Salut

França es prepara per al toc de queda nocturn entre la resignació i la crispació

La policia judicial escorcolla el domicili del ministre de Salut i els d’altres dirigents

L’oposició critica durament l’adopció del confinament durant la nit

El 13 de setembre, un grup de destacats metges francesos va demanar en una tribuna al Journal du Dimanche que havia arribat el moment “del xiulet del final de la recreació”. Aleshores, l’executiu francès no va adoptar cap restricció conseqüent. Un mes després, però, el president Emmanuel Macron va decretar, abans-d’ahir, el final de la festa amb l’anunci d’un toc de queda a partir de dissabte a les 9 de la nit a París i a vuit metròpolis més. Aquesta vegada, però, la ressaca pot ser més dura. El confinament nocturn serà respectat? Sobreviuran els sectors més afectats? Afavorirà un esclat de la crispació social i política?

Ahir, uns 80 agents de la policia judicial van registrar el domicili del ministre de Salut, Olivier Véran, de l’exprimer ministre Édouard Philippe i els d’altres responsables executius. Es tractava d’una operació en el marc d’una investigació judicial preliminar per la gestió de la Covid-19. En fer-se l’endemà de l’anunci del toc de queda, recordava les conseqüències que poden tenir les pífies polítiques en la crisi sanitària.

El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, anunciava que es desplegaran uns 12.000 policies per fer respectar el toc de queda. En la mateixa roda de premsa, encapçalada pel primer ministre, Jean Castex, també va indicar-se que es posarien sobre la taula 1.000 milions d’euros en noves ajudes per als sectors més afectats per la paràlisi de la vida nocturna. Segons un sondeig publicat ahir per Le Figaro, un 64% dels francesos són favorables a l’aplicació del toc de queda, però un 59% asseguren que desconfien de Macron.

“El govern no ha estat a l’altura i això ens ha abocat a aprovar el toc de queda. Més que davant d’una crisi epidèmica, estem davant d’una crisi hospitalària”, explicava Maryse L., infermera de l’hospital Tenon, present ahir en una manifestació a París. Els sindicats i col·lectius dels treballadors sanitaris van organitzar protestes arreu de França contra la falta de recursos humans i materials per afrontar la “segona onada”. En concret, retreuen a l’executiu que no hagi complert la promesa de doblar, fins a 12.000, el nombre de llits en els serveis de reanimació.

Alemanya marca un màxim diari

Les autoritats sanitàries alemanyes van notificar ahir 6.638 nous contagis de Covid-19, el màxim diari al país des de l’inici de la pandèmia. Un clar augment del nombre de casos respecte dels 5.132 contagis registrats dimecres. Fins ara, la xifra màxima d’infeccions havia estat de 6.294, registrades el 28 de març. A més, el nombre de pacients en cures intensives ha augmentat en l’última setmana de 450 a 620, mentre que al país hi ha 9.000 llits disponibles en aquestes unitats. Aquest repunt de casos va dur les autoritats del país a endurir les restriccions existents. Des de l’inici de la pandèmia, Alemanya ha registrat 341.223 casos confirmats de coronavirus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.