Gran angular

Emprenedors innovadors?

Només una petita part dels nous negocis tenen una base original i creativa amb ambició internacional

El pes dels que innoven en nous negocis és el mateix que en vells negocis
Institucions i grans empreses cerquen inspiració en les ‘start-ups’

La valo­ració social de l’empre­ne­do­ria ha fet un tomb en la dar­rera dècada fins al punt que un dels argu­ments que esgri­mei­xen les per­so­nes que s’incli­nen per mun­tar un negoci és el pres­tigi social que com­porta. Cada cop hi ha més per­so­nes que veuen l’empre­ne­do­ria com una bona sor­tida pro­fes­si­o­nal que porta asso­ci­ada una millora d’esta­tus social i econòmic. Per al con­junt de la soci­e­tat, és sinònim de progrés i d’inno­vació. Almenys aquesta és la per­cepció detec­tada pel dar­rer Glo­bal Entre­pe­neurs­hip Moni­tor (GEM) a l’Estat espa­nyol. Però real­ment és així?

És inne­ga­ble que hi ha una part de l’empre­ne­do­ria que està impul­sant els can­vis que trans­for­men el nos­tre món. El feno­men de les start-ups, empre­ses tec­nològiques de gran poten­cial de crei­xe­ment, està sent un motor de progrés econòmic de gran cilin­drada que està impac­tant en tots els sec­tors. Les grans empre­ses s’hi han ren­dit i bus­quen la seva com­pa­nyia i també les ins­ti­tu­ci­ons, en allò que rep el nom d’“inno­vació oberta”. Tot­hom mira cap a aques­tes orga­nit­za­ci­ons àgils i amb gran capa­ci­tat d’adap­tació. Vegem-ne alguns exem­ples recents.

L’anunci del tan­ca­ment de la planta de Nis­san a la Zona Franca ha espe­ro­nat el món econòmic davant la pèrdua de lide­ratge de Cata­lu­nya en el sec­tor del motor. I la situ­ació es pot agreu­jar a mesura que la mobi­li­tat deixi d’estar mono­po­lit­zada pels grans fabri­cants d’automòbils i entrin nous actors. Davant d’aquest esce­nari, la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona ha assu­mit el repte i ha encapçalat un pro­jecte per tal de con­ver­tir Cata­lu­nya en un hub indus­trial de mobi­li­tat adap­tat a les neces­si­tats del segle XXI. Les pri­me­res ini­ci­a­ti­ves en aquest ter­reny han estat la pre­sen­tació d’un pla d’acció i la con­vo­catòria d’una mena de con­curs d’idees adreçat a empre­sa­ris i empre­ne­dors: “Cal apos­tar per una indústria en l’àmbit de la mobi­li­tat que, amb la capa­ci­tat actu­al­ment ins­tal·lada al país, per­meti recu­pe­rar el pols que sem­pre hem tin­gut, tant en la inno­vació, com en l’expor­tació i en la inter­na­ci­o­na­lit­zació”, ha dit el pre­si­dent, Joan Cana­dell. Recent­ment s’ha fet balanç de la crida: s’han rebut 26 pro­jec­tes que ara s’han d’ava­luar i veure quins merei­xen el suport intel·lec­tual i finan­cer de les ins­ti­tu­ci­ons impli­ca­des en la ini­ci­a­tiva. L’objec­tiu és “con­ver­tir aques­tes idees selec­ci­o­na­des en històries d’èxit, d’impuls indus­trial que per­me­tin crear models de crei­xe­ment”. En defi­ni­tiva, empre­ne­do­ria com a palanca de trans­for­mació.

