Gran angular

No n’hi ha prou amb la Zona de Baixes Emissions

Un estudi del Col·legi d’Enginyers Industrials demana rebaixar l’ús del vehicle privat, en benefici de la mobilitat que no contamina

L’establiment d’una Zona de Baixes Emissions (ZBE) per reduir la contaminació a Barcelona podria no ser suficient, segons apunta un estudi del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.

Segons l’informe, elaborat per la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular, la geolocalització de Barcelona fa que sigui una ciutat massa sensible a les alteracions meteorològiques, amb la qual cosa amb una activitat mínima hi ha episodis de contaminació elevada. Així doncs, el Col·legi demana tirar endavant altres accions complementàries, per reduir de forma significativa els nivells d’òxids de nitrogen (NOx) i de partícules PM10.

Els responsables de l’informe recomanen rebaixar l’ús del vehicle privat, i promoure la mobilitat que no contamina, com anar a peu o amb bicicleta, i el transport públic, amb el benentès que no hauria de ser contaminant. Com defensa Sílvia Nadal, membre de la Comissió, “cal substituir el vehicle privat de combustió del parc existent i fer un salt cap a vehicles de nova generació com els elèctrics o els d’hidrogen.” En el camp de la mobilitat, caldria, segons aquest grup d’expert, repensar-la a l’àrea metropolitana de Barcelona, tot evitant els itineraris repetitius.

Així mateix, caldria evitar els desplaçaments diaris innecessaris si es poden substituir pel teletreball o les reunions en línia.

Aquestes recomanacions prenen com a base la constatació que durant els mesos de màxim confinament, amb una reducció del 75% en el trànsit roda, del 77% del transport de passatgers i el 10% del de mercaderies al Port de Barcelona, els valors de contaminació, que van davallar entre un 50 i un 70%, que es van traduir en valors inferiors als 40 i 20 mg/m3 pels diòxids de nitrogen i les partícules respectivament, que són els valors mitjans recomanats per l’OMS. En canvi, durant el mes de maig, amb un lleuger increment de l’activitat i diferents condicions meteorològiques, els valors d’òxids de nitrogen i de partícules van augmentar considerablement i, en algunes hores del dia, es van superar els valors mitjans anuals recomanats per la OMS.

Com diu Concha Zorrilla, presidenta de la Comissió, “durant l’època de màxim confinament només es van assolir els valors mitjans recomanats per l’Organització Mundial de la Salud (OMS) pels diòxids de nitrogen i les partícules que són inferiors als 40 i 20 µg/m³”. Afegeix que “som conscients que aquestes mesures tenen una incidència directa en els hàbits socials i indirecta en els llocs de treball però creiem que l’objectiu final és tan important que el debat i el consens social sobre la seva viabilitat tècnica i econòmica és més necessari que mai”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.