Societat

França es confina durant un mes

Emmanuel Macron anuncia un enduriment de les restriccions a partir de divendres que suposarà el tancament de l’hostaleria i comerços no essencials

Les escoles i les fronteres amb la Unió Europea es mantindran obertes

El president de la república francesa, Emmanuel Macron, ha anunciat aquest dimecres un nou  confinament a França per intentar frenar l’expansió de la Covid-19. El tancament entrarà en vigor divendres i durarà almenys un mes, fins a l’1 de desembre, si bé serà menys estricte que el de la passada primavera i no suposarà el tancament de les fronteres europees.

Macron ha explicat que les escoles continuaran obertes, es generalitzarà el teletreball i es permetran les visites a residències geriàtriques i centres de dependència.

“Les fàbriques, les explotacions agrícoles i les obres públiques continuaran funcionant. L’economia no ha d’aturar-se ni enfonsar-se”, ha afirmat. En canvi, es tancaran els comerços i establiments “no essencials” hauran de tancar, inclosos els bars i restaurants.

El màxim mandatari francès ha destacat que les fronteres interiors amb Europa es mantindran obertes i, “tret d’excepcions, les exteriors estaran tancades”. Els ciutadans francesos que es trobin a l’estranger podran tornar al país i es faran test ràpids a tots els viatgers que hi arribin.

L’executiu avaluarà cada 15 dies l’evolució de l’epidèmia i decidirà si ha d’aplicar noves restriccions o, si la situació millora, aixecar algunes limitacions.


Frenar una segona onada “més dura i mortífera”
En una declaració televisada a la nació, Macron ha defensat la necessitat d’aconseguir “una frenada brutal dels contagis” per evitar col·lapsar el sistema sanitari. El president ha apel·lat a la responsabilitat de tota la ciutadania per alentir aquesta segona onada, que ha advertit que serà “més dura i mortífera que la primera”.

“El virus circula per França a una velocitat que fins i tot les nostres previsions més pessimistes no havien anticipat. Cal reconèixer que, com tots els nostres veïns, estem desbordats per l’acceleració sobtada de l’epidèmia”, ha admès.

Macron ha avisat que durant les setmanes que duri el tancament es farà un esforç “massiu” i caldrà utilitzar una aplicació de rastreig de casos positius de coronavirus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.