Focus

Reprendre des de nous paradigmes

El gran pla de recuperació europeu obliga Catalunya a afinar en la recerca de projectes de sostenibilitat, digitalització i millora de la productivitat Alguns sectors d’activitat temen quedar-ne al marge

Gran part dels fons s’hauran de destinar a tapar forats, a pagar ERTO
jordi damià
professor d’eae
Tindran avantatge els països amb més cultura d’aliança entre el sector públic i el privat
oriol amat
catedràtic de la upf
Hi ha la temptació que deixin que les pimes s’hagin d’espavilar només amb els crèdits ICO
pere cots
pimec
Caldria obrir oficines sectorials perquè les petites empreses poguessin tenir cabuda en els fons
anton gasol
degà col·legi d’economistes
Agustí Ulied destaca que mai s’havia mutualitzat el deute a la UE
La Comissió exigeix complir objectius de cara a l’any 2025
Aprovar pressupostos és vital per accedir als ajuts
Algunes veus tenen por que no es reforci el benestar social dels ciutadans

Mili­ons i mili­ons per superar la depressió. Un fons de 750.000 mili­ons d’euros per revi­ta­lit­zar l’eco­no­mia euro­pea amb nous para­dig­mes, dels quals 144.000 s’hau­rien d’injec­tar a l’Estat, uns 30.000 a Cata­lu­nya. Inver­si­ons que esta­ran con­di­ci­o­na­des a ser emmar­ca­des en pro­jec­tes trans­cen­dents, en àmbits com la tran­si­ci­ons verda i ecològica i l’impuls de la com­pe­ti­ti­vi­tat indus­trial.

Durant els pròxims mesos, podrem obser­var per a què ser­veix real­ment aquest magnífic esforç de des­pesa pública, si per recu­pe­rar l’Europa curosa del benes­tar social dels seus ciu­ta­dans o, com han aler­tat algu­nes veus, per fer ser­vir l’apa­rell admi­nis­tra­tiu, de la UE i dels estats, per habi­li­tar unes refor­mes que sim­ple­ment es limi­ta­rien a ade­quar les estruc­tu­res soci­als i esta­tals a les neces­si­tats del capi­ta­lisme digi­tal finan­cer, que fa anys que adapta les tec­no­lo­gies de la infor­mació en els pro­ces­sos de pro­ducció i con­sum.

Per al catedràtic d’eco­no­mia finan­cera i comp­ta­bi­li­tat de la UPF, Oriol Amat, cal tenir clar que “no es tracta de repar­tir diners amb l’helicòpter, per la qual cosa admi­nis­tració i el sec­tor pri­vat s’hau­ran de posar les piles per millo­rar en la col·labo­ració publi­co­pri­vada, que aquí no té el pes que pot tenir al cen­tre i nord d’Europa, a causa dels pre­ju­di­cis d’una certa part de l’opinió pública”. Tot i que ens falta tra­dició en aquest tipus de vin­cle, Amat insis­teix que “aquests fons del pla euro­peu de recu­pe­ració ani­ran a pro­jec­tes publi­co­pri­vats, i els països que tenen més arre­lada aquesta cul­tura poden tenir avan­tatge, i més difi­cul­tats els altres”.

Un pla per a tots, o d’accés res­trin­git? Hi ha el perill que al sopar del pla només hi siguin con­vi­dats les grans cor­po­ra­ci­ons. Aquest temor l’expressa Pere Cots, direc­tor de con­sul­to­ria estratègica i finançament de Pimec: “Ens pre­o­cupa que el fons es repar­teixi de forma esbi­ai­xada; hi ha la temp­tació de dei­xar que pimes i autònoms s’espa­vi­lin amb els crèdits ICO i que els pro­jec­tes se’ls que­din les grans empre­ses. Ja ho veiem en el fet que s’exi­geixi un fons de solvència de 25 mili­ons d’euros.”

A més, l’ori­en­tació d’aquests recur­sos, cap al verd i el digi­tal, pot dei­xar fora alguns sec­tors que no pas­sen el millor moment: “El fons de recons­trucció s’ori­enta cap a la sos­te­ni­bi­li­tat i la digi­ta­lit­zació, però si el nos­tre sec­tor prin­ci­pal és el turisme, con­ju­mi­nat amb el comerç, pot­ser no està pen­sat per a les nos­tres neces­si­tats.”Cots creu que final­ment, con­tra el que s’hagi dit fins ara, caldrà recórrer al con­cepte res­cat: “Les empre­ses neces­si­ten aju­des a fons per­dut per aguan­tar.”

