Altres

Nova protesta dels treballadors de la cultura per exigir ajudes “per a tothom”

Els tècnics dels espectacles i altres col·lectius recorden en un manifest que ‘Cultura és treball’

Treballadors de la cultura s’han manifestat aquest dijous contra el tancament dels espais escènics per contenir la covid-19 i denunciar que els ajuts del Departament de Cultura són insuficients i “no arribaran a la majoria”. La convocatòria del Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC!), l’Associació de Tècnics de l’Espectacle de Catalunya (ATEC) i el sindicat de tècnics Tecnicat, ha consistit en una concentració davant de diversos ajuntaments i, a Barcelona, ha reunit 200 persones davant del Departament de Cultura. Aquí s’ha llegit el manifest ‘Cultura és treball’, amb més de 1.000 adherits com l’Acadèmia Catalana de la Música, l’Associació de Professionals de la Dansa (ApDC), Riders x Derechos o el Sindicat de Llogateres.

El manifest, promogut per les entitats convocants de la mobilització d’avui, reclama en tres punts “ajudes directes” en forma de renda bàsica universal, el pagament íntegre de totes les actuacions cancel·lades o ajornades per les mesures restrictives contra la covid-19, i la posada en marxa de la taula interdepartamental de treballadors de la cultura, aprovada pel Parlament.

El Govern ha aprovat recentment dues línies d’ajuts per al sector de la cultura en què s’invertiran 17,2 milions d’euros. D’una banda, hi ha subvencions per a compensar les despeses de les empreses i entitats culturals a causa de les restriccions; i d’una altra, ajuts directes per a professionals i tècnics a qui els han anul·lat espectacles.

En aquesta línia, Joan Santeugini, vocal de l’Associació de Tècnics i Tècniques de l’Espectacle de Catalunya (ATECAT), ha manifestat que les mesures aprovades, tant del Govern com les de l’executiu espanyol “són insuficients i no arribaran a la majoria de treballadores”.

El portaveu sindical ha lamentat que “sovint” quan es pensa en cultura només es tenen en compte artistes i creadors “i es deixa de banda gent que també hi treballa”, en referència als tècnics. “Aquestes últimes setmanes que la consellera diu que ha parlat amb tots tothom, doncs hi ha una part de sindicats del sector amb què no ha parlat”, ha assegurat, abans de reclamar l’activació de la taula interdepartamental de treballadors, “perquè hi sigui tothom”, també altres conselleries al marge de la de Cultura.

A la mobilització d’aquest dijous a Barcelona hi ha assistit unes 200 persones. No només eren tècnics, si no que s’hi ha congregat novament una part del món teatral barceloní, que ha estat dels més mobilitzats al llarg de la darrera setmana i coincidint amb el tancament cultural ordenat pel Govern.

Protesta a Girona

Una cinquantena de persones, sobretot representants de col·lectius emergents i alumnes de l’escola de teatre El Galliner, s’han concentrat davant la Casa de Cultura de Girona. Han llegit un manifest i han escrit lemes amb guix a la vorera del davant l’edifici reivindicant que la cultura “és segura”, un “bé essencial” i també “treball”. Critiquen que se’ls hagi deixat “a l’estacada i sense futur”, amb quasi nul·les perspectives laborals. La protesta també ha rebut el suport d’Els Diables de l’Onyar, a qui el coronavirus ha deixat sense cap de les sortides que tenien programades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.