Opinió

Quan es va torçar, Espanya?

Espanya no va saber aprofitar l’oportunitat que li va donar la plata americana i va arribar un segle tard a la Revolució Industrial, en gran mesura perquè no va disposar d’estructures de govern competents. Com avançàvem a l’inici, la resposta a la pregunta que titula aquest text és: mai. No és que l’economia espanyola es torcés a partir d’un moment determinat, sinó que mai ha portat el rumb correcte

La pre­gunta que dona títol a aquest text pot sonar estra­nya: Espa­nya està torçada? La res­posta és un clar, com­plet i defi­ni­tiu sí. En ter­mes econòmics, el torçament de l’eco­no­mia espa­nyola va començar fa molts, molts anys, i va ser al llarg d’aquests anys quan va anar acu­mu­lant les carències, les ine­ficiències i els pro­ble­mes que es van anar rea­li­men­tant i unint fins a arri­bar al moment actual. Espa­nya ho va tenir tot a favor per ser una autèntica potència econòmica, però ha aca­bat sent pràcti­ca­ment irre­lle­vant en el con­text econòmic inter­na­ci­o­nal.

Vegem com ha evo­lu­ci­o­nat l’eco­no­mia espa­nyola des de l’any 1000 fins al 2010, moment en què es pro­du­eix el crac actual, com­pa­rant aquesta evo­lució amb la de l’eco­no­mia de tres països: Itàlia, per la seva teòrica sem­blança amb Espa­nya; els Països Bai­xos, perquè són un refe­rent a Europa quant a eficiència, i el Regne Unit, que ha estat gai­rebé sem­pre cap­da­van­ter en inno­vació i en la intro­ducció d’idees que han des­en­ca­de­nat movi­ments polítics i revo­lu­ci­ons tec­nològiques. (Alguns de vosal­tres direu que l’ens Espa­nya, igual que els altres tres països esmen­tats, no exis­tia l’any 1000, la qual cosa és total­ment certa, però l’eco­no­me­tria per­met fer la simu­lació que sí que exis­tia).

A la plana següent, dos gràfics: el pri­mer recull l’evo­lució del PIB per capita d’aquests qua­tre països expres­sats en dòlars inter­na­ci­o­nals de Geary-Kha­mis del 1990, des de l’any 1000 al 1890; el segon des del 1900 fins al 2010. (Els gràfics són d’ela­bo­ració pròpia a par­tir de: Mad­di­son Pro­ject Data­base, versió 2013. Bolt, J. i J. L. van Zan­den (2014). “The Mad­di­son Pro­ject: colla­bo­ra­tive rese­arch on his­to­ri­cal nati­o­nal accounts.” The Eco­no­mic His­tory Review, 67 (3): 627–651, working paper).

Comen­cem pel final: la con­clusió gene­ral, el resum, és que no hi ha un moment a par­tir del qual l’eco­no­mia espa­nyola es comenci a torçar, la rea­li­tat pura i dura és que Espa­nya, con­si­de­rada com a con­junt, sem­pre ha estat una eco­no­mia de segona divisió, de segon nivell, de segon ordre; incapaç de gene­rar sufi­ci­ent riquesa, perquè encara que és cert que fins a èpoques recents el con­cepte de PIB per capita no tenia sen­tit en ter­mes de renda (lite­ral­ment qua­tre rics i pode­ro­sos osten­ta­ven la pro­pi­e­tat de la majo­ria de la riquesa i la resta eren mers con­tribuïdors sense bene­fici), el PIB per capita dona una idea bas­tant apro­xi­mada del nivell de pro­duc­ti­vi­tat, és a dir del nivell mitjà d’apor­tació de cada súbdit o ciu­tadà. I a Espa­nya aquest nivell, en el període con­si­de­rat de més de mil anys, sem­pre ha estat baix.

