Gran angular

Energia comunal

El projecte Vilawatt de Viladecans, pel qual ciutadania empreses i Ajuntament creen un operador energètic integral per avançar en la transició energètica, està cridat a ser una referència arreu, amb aportacions innovadores com ara escometre la rehabilitació energètica d’edificis i crear una moneda local per dinamitzar el comerç local.

Nascut com a projecte europeu, dins la iniciativa Urban Innovative Actions, li falten pocs mesos per cloure aquesta fase, i ara ve el temps d’assentar la iniciativa, “de convertir-la en un projecte de futur, en què s’entendrà l’energia des de la perspectiva més àmplia, tot englobant àmbits com ara la mobilitat i la gestió de residus”, com explica Pere Gutiérrez Alemany, coordinador d’un projecte que és un dels 25 finalistes dels premis RegioStars, que convoca la Comissió Europea.

En la iniciativa, ja s’han renovat energèticament 60 habitatges, per dotar-los d’una climatització eficient, que a partir d’ara estarà monitorada, i s’ha activat la nova moneda local, que es pot bescanviar amb l’estalvi assolit al rebut de la llum en esdevenir abonat de la companyia energètica Vilawatt i a la qual s’han adherit 52 comerços de Viladecans, dins aquest circuit d’economia circular impulsat a partir de l’energia.

Comunitat.

“Tanmateix, si el que volem és que Viladecans s’erigeixi en una comunitat energètica, hem de desplegar un pla d’instal·lació de plaques fotovoltaiques en règim d’autoconsum a 25 dependències municipals, fins a assolir 931.950 watts de potència instal·lada.” És així com es posaria l’accent en l’objectiu comunitari de Vilawatt: “Tal com fixa la norma, en un radi de 500 metres, la producció excedentària d’uns es podria destinar a altres.” Així doncs: “Escampant per la ciutat petites cèl·lules productores d’energia, podem convertir Viladecans en una veritable comunitat energètica, i així poder influir per abaratir el preu de l’energia.”

El propòsit de Vilawatt és començar l’any vinent a instal·lar plaques, amb un pressupost de 2 milions d’euros. Vilawatt ha demanat suport a l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE).

Aixecar un projecte d’aquesta magnitud pot donar al projecte Vilawatt l’enlairament definitiu, com diu Pere Gutiérrez: “Quan es materialitzin per tot el municipi les plaques solars, la incidència en el ciutadà serà més fàcil, perquè l’energia renovable entra pels ulls.”

Una fita assolida pel projecte Vilawatt és haver aconseguit implicar-hi l’empresariat local. “Hem treballat a fons perquè les empreses instal·lin plaques fotovoltaiques a les seves plantes industrials i així participin en aquest procés.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.