Economia

L’FMI avala que l’Estat suspengui l’objectiu de dèficit perquè és “crucial” mantenir el suport a l’economia i les rendes

L’organisme reclama fer “sostenibles” les pensions i millora fins al 7,2% les previsions de creixement del PIB el 2021

El Fons Monetari Internacional (FMI) avala que el govern espanyol hagi suspès les regles fiscals i l’objectiu de dèficit de manera extraordinària per al 2020 i el 2021, i també veu amb bons ulls altres mesures com la pròrroga dels ERTO fins al 31 de gener.

Això és el que ha dit aquest dimecres la responsable de la missió de l’organisme a Espanya, Andrea Schaechter, en la presentació de l’informe que analitza la situació econòmica d’Espanya. Segons Schaechter, l’Estat ha de mantenir el suport a l’economia fins que la recuperació estigui “encarrilada”. Amb tot, ha instat a fer un pla per a la reducció del deute a mitjà i llarg termini.

En l’informe, l’FMI insisteix que cal reformar el sistema de pensions per fer-lo “sostenible”, però demana fer-ho d’una manera que tingui una “acceptació social àmplia”. Així, l’organisme reclama “garantir” que les contribucions són les suficients per sostenir el sistema.

Pel que fa a les mesures per donar suport a l’economia, l’organisme apunta que “els esforços de les polítiques econòmiques” per fer front a la crisi causada per la Covid-19 han de “prolongar-se”, “adaptar-se de manera flexible” i “tornar-se cada cop més focalitzats”. Entre aquestes mesures, l’FMI inclou els ERTO, que considera una iniciativa “d’èxit”, el manteniment de les rendes i el suport a la liquiditat.

Malgrat mantenir la previsió de caiguda del PIB espanyol en un 12,8% aquest any, l’organisme augmenta nou dècimes fins al 7,2% els càlculs de creixement per al 2021. Aquesta millora s’explica per l’impacte dels fons europeus. Malgrat que s’estan actualment negociant entre l’Eurocambra i el Consell, el finançament hauria d’arribar en la primera meitat del 2021.

“És crític que s’asseguri l’efectivitat de les noves mesures de contenció i la preparació del sistema sanitari per poder fer front als nous brots”, indica el text, que subratlla que els rebrots posen “en risc” la recuperació. A més, l’estudi també alerta que l’economia espanyola és “particularment vulnerable a les disrupcions prolongades” i que les autoritats han d’estar preparades per “intensificar” les mesures si empitjoren les previsions.

Finalment, l’FMI creu que la producció a Espanya trigarà “diversos anys” a assolir el nivell previ a la pandèmia. Per aquest motiu, considera que les mesures fiscals han d’anar centrades a fer front a la crisi sanitària i l’econòmica per evitar que “la recessió es transformi en estrès per al sector financer”.

Per l’FMI, Espanya ha d’aprofitar “l’oportunitat excepcional” que dóna el finançament de la Unió Europea per transformar l’economia i augmentar el creixement a mitjà termini. A més, l’organisme avisa que les desigualtats s’estan “aprofundint”. Per aquest motiu, avala l’ingrés mínim vital, el qual considera un “pas encertat”, i recomana “ampliar els programes d’habitatge social de lloguer i l’assistència al lloguer i la reubicació, així com simplificar la normativa en matèria d’edificació i requalificació de sòl” per millorar l’assequibilitat del lloguer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.