Política

El papa dona suport a les unions civils homosexuals

Francesc defensa que les parelles del mateix sexe tenen dret a la família i a una cobertura legal

Les declaracions, inèdites en la història del catolicisme, les va fer en un documental estrenat ahir

“Les persones homosexuals són filles de Déu i tenen dret a una família. Ningú no hauria de ser exclòs o sentir-se infeliç per això. El que cal és una llei d’unions civils, així tenen cobertura legal.” Aquestes declaracions, inèdites en la història del catolicisme, les ha fet el cap de l’Església catòlica en el documental Francesco, del director rus Evgeni Afineevsky, que es va presentar ahir a la Festa del Cinema de Roma.

Quan era arquebisbe de Buenos Aires, Bergoglio es va oposar al matrimoni homosexual, però ja va mostrar-se partidari d’algun tipus de mesura que garantís els drets civils a les parelles del mateix sexe. Tot i que no estan escrites en cap document oficial, les declaracions de Francesc, fetes ara que és papa, representen un pas endavant considerable cap a una obertura de l’Església catòlica. El fet que Bergoglio hagi fet servir la paraula família, a més, és molt significatiu. És el mot rere el qual s’empara l’extrema dreta ultracatòlica per negar els drets civils a les persones LGTBI.

Les paraules han tingut un fort impacte dins del món catòlic, i sacsejaran una Església que té grans lluites internes entre els partidaris de Francesc i els conservadors. En el context italià, el pronunciament del pontífex ha causat estupor perquè, a causa de les pressions de l’Església, Itàlia va ser l’últim país de la Unió Europea (UE) a tenir una llei d’unions civils. No va ser fins al 2016, i va acabar sent la llei d’unions civils més tèbia i limitada de la UE. Les parelles homosexuals, a Itàlia, són reconegudes des de fa tot just 4 anys, i amb l’estatus ambigu d’“específica formació social”. Tenen drets i deures –conviure en un mateix domicili, assistir la parella en cas de malaltia i pensió de supervivència–, però no poden fer servir el terme matrimoni. L’Església va aconseguir que s’eliminés, a més, l’obligació de fidelitat i la invalidació de la unió en cas que no s’hagi consumat, dues premisses que recordaven massa el matrimoni tradicional.

No poden adoptar

La victòria més gran del món catòlic que s’oposava a la llei d’unions civils a Itàlia va ser aconseguir que els homosexuals no puguin adoptar. A Itàlia, les parelles del mateix sexe, a diferència de les heterosexuals, no poden ni tan sols adoptar el fill biològic del cònjuge. A sobre, el documental arriba en un moment en què l’Església està prenent partit en la vida política italiana de manera ben explícita.

La Conferència Episcopal italiana i els òrgans relacionats amb el Vaticà –editorials i discursos fets en els seus mitjans, per exemple– s’han pronunciat fermament en contra de la llei que combat l’homofòbia, que es votarà aviat al Parlament.

Itàlia, precisament a causa de la històrica oposició del Vaticà, és un dels pocs països europeus que encara no tenen cap llei a nivell estatal contra l’homofòbia.

LES FRASES

Les persones homosexuals són filles de Déu i tenen dret a una família. Ningú no hauria de ser exclòs o sentir-se infeliç per això
Cal una llei d’unions civils per garantir-los una cobertura legal
Francesc
PAPA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.