Empreses

Culinarium preveu obrir cinc botigues cada any

La sisena generació familiar està al capdavant de l’expansió del negoci de productes per a la llar Centenària. La firma té dinou botigues a Catalunya i l’Estat

Els productes de qualitat i l’atenció personalitzada al client impulsen la firma lleidatana

Casa Delfín la podem tro­bar encara a la seva ubi­cació ori­gi­nal, sota els por­xos del car­rer del Carme, a Tàrrega, la capi­tal de l’Urgell, només que des de fa uns anys se la coneix amb un altre nom: Culi­na­rium, la marca que va impul­sar Montse Robi­nat, la cin­quena gene­ració de la família, que capi­ta­neja el negoci des de fa una dècada.

La pandèmia, més que fre­nar el negoci, l’ha impul­sat. “El con­fi­na­ment ens va por­tar a tots a pas­sar més hores a la cuina del que estàvem habi­tu­ats i això va anar bé per al nos­tre negoci, pre­ci­sa­ment espe­ci­a­lit­zat en pro­duc­tes per a la llar”, explica Robi­nat.

Delfí Elias va fun­dar Casa Delfín a Tàrrega el 1863. Lla­vors era un petit comerç fami­liar dedi­cat a la venda d’estris de cuina. Anys després, el negoci va eixam­plar la seva acti­vi­tat comer­cial i es va enfo­car també al sub­mi­nis­tra­ment d’equi­pa­ments per a l’hote­le­ria i la res­tau­ració en l’àmbit esta­tal. Sense per­dre mai les arrels d’empresa fami­liar, a finals dels anys noranta, va néixer una sub­di­visió dins del negoci per rellançar la idea ori­gi­nal del fun­da­dor i tor­nar a posar l’objec­tiu en la venda al detall d’arti­cles per a la llar. Era Plat Preu, que va esde­ve­nir referència en el sec­tor, men­tre Casa Delfín seguia amb el canal Horeca.

Quan Montse Robi­nat va aga­far les reg­nes del negoci, el 2010, es va plan­te­jar l’adap­tació de la marca als nous hàbits i exigències dels con­su­mi­dors. Aquest plan­te­ja­ment va sig­ni­fi­car un canvi de nom, d’imatge i d’oferta. “Tenim un gran assor­ti­ment de qua­li­tat amb preus per a totes les but­xa­ques. Guar­dem molt l’equi­li­bri entre qua­li­tat i preu però, a més, ofe­rim un bon ser­vei al cli­ent, en tenim cura i l’asses­so­rem”, explica Robi­nat. Asse­gura que no són eli­tis­tes i que expli­quen la diferència de pres­ta­ci­ons dels pro­duc­tes segons els preus. “For­mem a tot el nos­tre per­so­nal perquè pugui ser capaç de fer aques­tes fun­ci­ons d’atenció”, pun­tu­a­litza.

Cons­trucció de marca.

Orga­nit­zen un bon nom­bre de cam­pa­nyes esta­ci­o­nals i no se n’estan gens de fer ser­vir les xar­xes soci­als. “Les fem quan és l’època de tor­nada a l’escola, després de l’estiu; la dedi­cada a la rebos­te­ria quan s’acos­ten les fes­tes de Nadal o la mona; i per l’estiu fixem l’objec­tiu en les bar­ba­coes o les neve­res portàtils, entre d’altres. En cada estació bus­quem els pro­duc­tes que ens aju­den a fer cam­pa­nyes de pro­moció atrac­ti­ves”, diu.

Robi­nat visita les fires del sec­tor per ofe­rir als cli­ents les últi­mes tendències. “La cuina, per sort, s’ha posat de moda i s’hi posen fins i tot els nens. En això ha aju­dat el fet que tenim cui­ners de nivell inter­na­ci­o­nal i pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat de molta qua­li­tat, i també molts tipus de cui­nes, des de la mole­cu­lar fins a la tra­di­ci­o­nal, pas­sant també per aquells interes­sats en cui­nar només el cap de set­mana o els que opten per enlles­tir en aquests dos dies els menús de tota la set­mana”, afirma. Els conei­xe­ments que els aporta la història de la família, invo­lu­crada des de sem­pre en el món de la cuina i l’hos­ta­le­ria, els donen avan­tatge en el sec­tor.

A les boti­gues que l’espai els ho per­met –la majo­ria tenen una superfície entre 150 i 250 m²– fan xer­ra­des sobre cuina, “ara atu­ra­des pels pro­to­cols sani­ta­ris que marca la lluita con­tra la covid-19”, diu. Culi­na­rium tre­ba­lla molt amb marca pròpia. “Nosal­tres dis­se­nyem aquí, tant la peça com el seu empa­que­tat, i produïm fora perquè al país gai­rebé no hi ha fàbri­ques, tot i que ara sem­bla que està retor­nant alguna pro­ducció.”

Robi­nat ha fet créixer el negoci fami­liar fins a acon­se­guir una fac­tu­ració anual nota­ble, pro­pi­ci­ant alhora una expansió per Cata­lu­nya i el ter­ri­tori de l’Estat que l’ha por­tat a tenir dinou boti­gues, cap de les quals en franquícia. “L’èxit de Culi­na­rium radica en la passió amb què es tracta cada aspecte del dia a dia. Som una empresa que ha anat inno­vant, tant en els seus pro­ce­di­ments com en la forma de comu­ni­car-se, basant-nos en el prin­cipi de vocació de ser­vei”, afirma. Segons ella: “Culi­na­rium no és només una botiga, és un lloc on els cli­ents poden expres­sar els seus dub­tes i nosal­tres apor­tem la nos­tra visió, donant solu­ci­ons amb el pro­ducte.” També ofe­rei­xen recep­tes i petits trucs de cuina amb què han fide­lit­zat cli­ents i pres­ti­giat la marca.

Ara s’han plan­te­jat un crei­xe­ment ràpid: obrir cinc boti­gues a l’any durant els pròxims tres anys, començant pel 2020, amb dues ober­tu­res a Bar­ce­lona i la reforma de la botiga de Gran de Gràcia, a més de la reu­bi­cació de la de Girona. Per al 2021, Culi­na­rium crei­xerà a Bar­ce­lona, Madrid, el País Basc i Anda­lu­sia. I el següent, les opor­tu­ni­tats ani­ran dient. A hores d’ara, la firma té boti­gues a Cata­lu­nya, Bale­ars, Aragó i el País Valencià. Al cap­da­vant de l’expansió s’ha situat la sisena gene­ració fami­liar, amb Arnau Tor­res, fill de Robi­nat, que vol fer de Culi­na­rium una marca de referència a tot el ter­ri­tori de l’Estat.

CULINARIUM

Facturació
7 M€
Treballadors
90
Any de fundació
1863
Culinarium, que busca sempre bones ubicacions a les localitats on decideix ser present, aprofita la baixada de lloguers que ha provocat la covid-19 per créixer. Alhora, també està invertint a digitalitzar el negoci i afavorir així les vendes en línia que, afirma Montse Robinat, “estan creixent molt”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.