El nombre de filials estrangeres creix un 3%
A Catalunya hi ha gairebé 9.000 sucursals d’altres països
Destaca el sector de les noves tecnologies
Gairebé 9.000 empreses estrangeres tenien l’any passat filials a Catalunya, un 3% més respecte del 2018. Les dades demostren que els auguris catastrofistes dels que asseguraven que el procés faria perdre moltes oportunitats empresarials, sobretot les que protagonitzen les multinacionals, no s’han complert, sinó tot el contrari: des del 2013, la presència de filials s’ha disparat un 60%. Segons les dades facilitades ahir per l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa, Acció, de les 8.900 empreses estrangeres identificades, 1.369 pertanyen al sector tecnològic, és a dir, un 16% del total i un 21% més que el 2018. La diversificació industrial de Catalunya, la seva posició geoestratègica i el talent dels seus treballadors són tres dels punts forts que expliquen l’aposta de les multinacionals pel territori, segons ha destacat a l’ACN el director d’Acció, Joan Romero.
La majoria de les filials estrangeres establertes al Principat són franceses i alemanyes (13%), nord-americanes (12%), italianes i britàniques (9%). Sectorialment, destaquen les que es dediquen a l’àmbit de les noves tecnologies, indústria 4.0, biotecnologia, ciutats intel·ligents, salut i equipaments mèdics, electrònica, continguts digitals i audiovisuals, telefonia mòbil, videojocs i R+D.
Durant l’any passat, Acció va captar 365,2 milions d’euros d’inversió estrangera, un 13% més que l’any anterior. Segons l’agència, per cada euro públic de pressupost destinat a l’atracció d’inversió estrangera a través de les 40 oficines que té repartides pel món, s’obté un retorn de 144 euros per part de les companyies internacionals.