El pri­mer que s’observa en el pri­mer sub­període (1000-1890) és que falta infor­mació d’Espa­nya i dels Països Bai­xos. Entre el 1300 i el 1800, i a diferència de les eco­no­mies d’Angla­terra i els Països Bai­xos, Espa­nya pre­senta un estan­ca­ment, igual que Itàlia. En el cas d’Itàlia fins i tot es pro­du­eix un des­cens fins al 1600, com a con­seqüència del declivi que es pro­du­eix en el comerç al Medi­ter­rani. Espa­nya, tot i que compta amb la plata espo­li­ada a Amèrica, no sap posar en fun­ci­o­na­ment un sis­tema manu­fac­tu­rer capaç i sufi­ci­ent i, en canvi, es con­ver­teix, pri­mer, en expor­ta­dor de llana en brut durant l’època de la Mesta (segles XIII-XVI, tot i que per­viu fins al segle XIX) i, poste­ri­or­ment, gasta aquesta plata en palaus, con­vents i esglésies, impor­tant béns de luxe i pagant els Terços de Flan­des, és a dir, la dila­pida. El que Espa­nya obté d’aquesta plata és una inflació galo­pant durant el segle XVI; en canvi, a part d’Europa, aquesta mateixa plata ser­veix per finançar la Revo­lució Indus­trial de finals del segle XVIII.

Els casos dels Països Bai­xos i d’Angla­terra són com­ple­ta­ment dife­rents. En pri­mer lloc, perquè tots dos, però sobre­tot el pri­mer, es bene­fi­cien del comerç de la Hansa (segles XIII-XVI) i, en segon lloc, perquè tots dos van desen­vo­lu­pant pro­gres­si­va­ment una potent pro­ducció manu­fac­tu­rera.

El segle XVII no és pro­fitós per als Països Bai­xos: les tres guer­res anglo­ne­er­lan­de­ses el per­ju­di­quen; no pas a Angla­terra, que emprèn un camí pui­xant fins al 1800, ja en plena expansió colo­nial. Angla­terra-Regne Unit, el ver­ta­der únic ven­ce­dor de les guer­res napoleòniques, entra en un procés d’esta­bi­lit­zació i arran­cada de la I Revo­lució Indus­trial que el porta a un període de crei­xe­ment impa­ra­ble al llarg de tot el segle XIX, igual que els Països Bai­xos.

Itàlia, total­ment esta­ble, més aviat estan­cada en com­pa­ració amb els Països Bai­xos i el Regne Unit, manté un camí per sobre de l’evo­lució del PIB per capita d’Espa­nya. L’absència de dades entre el 1800 i el 1850 no oculta la rea­li­tat: que durant aquests anys l’eco­no­mia espa­nyola creix molt poc, i que en els últims qua­ranta anys del període con­si­de­rat ho fa de manera insu­fi­ci­ent, a anys llum del camí mos­trat pel Regne Unit i els Països Bai­xos.

El segle XIX és espe­ci­al­ment funest per a Espa­nya, la qual cosa es posa de mani­fest en la seva nul·la influència a Europa: ni tan sols és con­vi­dada al Congrés de Viena del 1815. Anco­rada en una admi­nis­tració de l’estat arcaica, la seva eco­no­mia ha de supor­tar tres guer­res civils, deu aixe­ca­ments mili­tars de major o menor inten­si­tat i la pro­cla­mació de la I República, amb la con­següent ines­ta­bi­li­tat que tot això suposa. Tret d’algu­nes taques indus­tri­als a Bar­ce­lona, Bis­caia i Màlaga, Espa­nya és un ter­ri­tori amb una eco­no­mia agrària que encara segueix immersa en pràcti­ques senyo­ri­als, la qual cosa suposa una estruc­tura que no afa­vo­reix gens el crei­xe­ment. Amb una classe bur­gesa res­trin­gida, l’Estat se sumeix en una crònica insu­ficiència recap­tatòria, com­pen­sada amb un endeu­ta­ment públic fora de con­trol que ha de ser objecte de diver­ses recon­ver­si­ons. La guerra de Cuba no és res més que el colofó per a una potència que, en rea­li­tat, mai no ho ha estat.

