Empreses

El pernil, al punt de sal i greix

La tecnologia avançada de Lenz Instruments irromp mundialment en la indústria de l’alimentació i del reciclatge

Dona solucions a la indústria a través de l’òptica, el làser i la sensòrica

A hores d’ara, la tec­no­lo­gia desen­vo­lu­pada per Lenz Ins­tru­ments, empresa cata­lana amb seu al dis­tricte 22@ de Bar­ce­lona, no té com­pe­ti­dors en l’àmbit mun­dial. La seva inno­vació és capaç de deter­mi­nar els paràmetres de qua­li­tat i la com­po­sició de la carn sense neces­si­tat de cap con­tacte amb el pro­ducte. És a dir, a través de les dades que cap­tura la seva tec­no­lo­gia, es deter­mina la retenció d’aigua de la peça de carn o la quan­ti­tat de sal que neces­sita per ser excel·lent.

Juan Manuel Rodríguez, engi­nyer de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons i electrònica, i Jacobo Álva­rez, doc­tor en física i espe­ci­a­lista en òptica, eren com­panys de feina al Cen­tre de Recerca i Inves­ti­gació de Cata­lu­nya (CRIC) quan van deci­dir ende­gar el seu propi pro­jecte. Al CRIC eren els encar­re­gats de fer pos­si­ble la trans­ferència de tec­no­lo­gia entre uni­ver­si­tats i empre­ses. “Estàvem al dia de la neces­si­tat de les empre­ses i coneixíem els seus pro­ble­mes reals”, comenta Rodríguez. I una de les neces­si­tats que van detec­tar va ser la de deter­mi­nar la com­po­sició de la carn per fer-la més de més qua­li­tat. “Adap­tem la tec­no­lo­gia a la solució que reque­reix el pro­blema que se’ns plan­teja.”

Lenz Ins­tru­ments fa ser­vir un camp magnètic per detec­tar les pro­pi­e­tats de les peces de carn sense haver d’entrar-hi en con­tacte, men­tre pas­sen per una cinta trans­por­ta­dora a través d’una mena d’escàner. Par­lem, per exem­ple, del per­nil cuit.

Pas a pas.

Segons explica Rodríguez, “hi ha mol­tes carac­terísti­ques que fan que la peça sigui de major o menor qua­li­tat, com la retenció d’aigua de la carn, que és un tema genètic del mateix porc i que depèn de l’estrès que passa abans de morir o del tipus d’ali­men­tació que ha rebut o de la tran­quil·litat que l’ha acom­pa­nyat en vida”, explica. En els últims anys, el porc ha patit, en el ter­reny genètic, diver­ses modi­fi­ca­ci­ons perquè es bus­cava un crei­xe­ment més ràpid fent ser­vir menor quan­ti­tat d’ali­ment.

“Vam començar amb un escàner elec­tro­magnètic per deter­mi­nar el con­tin­gut de greix en el per­nil. Va ser un camí laboriós, de molts anys.” Entre­tant, van rebre una pro­posta d’inves­ti­gació de l’Ins­ti­tut de Recerca i Tec­no­lo­gia Agro­a­li­mentàries (IRTA), que els va aju­dar a con­ti­nuar desen­vo­lu­pant la tec­no­lo­gia. “Ens van dema­nar que deter­minéssim com afec­tava la quan­ti­tat de greix en el per­nil en el procés de salat”, explica. I el resul­tat, segons Rodríguez, va ser: “Com més greix té, més triga a aga­far la sal, i el nos­tre sis­tema diu quants dies neces­sita el per­nil perquè esti­gui al punt de sal per men­jar-se’l.”

A par­tir d’aquí, Lenz Ins­tru­ments també uti­litza la tec­no­lo­gia per deter­mi­nar la sal que neces­si­ten els pro­duc­tes bai­xos en aquest mine­ral. “Hi ha alguns que con­te­nen una reducció del 35%, però el més comú és del 25%, per­cen­tatge que ja per­met posar a l’eti­queta que és un pro­ducte baix en sal.”

Actu­al­ment, no hi ha tec­no­lo­gies ràpides com la de Lenz Ins­tru­ments que per­me­tin deter­mi­nar la quan­ti­tat de retenció d’aigua d’una peça de carn i la sal que neces­sita segons el greix que té. Ho fan ràpid i sense tocar la peça. “Per obte­nir la infor­mació el que es fa habi­tu­al­ment és uti­lit­zar màqui­nes de raigs X, que fan imat­ges de cada peça. Això és molt lent, com­pa­rat amb el que per­met la nos­tra tec­no­lo­gia”, explica Rodríguez.

Però el sec­tor de l’ali­men­tació –en què Lenz Ins­tru­ments és pio­nera– no és l’únic en què es pot apli­car. “Tenim molt de conei­xe­ment en tec­no­lo­gies d’ins­pecció i també en mate­ri­als”, asse­nyala. Això els ha permès entrar també en el món del reci­clatge. “Hem adap­tat la tec­no­lo­gia a la sepa­ració del metall, per exem­ple, en el tri­atge de la fer­ra­lla dels automòbils.” En aquest cas, fan ser­vir un làser que dis­para un raig sobre la peça, es pro­du­eix una gus­pira i la tec­no­lo­gia ana­litza la res­posta de la llum a la gus­pira, indi­cant si es tracta de ferro, alu­mini –i de quin tipus– o coure.

Les peces se situen també en una cinta trans­por­ta­dora que es mou a tres metres per segon. “La nos­tra tec­no­lo­gia ana­litza la res­posta de la llum pro­vo­cada per la gus­pira en pocs mil·lise­gons.” Ara estan tre­ba­llant per resol­dre l’incon­ve­ni­ent que suposa que el làser que uti­lit­zen no sigui capaç d’entrar fins al metall en una peça pin­tada. “Costa tro­bar-ne a l’Estat un que sigui capaç de fer-ho i a un preu com­pe­ti­tiu.”

En defi­ni­tiva, Lenz Ins­tru­ments uti­litza tec­no­lo­gies òpti­ques, espec­troscòpia làser i Raman i sen­sors per donar solu­ci­ons a les neces­si­tats indus­tri­als. De moment, han entrat en l’ali­men­tació i el reci­clatge, “però la tec­no­lo­gia es pot apli­car en molts altres sec­tors”, asse­gura Rodríguez.

LENZ INSTRUMENTS

Facturació
900.000 €
Treballadors
13
Any de fundació
2011
Lenz Instruments supera la definició d’empresa d’enginyeria i s’implica en la recerca, oferint a la indústria solucions personalitzades. Van començar amb els seus propis estalvis i a hores d’ara encara no els ha calgut fer cap ronda d’inversió.

El projecte Iceberg

Lenz Instruments va començar a donar els primers passos com a start-up de bracet de l’IRTA, fins que van aconseguir tenir la seva maquinària d’inducció magnètica i la tecnologia que l’acompanya, que integren al sistema de qualsevol empresa. No s’han allunyat mai de la recerca. Des del maig passat, és una de les empreses de l’Estat que participen en el projecte europeu Iceberg, liderat per Tecnàlia, centre basc d’investigació aplicada i desenvolupament tecnològic, en què també hi ha altres empreses i grups de Finlàndia, els Països Baixos, Grècia, Bèlgica, Turquia, França, el Regne Unit, Alemanya i Itàlia. El projecte busca solucions d’economia circular per a materials del sector de la construcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.