Economia

La Cambra vol més ajuts per a la restauració i prioritza la reactivació del turisme

L’informe de conjuntura econòmica confirma les pitjors previsions per aquest any

L’estalvi familiar ha crescut 12.000 milions per la pandèmia

Els ajuts de 40 milions d’euros anunciats pel govern per als negocis de restauració que hagin hagut de tancar durant 15 dies per la crisi sanitària són “insuficients”, segons la Cambra de Comerç de Barcelona, que creu que s’haurien d’elevar fins a 100 milions per donar resposta a les necessitats del sector. Així ho va explicar ahir el president de la Cambra, Joan Canadell, durant la presentació de l’anàlisi de conjuntura econòmica del tercer trimestre. Canadell va qualificar de “lògica” la mesura de tancar bars i restaurants. “Primer hi ha la salut, però també volem ser crítics en el sentit que cal buscar mesures més eficaces per trobar un equilibri entre seguretat i activitat econòmica”, va dir. En aquest sentit, va anunciar que s’ha posat en marxa un equip de treball format per empresaris de la restauració i creatius “per buscar alternatives a aixecar la prohibició total i fer-la parcial o amb condicions com més aviat millor”. El president de la Cambra va posar l’accent en la importància de reactivar el sector turístic a Barcelona “tan aviat com sigui possible” i deixar per més endavant el debat sobre quin ha de ser el model de turisme. Va indicar la necessitat de digitalitzar el sector i fer una inversió que va calcular en uns 20 milions d’euros per recuperar el turisme. “Hem de tenir clar que Barcelona continuarà sent turística o no serà”, va sentenciar.

Caiguda del PIB

Les xifres presentades ahir confirmen les pitjors previsions. L’any es tancarà amb una caiguda d’un 12,7% del PIB i amb vista a l’any vinent només se’n podrà recuperar la meitat, va explicar el director d’estudis econòmics de la Cambra, Joan Ramon Rovira, que va preveure que la taxa d’atur arribi a un 17,5% a finals del 2020 i es comenci a “corregir” el 2021, quan aquest indicador assoliria el 13,6%, una xifra no tan allunyada de l’11% del 2019.

Les microempreses són les que més estan patint la crisi. El nombre d’empreses actives es manté un 7% per sota dels nivells del 2019 i ja n’hi ha 18.380 menys. Pel que fa al consum privat, caurà un 11% a final d’any, una dada que contrasta amb l’increment de l’estalvi familiar forçat per la pandèmia, que ha crescut 12.000 milions i representa el 5% del PIB d’abans de la crisi. És per això que Canadell va insistir en la importància de generar confiança. “Si som capaços de recuperar el consum podrem reduir l’impacte d’aquesta crisi”, va argumentar.

LA FRASE

17,5%
és la taxa d’atur
amb què es tancarà el 2020, per sobre de l’11% del 2019. La previsió és baixar fins al 13,6% el 2021.
Si som capaços de recuperar el consum podrem reduir l’impacte d’aquesta crisi
Joan Canadell
President de la cambra de comerç de Barcelona

La meitat de les agències de viatges podrien tancar per la crisi sanitària

Les agències de viatges preveuen tancar el 2020 amb una caiguda de la facturació de gairebé un 90% i un descens de l’ocupació d’un 14%. És per això que l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave) indica que un 50% dels punts de venda del sector podrien acabar tancant definitivament si no hi ha un pla de rescat per al sector. Actualment, un 33% de les agències no han pogut retornar a l’activitat i un 20% es plantegen tancar definitivament, segons els resultats d’una enquesta realitzada a les 500 empreses associades.

Entre el 2008 i el 2013, van tancar a l’Estat 5.000 punts de venda d’agències de viatge i es va arribar a un nivell d’ocupació de 40.000 treballadors. El 2019, el sector sumava un total de 9.500 punts de venda, amb 70.000 empleats, 6.000 empreses i 21.000 milions de facturació. El president de l’Acave, Martí Sarrate, va assegurar ahir que serà impossible que el sector resisteixi sense ajudes directes. En aquest sentit, proposava ajudes a “fons perdut” i una rebaixa de l’IVA per al sector. A més, va demanar el llançament de bons de viatges per incentivar el turisme i un pla renove per al sector. Un 95% de les empreses del sector han tingut una baixada dràstica de les vendes o una paralització durant la temporada d’estiu. Un 72% consideren que la tendència es mantindrà aquesta tardor i fins i tot un 28% dels enquestats creuen que les seves vendes empitjoraran. Per això, Sarrate va preveure una campanya de Nadal “complicada” per les noves restriccions i l’evolució de la pandèmia.

D’altra banda, Catalunya és la segona comunitat de l’Estat amb més caiguda de l’activitat turística, d’un 74,8% anual, segons dades d’Exceltur, que preveu un descens d’activitat de 106.159 milions d’euros respecte a l’any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.