Economia

El Govern veu “insuficient” un dèficit de referència del 0,2% per a aquest any i un “salt sobtat” al 2,2% el vinent

Economia vol que el 2021 es mantinguin “com a mínim” els recursos en transferències d’enguany

El Govern considera “insuficient” el dèficit de referència que el ministeri d’Hisenda proposa per a les comunitats aquest any, que és del 0,2% –l’equivalent a uns 425 milions d’euros addicionals per a Catalunya–, i un “salt sobtat” que es plantegi un 2,2% el 2021.

En declaracions a la premsa, la secretària d’Economia, Natàlia Mas, ha criticat que la proposta de base del govern espanyol per un 2,2% de dèficit el 2021 inclou que els diners que ara arriben del fons Covid-19 vagin a engreixar dèficit. “Per al 2021 cal mantenir com a mínim els recursos que hem obtingut el 2020, mantenint les bestretes i el fons Covid”, ha dit Mas, que ha defensat que els diners siguin transferències directes.

“L’Estat és el que té accés als mercats i pot utilitzar els mecanismes dels fons europeus, i és a qui li toca fer aquesta tasca, la transferència de recursos a les comunitats autònomes”, ha dit Mas. En altres paraules, el departament d’Economia vol que els recursos que aquest 2020 es destinaran a les comunitats –a través dels 16.000 milions d’euros del fons Covid– es tornin a repetir l’any vinent, de nou en forma de transferències, i no creant dèficit via FLA o d’altres mecanismes similars.

La secretària d’Economia ha admès que hi ha discrepàncies amb el ministeri de María Jesús Montero sobre “la composició” dels recursos que han de rebre les comunitats.

La ministra Montero ha plantejat que el 2,2% de dèficit de referència per al 2021 estaria compost per diners del fons Covid (1,4% del PIB), les bestretes i una desviació de despesa que ha calculat que seria d’entre un 0,5% i un 0,6%.

L’origen d’aquests diners extra que gastarien les comunitats podria finançar-se al 100% a través del FLA o mecanismes similars, o dividint-ho entre dèficit i transferències. En aquest sentit, una de les propostes que ara s’estudien és que l’1,1% sigui dèficit i l’1,1% restant fruit de transferències. Aquesta opció, de fet, és la que defensa el ministeri de Montero. Catalunya, però, voldria que s’anés més enllà.

Catalunya considera que per aquest any 2020 el dèficit de referència hauria de ser de l’1%, i que pel proper, en tot cas, els diners del fons Covid no haurien d’engreixar el desviament pressupostari, i haurien de ser transferències: vol, per tant, que l’Estat assumeixi la suma de l’1,4% del PIB que representen els diners d’un nou fons Covid-19 i el 0,2-0,3% de les bestretes.

Espanya proposa un dèficit de referència 0,2% i un 2,2%, per aquest any i el vinent, respectivament. En tot cas, aquests objectius no són d’obligat compliment, com va avançar el govern espanyol la setmana passada.

Mas ha dit que la decisió de suspendre els objectius de dèficit del 2020 i el 2021 arriba tard, perquè la Comissió Europea ja ho va fer al març. “Les restriccions són incompatibles amb l’estímul fiscal que es requereix”, ha insistit.

Mas ha fet aquestes declaracions després del Consell de Política Fiscal i Financera telemàtic que s’ha celebrat aquest dilluns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.