Kilian García, direc­tor de depar­ta­ment d’inter­na­ci­o­nal de la patro­nal Foment, avisa els poders públics que no s’hi val a badar amb els temps. Com diu: “Passa sovint que Espa­nya no apro­fita par­ti­des en els plans plu­ri­a­nu­als de la UE, i això ara no pot pas­sar, no es pot per­dre ni un euro. Estat i Gene­ra­li­tat han de tenir clar que només tenen tres anys i s’han de pre­sen­tar pro­jec­tes amb recurrència, per no per­dre opor­tu­ni­tats i depri­mir encara més l’eco­no­mia.” Com explica Kilian García, és impor­tant que des d’Europa hi hagi un con­trol estricte sobre la des­ti­nació dels fons: “Tot estarà mar­cat per les pri­o­ri­tats euro­pees, és impor­tant que el con­trol recai­gui en el Con­sell Euro­peu, perquè no podem obli­dar que són diners fruit de la soli­da­ri­tat de tota la UE.”

Un pla al qual se li adju­dica la vir­tut de fer entrar l’eco­no­mia en una altra dimensió. Però, no ho esgar­ri­a­ran tot les urgències? Jordi Damià, pro­fes­sor de direcció estratègica d’EAE Busi­ness School, afe­geix: “Em temo que bona part dels fons necessària­ment s’hau­ran de des­ti­nar a tapar forats, a pagar els ERTO i, en defi­ni­tiva, a aju­dar els sec­tors que han sofert l’impacte més gran de la crisi. ” Damià entre­lluca que, de tots els fons, un 60% d’alguna manera hau­ran de tenir aquesta deri­vada de tapar forats, i que el 40% res­tant prin­ci­pal­ment ani­ran a la digi­ta­lit­zació, perquè mol­tes empre­ses del ves­sant comer­cial, després de la sotra­gada, hau­ran d’optar per ser mul­ti­ca­nal i digi­ta­lit­zar-se.

Per a Agustí Ulied, pro­fes­sor d’eco­no­mia d’Esade i vice­pre­si­dent del Con­sell Català del Movi­ment Euro­peu, en pri­mer lloc cal cele­brar que “aquesta ini­ci­a­tiva con­du­eix de debò als Estats Units d’Europa, amb una mutu­a­lit­zació del deute que no s’havia fet mai.” Afirma: “La UE està esde­ve­nint un model de futur per al món, perquè volem recons­truir la soci­e­tat del benes­tar, que tan admi­rada havia estat.”

Ulied té con­fiança que el pla pugui reei­xir, amb el benentès que “bona part dels diners es dedi­ca­ran a pro­jec­tes que ja hi eren i que lli­guen amb el que demana la UE”. També creu trans­cen­den­tal que es creï un clima de con­fiança entre asso­ci­a­ci­ons sec­to­ri­als i governs, si es vol real­ment que “es gene­rin opor­tu­ni­tats”.

Des de la Cam­bra de Comerç, el res­pon­sa­ble d’estu­dis econòmics, Joan Ramon Rovira, observa que “cal comp­tar amb el tei­xit empre­sa­rial per saber quins són els pro­jec­tes més sol­vents”: “La decisió no s’ha de dei­xar només en mans dels governs, cal­dria obrir una agència específica, inte­grada amb per­so­na­li­tats que tin­guin prou auto­ri­tat per arbi­trar.”

Rovira detecta molt àmbits en què poden cris­tal·lit­zar els pro­jec­tes: “Ali­men­tació, química, farmàcia.... són diver­sos els sec­tors amb pos­si­bi­li­tats. En auto­moció, es pot fer el salt cap a una nova mobi­li­tat, i en bio­tec­no­lo­gia, es pot apro­fi­tar que tenim con­fi­gu­rat un eco­sis­tema d’empre­ses avançades, o el pro­jecte del nou Hos­pi­tal Clínic.” Fins i tot sec­tors apa­rent­ment ban­de­jats del ban­quet, s’hi hau­rien de sen­tir con­cer­nits: “En turisme, anem cap a una acti­vi­tat més ambi­en­tal, cosa que lliga amb els ajuts, i el comerç ha d’esco­me­tre el gran repte de la digi­ta­lit­zació per sobre­viure com­pe­tint amb les grans pla­ta­for­mes.”