En el període següent (1900-2010) es dona una total con­tinuïtat a les dades –unes dades de molta més exac­ti­tud, la qual cosa faci­lita l’anàlisi–, però l’evo­lució en aquests anys mos­tra una tendència gene­ral igual que l’ante­rior: el Regne Unit i els Països Bai­xos al davant i Itàlia i Espa­nya al dar­rere.

En aquest període es poden apre­ciar tres sub­fa­ses clara­ment defi­ni­des: fins a la dècada dels anys trenta, des de la dècada dels trenta fins a mit­jans de la dels cin­quanta i d’allà en enda­vant.

En la pri­mera, l’impacte de la Pri­mera Guerra Mun­dial queda dramàtica­ment de mani­fest, també el boom de després de la crisi de post­guerra, i l’inici de la depressió. El PIB per capita del Regne Unit s’estanca fins al 1920. Itàlia con­ti­nua en el seu camí d’esta­bi­li­tat i Espa­nya apro­fita molt escas­sa­ment la seva neu­tra­li­tat durant la guerra euro­pea.

La depressió afecta els Països Bai­xos, però no el Regne Unit; de fet, el seu PIB per capita creix, a causa de les polítiques gover­na­men­tals posa­des en marxa. En aquesta fase, el més des­ta­ca­ble és el declivi d’Espa­nya a causa de la Guerra Civil, una guerra tre­menda en l’àmbit social i en el ter­reny econòmic: Espa­nya no recu­pera fins al 1956 el nivell del PIB que mos­trava el 1936; de fet, la Guerra Civil marca un abans i un després en l’evo­lució de l’eco­no­mia d’Espa­nya, ja que tant les des­tros­ses pro­vo­ca­des pel con­flicte com les polítiques posa­des en marxa pel fran­quisme l’apar­ten de l’evo­lució paral·lela que man­te­nia amb Itàlia. En ter­mes econòmics, la Guerra Civil fa per­dre a Espa­nya vint anys.

A par­tir de la dècada del 1960, es pro­du­eix, al marge de l’evo­lució de la desi­gual­tat, un crei­xe­ment espec­ta­cu­lar en el PIB per capita només com­pa­ra­ble a l’expe­ri­men­tat pel Regne Unit durant el segle XIX. La diferència en l’evo­lució d’aquests qua­tre països es deu a l’estruc­tura del PIB. Men­tre que els Països Bai­xos i el Regne Unit (el pri­mer ja supera el segon) seguei­xen un camí de crei­xe­ment basat en la indústria, a Espa­nya el retrocés indus­trial és gra­dual, alhora que van gua­nyant pes els ser­veis de baix valor afe­git, en con­cret gran part del turisme que arriba a Espa­nya cada any des de mit­jans dels cin­quanta. Cal des­ta­car la pèrdua que expe­ri­menta Itàlia des de la seva entrada en l’euro.

Espa­nya, mai ha estat líder.

Espa­nya, en l’últim mil·lenni, no ha adop­tat mai una posició líder a Europa en ter­mes econòmics, al revés. En la seva teòrica època de màxima esplen­dor, el segle XVI, va fer tres sus­pen­si­ons de paga­ment (i tres més en el segle XVII). Itàlia, en canvi, no en va fer cap. Avui, men­tre que el sec­tor indústria genera el 15,9% del PIB d’Espa­nya (i aquí hi ha inclòs el de l’automòbil, que genera el 10%), la suma dels sec­tors del trans­port i de l’hos­ta­le­ria genera el 23,8%; a això cal afe­gir el de la cons­trucció, amb el 8%.

Diu una dita molt antiga: d’aque­lles noces, aquests con­fits. Espa­nya no va saber apro­fi­tar l’opor­tu­ni­tat que li va donar la plata ame­ri­cana i va arri­bar un segle tard a la Revo­lució Indus­trial, en gran mesura perquè no va dis­po­sar d’estruc­tu­res de govern com­pe­tents. Com avançàvem a l’inici, la res­posta a la pre­gunta que titula aquest text és: mai. No és que l’eco­no­mia espa­nyola es torcés a par­tir d’un moment deter­mi­nat, sinó que mai ha por­tat el rumb cor­recte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.