Un altre exem­ple recent també va en aquesta línia, però té un abast geogràfic més ampli, la Medi­terrània, i afecta un altre sec­tor en cons­tant recon­versió, el tèxtil. Es tracta d’una ini­ci­a­tiva de la Unió Euro­pea, dins del pro­grama de col·labo­ració entre països de la Medi­terrània, de la qual l’Agència Cata­lana de Resi­dus ha acon­se­guit ser un dels socis que ho lide­ren. Stand Up! Acció tèxtil sos­te­ni­ble per a la cre­ació de xarxa i el desen­vo­lu­pa­ment de nego­cis d’eco­no­mia cir­cu­lar al Medi­ter­rani, vol donar suport a empre­ne­dors que aju­din a com­ba­tre els efec­tes medi­am­bi­en­tals nega­tius que com­porta l’acti­vi­tat de la indústria tèxtil en alguns ter­ri­to­ris. Cal pen­sar que en els últims trenta anys certs països de la regió s’han trans­for­mat en potències en la pro­ducció i expor­tació de peces de roba. Aquesta indústria és una de les més con­ta­mi­nants del pla­neta i ali­menta un comerç inter­na­ci­o­nal que també emet molts gasos amb efecte d’hiver­na­cle a l’atmos­fera. El con­sum de tèxtil s’ha dupli­cat en els dar­rers quinze anys i la pre­visió és que con­tinuï aug­men­tant els pròxims anys. Davant la neces­si­tat d’avançar cap a un con­sum i una pro­ducció sos­te­ni­bles, els impul­sors de la ini­ci­a­tiva han pen­sat que cal comp­tar amb les noves empre­ses inno­va­do­res i start-ups. Per finançar aquest pro­grama es dis­posa d’un pres­su­post de 3,7 mili­ons d’euros, amb una con­tri­bució del 90% de la Unió Euro­pea. Nova­ment, l’empre­ne­do­ria com a motor de canvi.

Hi ha una empre­ne­do­ria que està ori­en­tada a la inno­vació i que és la porta d’entrada de les noves tec­no­lo­gies a l’eco­no­mia, però no és ni de bon tros la majo­ritària. El gruix dels nous pro­jec­tes empre­sa­ri­als no neix amb l’ànim de can­viar les coses, sinó, al con­trari, de per­pe­tuar-les. Això és que ha posat de relleu el GEM quan ha estu­diat la incli­nació refor­ma­dora de les noves empre­ses. En un pri­mer estadi, ha ana­lit­zat el nivell tec­nològic dels sec­tors als quals per­ta­nyen els nego­cis. Un 90% de les empre­ses de nova cre­ació (això sig­ni­fica de menys de qua­ranta-dos mesos) per­ta­nyen a àmbits d’acti­vi­tat de baix nivell tec­nològic. I només el 4% són de sec­tors d’alt con­tin­gut tec­nològic. En aquest sen­tit, no s’observa diferència en la dis­tri­bució de les empre­ses con­so­li­da­des.

Com­ple­mentària­ment a l’ús de la tec­no­lo­gia, el GEM ha ana­lit­zat la capa­ci­tat d’inno­var en els nous pro­duc­tes o ser­veis i en els nous pro­ces­sos. Durant el 2019, un 66% dels nous nego­cis i un 70% dels nego­cis con­so­li­dats asse­gu­ren que no van efec­tuar cap inno­vació en pro­duc­tes/ser­veis. Quan s’estu­dien en detall els nego­cis que sí, s’observa que la majo­ria ori­enta la seva inno­vació al mer­cat local i esta­tal, i en menor mesura, als cli­ents inter­na­ci­o­nals. “Aquesta tendència con­firma que els nego­cis en fase ini­cial no han nas­cut per la iden­ti­fi­cació d’una opor­tu­ni­tat vin­cu­lada a un com­po­nent inno­va­dor en els pro­duc­tes o ser­veis que han ofert”, subrat­lla l’estudi. Les empre­ses con­so­li­da­des tam­poc no tenen com a pri­o­ri­tat la inno­vació com a part del seu model de negoci o per sobre­viure en un mer­cat alta­ment com­pe­ti­tiu.

L’empre­ne­do­ria tam­poc no ofe­reix cap fet dife­ren­cial res­pecte dels nego­cis con­so­li­dats en les inno­va­ci­ons per procés. Només un 16% de les soci­e­tats que comen­cen, al davant del 14% de les con­so­li­da­des, mani­fes­ten haver desen­vo­lu­pat inno­va­ci­ons en pro­ces­sos. Poques amb ambició inter­na­ci­o­nal.

Empre­ne­dors inno­va­dors?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.