SOS dels hotelers de Barcelona: 500 milions per sobreviure
Els establiments han deixat d’ingressar 850 milions d’euros en sis mesos i adverteixen que sense salvavides tancaran negocis i es perdran llocs de treball
El Gremi d’Hotels de Barcelona ha fet avui un nou crit de socors davant el moment crític que travessa el sector per la caiguda del turisme internacional i ha reclamat una injecció de fins a 500 milions d’euros. “No tenim més marge d’endeutament, necessitem un pla de rescat per la supervivència d’un sector importantíssim per la ciutat”, ha dit Jordi Mestre, president del Gremi, que ha presentat un balanç d’estiu desastrós.
Els hotelers han deixat d’ingressar 850 milions d’euros en la primera meitat de l’any. Durant l’estiu només el 25% de l’oferta ha obert, registrant nivells d’ocupació d’entre el 10% i el 15%, amb descomptes en els preus que han arribat al 50%. Durant el mes d’agost únicament s’han allotjat una mitjana de 3.200 persones al dia, quan normalment s’esperen unes 58.000.
Per si això no fos suficient, la recuperació no s’acaba de veure fins que no hi hagi una vacuna. Mestre no ha escatimat qualificatius per descriure la situació de les empreses: “un drama”, “una tragèdia” “un panorama desoladors i angoixant” i fins i tot ha dit que “molt hotels estan a les últimes”. La previsió és que els propers mesos molts establiments veuran compromesa la seva viabilitat i seran venuts o tancaran definitivament.
Per això, el president dels hotelers de Barcelona reclama a les administracions el rescat d’un sector “estable, sòlid i fiable per a la societat civil, empresarial i administrativa de la ciutat, que no es pot deslocalitzar”.
El pla de rescat ha de consistir en ajudes directes als hotels, continuïtat i flexibilitat dels ERTO (només 3.500 dels 30.000 treballadors han tornat a l’activitat) i exoneració i moratòria d’impostos i taxes, entre d’altres mesures.
“El sector tornarà a ser viable, la pregunta és quantes empreses sobreviuran i en quines mans estaran quan això passi”, ha afirmat.