Si par­lem de redreçament econòmic, hauríem de par­lar de dues eines, amb “una pri­mera res­posta d’impuls fis­cal per sos­te­nir ren­des, via ERTO i ajuts direc­tes, i una segona fase d’impuls inver­sor amb pro­ta­go­nisme del sec­tor públic, perquè el pri­vat hi veu incer­tesa”, com explica Josep Lladós, pro­fes­sor d’estu­dis d’eco­no­mia i empresa de la UOC. Per a Lladós: “El cer­cle virtuós l’obtin­drem si acon­se­guim impac­tar amb meca­nis­mes que millo­rin la pro­duc­ti­vi­tat de capi­tal i tre­ball, perquè així aquest impuls serà sos­te­ni­ble en el temps.” És en aquest sen­tit que Lladós pensa: “Tenim molta neces­si­tat de trans­for­mació digi­tal, d’enfi­lar-nos a l’onada del 4.0 i la intel·ligència arti­fi­cial, tec­no­lo­gies que tenen molt impacte, amb can­vis orga­nit­za­tius de l’empresa i una altra manera de tre­ba­llar, més enllà de la con­nec­ti­vi­tat.” A més, en aquesta gran tran­sició digi­tal, “o ets capaç de pilo­tar el canvi o et toca fer surf com puguis quan vin­gui”.

Per cap­tar els recur­sos del gran fons, caldrà afi­nar prou bé en el moment de detec­tar ini­ci­a­ti­ves que encai­xin en aquest gran pla de redreçament i en el moment de pre­sen­tar-les amb les jus­ti­fi­ca­ci­ons per­ti­nents. En el pas­sat recent no ha estat així: segons dades de la Comissió Euro­pea, entre el 2014 i el 2020, l’últim període pres­su­pos­tari de la Unió Euro­pea, l’Estat podia dis­po­sar de 40.000 mili­ons de fons euro­peus, i només en va fer ús de 19.000 (34%). Com diu Anton Gasol, degà del Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya, “és clar que en aquest apar­tat, l’Estat no ha estat efi­ci­ent, no ha esmerçat recur­sos addi­ci­o­nals públics que deter­mi­nen la con­cessió de l’ajut comu­ni­tari ni ha pre­sen­tat pro­jec­tes atrac­tius, for­mal­ment ben pre­sen­tats”. Tenint en compte que caldrà filar molt prim, Gasol con­si­dera que “per obte­nir les adju­di­ca­ci­ons de pro­jec­tes, es reque­reix molt de conei­xe­ment, així que les deci­si­ons s’han de pren­dre coo­pe­ra­ti­va­ment entre sec­tors econòmics i ins­ti­tu­ci­ons”. Hom pot fer les pro­pos­tes que vul­gui, però caldrà deta­llar-les fil per randa, i segons les direc­trius de la prim­mi­rada Comissió Euro­pea en una lle­tra petita que no es pot dei­xar de banda. Efec­ti­va­ment, en els docu­ments del pla de recu­pe­ració, hom exi­geix per merèixer-ne els fons com­pro­mi­sos amb volums i dates. Així, en ins­tal·lació de potència energètica, la Comissió fixa que, de cara al 2025, cal haver ins­tal·lat almenys un 30% dels 500 GW que seran neces­sa­ris el 2030. Així mateix, caldrà arri­bar, en els pròxims cinc anys, a ser capaços de pro­duir i trans­por­tar un milió de tones d’hidro­gen verd.

Dins del camp de la mobi­li­tat sos­te­ni­ble, en cinc anys cal­dria cons­truir almenys 1 dels 3 mili­ons de punts de recàrrega que neces­si­tarà el vehi­cle elèctric l’any 2030, i 500 de les 1.000 esta­ci­ons d’hidro­gen que s’han pla­ni­fi­cat.

