Política

El govern català i l’alcaldessa fan el buit a Felip VI

El president espanyol rep sol el monarca a Barcelona en absència de les màximes autoritats del país i la ciutat

L’independentisme es manifesta contra la seva visita, però ho ha de fer de lluny pel gran cordó policial

Felip VI tornava ahir a Barcelona enmig del buit institucional de les màximes autoritats de Catalunya i la ciutat i només acompanyat pel president espanyol, Pedro Sánchez, en el que volia ser una escenificació de normalitat entre La Moncloa i la monarquia després del lleig que el rei d’Espanya va fer la darrera setmana de setembre a Sánchez a través del president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes –recordem que Felip VI no va assistir per decisió de La Moncloa a l’acte d’entrega a Barcelona dels despatxos als nous jutges per por que coincidís amb la inhabilitació del president Torra i les protestes enterbolissin la visita–. La crítica de Lesmes a La Moncloa per l’absència del rei i la resposta del monarca, que va dir que li hauria agradat ser-hi, van generar malestar a l’executiu del PSOE i Podem.

Ahir Pedro Sánchez prioritzava la seva estada a Barcelona acompanyant el rei durant tot el matí i renunciant fins i tot a presidir el Consell de Ministres que decretava l’estat d’alarma a Madrid, en una decisió inèdita i amb l’oposició del govern popular de la comunitat.

En una avinguda del Marquès de l’Argentera deserta pel gran cordó policial que impedia qualsevol apropament a l’estació de França, Sánchez va rebre sol fora de l’estació el monarca espanyol, que el 3 d’octubre de fa tres anys va justificar les càrregues policials contra els votants als col·legis electorals. Per això, ahir novament cap representant del govern català l’acompanyava en l’entrega de premis de la Barcelona New Economy Week ni en la visita posterior a la incubadora d’empreses d’impressió 3D de la Zona Franca, que financen conjuntament l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament. Tampoc l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyava ahir Felip VI, que, tret de la màxima autoritat de Sánchez, era rebut pel tinent d’alcalde socialista, Jaume Collboni, i els també socialistes Teresa Cunillera, delegada del govern espanyol a Catalunya, i Pere Navarro, delegat de l’Estat al Consorci de la Zona Franca.

Felip VI va demanar en el seu discurs en l’entrega de premis “imatge d’unitat” i actuar “junts” per afrontar els reptes de la crisi econòmica que s’aguditzarà com a conseqüència de la crisi sanitària. En el seu discurs –la meitat del qual, en català–, va dir que l’objectiu ha de ser crear un “entorn estable i beneficiós” per a les empreses. Destacant que Barcelona és “un referent d’innovació al sud d’Europa”, Felip VI va aprofitar la visita a la incubadora d’empreses tecnològiques de la Zona Franca per concloure que la crisi també és una oportunitat per abordar les transformacions “que podran situar Barcelona, Catalunya i tot Espanya a l’avantguarda tecnològica”.

El vicepresident català, Pere Aragonès, a la mateixa hora va visitar el laboratori antropològic de la UAB, on s’analitzen les restes de les víctimes anònimes enterrades a les fosses comunes de la Guerra Civil. Va justificar l’absència de les institucions catalanes al costat de Felip VI dient que “a Catalunya no tenim rei” i va recordar que el monarca va avalar “l’¡A por ellos!” mentre “ens colpejaven a les escoles”. A més de manifestar-se contra la presència del Borbó, l’ANC en cremava una gran foto en què apareixia vestit amb toga judicial, i la seva presidenta, Elisenda Paluzie, va demanar que la “resistència” a la presència del rei es transformi en iniciativa política cap a la independència. Tant Paluzie com el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, van criticar els amplis cordons policials que es despleguen quan el monarca ve al país, amb l’objectiu, segons ells, de fer invisibles les protestes contra ell.

LES FRASES

Demostrem una imatge d’unitat que proporcioni un entorn estable i beneficiós per a les empreses
Felip VI
rei d’espanya
En aquesta guerra de desgast, la gent surt al carrer per dir que no és benvingut a Catalunya
Elisenda Paluzie
presidenta de l’anc
L’economia no entén de monarquies ni de símbols del passat. A Catalunya no tenim rei
Pere Aragonès
vicepresident del govern
Ha de demanar perdó per tot el que ha provocat com a principal responsable de la violència
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium

Secessió per posar fi a la repressió

La secessió és l’única via per protegir “els representants públics de la repressió i la persecució sistemàtica per part de l’Estat espanyol”. Una moció en defensa de l’autogovern de Catalunya presentada per Junts per Catalunya va ser aprovada ahir a l’inici de la sessió matinal amb els vots d’ERC i la CUP. Aprofitant la visita del rei a escassos metres del Parlament, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va defensar que Felip VI té dues feines a fer: “Demanar perdó a Catalunya i demanar la quitança. Anys treballats, dies de vacances que li queden pendents, pactar l’atur i punt final.” La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va remarcar que era un bon dia per recordar que “els catalans no tenen rei”. La CUP, però, també va denunciar que la repressió no només s’exerceix des de l’Estat, sinó que el govern català també hi actua en contra. “No es pot ser a missa i repicar”, va dir el diputat de la CUP, Carles Riera, a Pujol. Cs, en canvi, agraeix al monarca el seu paper el 3-O. “Ens va donar tranquil·litat”, va dir el diputat Martín Blanco.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.