El fiscal insta el Suprem a tancar Bassa i Forcadell
Afirma que la seva classificació de tercer grau és “prematura” i que no han fet una “formació específica”
Demana al jutge de vigilància que les retorni ja a les presons, tal com permet la llei
La fiscalia va demanar ahir al Tribunal Suprem que faci retrocedir del tercer al segon grau penitenciari la classificació que el Departament de Justícia va concedir el 14 de juliol passat a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i a l’exconsellera Dolors Bassa, i que el jutjat de vigilància penitenciària 1 va validar la setmana passada. Abans que el Suprem es pronunciï sobre el fons, el fiscal ja demana a aquest jutge la suspensió automàtica de la seva semillibertat, tal com recull la disposició addicional 5 de la llei orgànica del poder judicial un cop presentat el recurs d’apel·lació, com és el cas. La jutgessa de vigilància penitenciària 5 es va avançar i va aplicar aquesta suspensió cautelar abans d’hora –encara no hi havia el recurs d’apel·lació– als set presos polítics de Lledoners, a finals del juliol passat, i encara esperen resposta del tribunal sentenciador. Per la fiscalia, és “sorprenent” que els nou presos polítics, la majoria dels quals sense haver complert una quarta part de la pena, haguessin obtingut el tercer grau “alhora”.
En el cas de les preses, el fiscal exposa els mateixos arguments: tenen penes molt altes, d’onze anys i mig Forcadell, i de dotze anys Bassa, i fins al febrer vinent no compleixen una quarta part de la condemna, que és quan es comença a gaudir de més permisos. “No assumeixen el delicte” comès, sí els fets, i, a més a més, no han fet un “programa específic”, diu. En definitiva, com indicava el juliol passat el Tribunal Suprem en el cas del 100.2 de Forcadell, la seva semillibertat ara “seria buidar de contingut la sentència”, a parer del fiscal.
En les dues resolucions, el fiscal insisteix que Bassa i Forcadell “no han estat condemnades per les seves idees polítiques”, sinó pel fet de “voler transformar les estructures de l’Estat fora dels límits legals”, i mantenen “dèficits” pel que fa al “respecte a les lleis”.
En els arguments que repeteix per a les dues polítiques d’ERC, el fiscal exposa que s’ha de valorar la gravetat del delicte i “la prevenció general”, ja que el de sedició “s’ha aplicat per primer cop en democràcia” i implica “haver volgut vulnerar la unitat territorial, sense respectar els marcs jurídics”, i això, sosté, “no pot quedar impune”.
També manifesta que el fet que estiguin “reinserides socialment” perquè tenen família i feina no implica la seva “reeducació” en el delicte comès, i seria un greuge respecte a altres recluses que no tenen família o feina passar-les en tan poc temps al tercer grau. El fiscal insisteix que, en la seva reeducació, no s’ha de canviar el seu pensament, sinó “el camí seguit per a la imposició de les seves idees sobre la resta dels ciutadans”, recollint el que afirma l’Audiència de Barcelona sobre un dels presos. A la fiscalia, no li sembla suficient que Forcadell hagi admès que “hi ha altres maneres” de fer, i que Bassa hagi fet entrevistes pel seu comportament. Les vol tancades sense detallar fins quan.
Rull, Turull i Sànchez reclamen una resposta “urgent”
Els exconsellers Jordi Turull i Josep Rulli l’exdiputat de JxCat Jordi Sànchez han sol·licitat al Tribunal Suprem que “de manera urgent” resolgui la seva situació, que qualifiquen de “llimbs penitenciaris”, ja que des del 30 de juliol passat la magistrada de vigilància penitenciària 5, a petició de la fiscalia, els va suspendre la classificació de tercer grau, proposada per la junta de tractament de la presó de Lledoners i validada pel Departament de Justícia el 14 de juliol passat. És a dir, tres mesos sense poder sortir a treballar ni a fer voluntariat com feien des del març i sense la semillibertat gaudida durant uns quinze dies.
En l’escrit, enviat ahir al tribunal, el penalista Jordi Pina, defensor dels tres exdiputats de JxCat, informa la sala que els va jutjar i que presideix Manuel Marchena que des de finals d’agost tenen el cas de l’aprovació o denegació del tercer grau sobre la taula i encara no els ha respost. És “paradoxal”, escriu Pina, “l’exquisida rapidesa d’aquesta sala”, excepte en situacions cabdals per als presos polítics com ara “la progressió a la semillibertat”, que segons l’advocat ha quedat “en una letargia processal”. Pina ja va demanar al Tribunal Suprem que resolgués la seva situació el 14 d’octubre passat, sense obtenir-ne cap resposta.
En la mateixa situació estan el president d’Òmnium, Jordi Cuixart; l’exconseller Joaquim Forn; el vicepresident Oriol Junqueras (ERC), i l’exconseller Raül Romeva, ja que la seva evolució penitenciària la resol la mateixa magistrada.