Illa descarta aplicar de moment el toc de queda perquè “no hi ha encara un consens ampli”
El ministre de Sanitat explica que la mesura es continuarà treballant en futures trobades del Consell Interterritorial de Salut
Castella i Lleó i el País Valencià demanen que es posi en marxa la mesura
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha descartat de moment aplicar un toc de queda perquè “no hi ha encara un consens ampli” entre les Comunitats Autònomes per aplicar la mesura. Així ho ha constatat a la reunió d’aquest dijous a la tarda del Consell Interterritorial de Salut.
En una roda de premsa posterior a la trobada telemàtica d'aquest dijous, Illa ha insistit que l’aplicació d’aquesta mesura restrictiva de la mobilitat se seguirà valorant “conjuntament” amb totes els governs autonòmics en el marc d’aquest òrgan. “Seguirem treballant” en futures trobades, ha explicat en una roda de premsa després del Consell. “Valorarem amb ells com abordem això”, ha afegit.
En aquest sentit, ha assegurat que “sempre donarem suport a allò que les comunitats ens demanin” però ha defensat que cal valorar “bé” com “s’aplica i amb quin abast” té el toc de queda. Ha subratllat que si cal s’aplicarà però que abans ho seguiran estudiant “conjuntament” amb les autonomies.
Castella i Lleó sí que ha demanat “formalment” que es posi en marxa la mesura i el País Valencià ho ha fet durant la reunió però encara no ha enviat la petició per escrit.
El titular de Sanitat ha insistit que l’instrument jurídic que permet aplicar de forma “sòlida” un toc de queda és l’estat d’alarma. Fonts de la Generalitat han explicat que han reclamat un informe sobre el paraigua legal que podria sustentar la mesura.
D’altra banda, el ministre ha volgut destacar l’aprovació del document de mesures comunes per a tots els territoris de l’Estat segons quatre nivells d’alerta, que ha assolit un “acord molt ampli” amb només les abstencions de Madrid i el País Basc.
El document estableix restriccions que el ministeri de Sanitat proposa aplicar quan s’arriba a certs llindars que determinen si el risc de transmissió és baix, mitjà, alt o molt alt. Les comunitats, dins aquest marc homogeni de referència, són les que decideixen quines mesures apliquen i quan ho fan.
“Qualsevol comunitat pot anar sempre més enllà” de les restriccions que recomana Sanitat al document, ha puntualitzat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón.