Política

El Tribunal Suprem coarta la reinserció dels presos polítics

L’alt tribunal ha dinamitat l’execució de les condemnes, a càrrec de la Generalitat, i manté bloquejat el tercer grau a set d’ells des de l’estiu

Forcadell i Bassa, per contra, en semillibertat

Avui es compleix un any del dia que, després d’un cap de setmana ple de filtracions des del mateix Tribunal Suprem, es va fer pública oficialment la condemna d’entre nou i tretze anys de presó pels delictes de sedició, malversació de fons públics i desobediència imposada per l’alt tribunal espanyol a dotze independentistes catalans, membres del govern i de la societat civil. I, un any després, els set magistrats del Suprem, encapçalats per Manuel Marchena, mantenen coartada l’execució de la condemna als presos polítics, a càrrec de l’administració de justícia, en aquest cas la Generalitat.

Des del juliol passat, els set presos polítics homes tenen suspès el tercer grau concedit per la Generalitat i validat per la jutgessa de vigilància penitenciària, que, alhora, els va suspendre en espera de la resposta del Suprem. Aquesta regressió ha provocat que no puguin ni sortir a treballar ni a fer voluntariat com feien des del maig passat, a través de l’article 100.2 del reglament penitenciari i en segon grau. Estan en un atzucac. El Suprem no té cap pressa, i les peticions d’indult no es resoldran abans de sis mesos.

En la concessió de la semillibertat, té la darrera paraula el tribunal sentenciador, que en aquest cas és el Suprem. El 23 de juliol passat, però, la sala va avançar la seva posició carcerària en una resolució sobre el 100.2 de l’expresidenta Carme Forcadell (extemporani, segons la seva defensa, perquè ja tenia el tercer grau), que alhora va fer canviar la competència sobre la revisió de l’article 100.2 (d’un tribunal ordinari al sentenciador) i va frenar una lectura progressista i unitària que fins llavors mantenien els jutges de vigilància penitenciària a Catalunya fins al punt de dictar resolucions dispars i injustes per als presos de Lledoners, que ja fa tres anys que hi estan tancats. I és que el 28 de juliol passat (cinc dies després de la resolució del Suprem), la jutgessa de vigilància penitenciària va fer una lectura restrictiva de la norma i, com volia la fiscalia, va acceptar la mesura cautelar de suspendre la semillibertat de què van gaudir quinze dies fins que el Suprem es pronunciï. Amb tot, els ha anat aprovant sortides puntuals.

Per contra, un altre jutge de vigilància penitenciària manté la semillibertat de l’expresidenta Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa, ja que fa una interpretació més garantista de la norma. Aquest jutge encara no ha dictaminat si valida el tercer grau de les polítiques, fet que implicarà que el seu cas arribi més tard al Suprem, moment en què de manera automàtica se suspèn la semillibertat fins a la resolució.

Després de la humiliant sentència (per molts juristes), el Departament de Justícia va iniciar l’execució de la pena, que té la finalitat de rehabilitar, amb una fiscalia sempre en contra de sortides i beneficis, però fins a tres jutges de vigilància penitenciària n’han validat la gestió, com ara les sortides per anar a treballar i fer voluntariat. Fins i tot una secció de l’Audiència de Barcelona (tot i que dividida) va recordar quina és l’essència d’una pena i que no es pot canviar el pensament dels presos polítics quan la fiscalia insistia que fessin un curset per assumir la gravetat dels seus actes.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i els exdiputats de JxCat Jordi Sànchez, Joaquim Forn i Josep Rull ja han complert una quarta part de la condemna, factor afavoridor per al tercer grau, malgrat que no hi ha cap requisit en aquest sentit. Pinten bastos, però. En la resolució de Forcadell, el Suprem va criticar que es “reinterpretava” la seva sentència i alertava d’un “frau de llei”, un dard a la Generalitat, però també als jutges. Marchena ja no pot demorar més el càstig que vol contra els independentistes catalans.

LES DATES

14.07.20
La Generalitat
aprova el tercer grau per als nou independentistes, validat pels jutges.
23.07.20
El Suprem
suspèn el 100.2 de Forcadell –quan ja no cal, perquè té el tercer grau–, però provoca, el dia 28, la suspensió del tercer grau als set de Lledoners.

El TSJC rebutja suspendre la inhabilitació de Torra

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat suspendre la pena d’any i mig d’inhabilitació imposada a l’expresident de la Generalitat Quim Torra, mentre el Tribunal Constitucional (TC) decideix sobre el recurs d’empara presentat contra la sentència. En una interlocutòria, difosa ahir, la sala civil i penal del TSJC tomba el segon intent de l’expresident per suspendre la seva pena d’inhabilitació, ja que entén que aquesta decisió és “competència exclusiva” del Constitucional i que és “doctrina consolidada” que els recursos d’empara no paralitzen l’execució de les condemnes.

La setmana passada, el ple del TC va desestimar una petició cautelaríssima de la defensa de Torra per deixar en suspens la seva inhabilitació, mentre resol el recurs d’empara. El que sí que admet la sala és un “error material” de la resolució en què va donar per efectiva la condemna de Torra –només una hora i escaig després que el Suprem la confirmés–, perquè declarava ferma la sentència del Suprem, en comptes de la del TSJC. El TSJC la rectifica i sosté que la pena queda clara en la resolució. Avui hi ha una vista per aclarir les dates de la inhabilitació i el pagament de la multa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.