitària, econòmica i social requeriria la solidaritat ciutadana, es va concebre la idea d’impulsar una xarxa col·lectiva, recordant també que aquesta havia estat una de les claus de l’èxit del referèndum de l’1-O. Així, es va pensar en una pàgina digital on es poguessin establir vincles de relació entre les persones i un col·laborador de l’entitat i professional tecnològic els va proposar el model de web i xarxa que finalment s’ha impulsat.

Segura, anònima i fàcil

Les condicions eren que havia de ser una web segura, “perquè sempre rebem atacs”, anònima i com més fàcil d’utilitzar millor, a més d’ajustar-se a les limitacions pressupostàries. Es va optar per un funcionament a través de codis QR, que, després del confinament, han començat a generalitzar bars, restaurants i centres culturals com ara teatres o museus: “A més, és una eina que pot guardar molta informació.”

Finalment, Xarxa Independència és una xarxa virtual i simbòlica perquè les relacions entre els participants són anònimes però, en canvi, serveix per recaptar diners que es destinaran a finalitats socials. Un cop la persona ja s’ha fet usuària de la web, pot crear vincles amb altres usuaris, amb les assemblees de base de l’ANC i amb quatre blocs temàtics de caràcter social: llengua i cultura, salut, entitats socials i medi ambient.

Si el participant es fa usuari a través de la web, la donació mínima és de 2 euros, però no hi ha límit de quantitat. Primer es volien fer donacions directes a entitats, però, “per manca de temps”, s’ha optat finalment per fer possible la donació i els diners ja s’aniran fent arribar a projectes.

Tot comença adquirint un codi QR a l’ANC o a la web

Per poder participar en la xarxa solidària cal adquirir un codi QR, sigui físicament a les seus territorials o nacional de l’Assemblea, sigui digitalment a través de la web que s’ha posat en marxa. A través de la pàgina digital es pot fer el donatiu per mitjà de la identificació personal i es rebrà per correu un codi QR. Cada codi és diferent i exclusiu de la resta i té, per una banda, la codificació i, per l’altra, una clau d’accés. Un cop escanejat el codi QR amb un dispositiu electrònic, l’usuari és dirigit a la web, on el pot validar introduint la clau i automàticament accedirà a un entorn d’usuari on podrà crear xarxa. Podrà vincular-se amb cinc persones, una assemblea territorial de l’ANC i un dels quatre blocs socials solidaris. Com que la web és anònima, si el participant perd el seu codi QR també perd l’usuari que tenia. La vinculació amb altres persones o entitats es fa a través d’un mapa de visualització que li permet enllaçar amb l’assemblea territorial, el bloc social i les persones que vulgui. Però el vincle serà només virtual i simbòlic perquè les persones només es coneixeran pel nom d’usuari. Encara que hauran de triar un emplaçament, aquest no permet la geolocalització. Simplement, el mapa on es podran visualitzar els vincles pretén “fer visibles les xarxes de solidaritat i fins on poden arribar arreu del món”, expliquen els responsables tècnics. És el mitjà per fer els donatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.