En digi­ta­lit­zació, el 2025 també apa­reix com a data límit per asse­gu­rar que la cober­tura 5G s’ha des­ple­gat per tot el ter­ri­tori euro­peu. En els pròxims cinc anys, segons pres­criu el pla euro­peu, tot ciu­tadà euro­peu hau­ria de dis­po­sar d’una iden­ti­tat digi­tal euro­pea, i les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques hau­rien de pro­por­ci­o­nar ser­veis públics digi­tals.

Des d’un altre angle de la digi­ta­lit­zació, cal­dria avançar per arri­bar al 2025 tot dupli­cant la pro­ducció de semi­con­duc­tors a Europa, i així pro­duir pro­ces­sa­dors deu vega­des més efi­ci­ents energètica­ment. Així s’asso­li­ria, segons aquesta pers­pec­tiva, que un 32% de les empre­ses euro­pees uti­lit­zin ser­veis al núvol i facin ús del big data.

L’alfa­be­tit­zació informàtica és una altra obsessió euro­pea, i el 2025, la pro­porció d’euro­peus de 16 a 74 anys amb habi­li­tats digi­tals bàsiques hau­ria d’aug­men­tar fins a arri­bar al 70%. En el camp de la for­mació i l’ocu­pació, el man­dat euro­peu asse­nyala que almenys qua­tre de cada cinc gra­du­ats en FP hau­rien d’estar ocu­pats, i tres de cada cinc bene­fi­ciar-se de for­mació con­ti­nu­ada. A Anton Gasol també el pre­o­cupa que el gruix del deves­sall de pro­jec­tes que es pugui gene­rar “se’l que­din les grans empre­ses”: “Tot pen­sant en pimes que puguin fer una bona apor­tació, cal­dria obrir una ofi­cina pública per sec­tor d’acti­vi­tat.”

Una altra con­dició sine qua non per ser merei­xe­dor d’aquests recur­sos “és tenir uns pres­su­pos­tos gene­rals apro­vats, que puguin incloure els pro­jec­tes sus­cep­ti­bles d’entrar en el pla de recons­trucció”, asse­nyala Joan Miquel Piqué, pro­fes­sor d’eco­no­mia i geo­política d’EADA. Com afe­geix, qual­se­vol dotació que es con­ce­deixi des d’Europa per a un pro­jecte con­cret, “ha d’anar con­tra una par­tida pres­su­postària”, i en aquests moments la nego­ci­ació política dels pres­su­pos­tos navega per aigües tur­bu­len­tes.

Piqué demana una pro­funda reflexió per “dife­ren­ciar entre gas­tar i inver­tir, entre quilòmetres d’auto­pista o for­mació”: “No es poden come­tre els errors que es van fer en la gestió de fons estruc­tu­rals.” Pot ser un gran revul­siu, que ator­gui a la UE la con­dició de campió econòmic, però tan­ma­teix, “tot dependrà de com es faci, i els efec­tes no seran a curt, sinó a mitjà ter­mini, perquè, al cap­da­vall, aquests fons es pro­po­sen aug­men­tar la com­pe­ti­ti­vi­tat”, asse­nyala l’eco­no­mista Enric Llarch, per a qui Cata­lu­nya ha de tenir sen­tit de l’opor­tu­ni­tat i fer val­dre que “en l’àrea de recerca, acon­se­gueix entre el 30 i el 40% dels pro­jec­tes que la UE con­ce­deix a l’Estat espa­nyol.” Aug­men­tar la com­pe­ti­ti­vi­tat, sí, però, tot tenint en compte que l’acti­vi­tat ha de sor­tir d’un estat depres­siu, con­vin­dria que “els pro­jec­tes tin­guin inten­si­tat en mà d’obra, cosa que es podria acon­se­guir, per exem­ple, en la implan­tació de les ener­gies reno­va­bles”. Enric Llarch no tem pels entre­bancs que puguin sor­gir en la relació entre el sec­tor públic i el pri­vat per mate­ri­a­lit­zar pro­jec­tes, ja que: “Si bé és més potent en altres llocs, a Cata­lu­nya ja acu­mu­lem uns quants anys desen­vo­lu­pant una política de clústers, en què admi­nis­tració pública i empre­ses col·labo­ren.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.