Editorial

editorial

El farmacèutic i l’alimentari, més forts que mai

Tot i que després de la pandèmia es recuperin les exportacions, és urgent apostar per sectors d’alt valor afegit

La covid-19 provoca estralls arreu del món. L’FMI ha anunciat que el comerç internacional ha caigut durant la pandèmia un 10%. Una dada que fa por per les xifres tan negatives. A l’Estat espanyol, la venda de mercaderies més enllà de les fronteres ha estat del -19%. I Catalunya -que representa el 25% de les exportacions de l’Estat-, ha sofert una davallada del 16%, una dada molt dolenta perquè aquest capítol és un dels pilars del creixement econòmic de casa nostra.

Si analitzen les xifres del comerç exterior, s’observa que hi ha dos sectors que malgrat la pandèmia, són la gran excepció de la forta davallada de les exportacions: el farmacèutic i la indústria alimentària, sobretot la carn de porc. En el primer cas, entre els mesos de gener i juliol, l’augment de les vendes ha estat del 24% respecte al mateix període de l’any passat. Ara es podria dir que amb la crisi sanitària és lògic que hi hagi més demanda de fàrmacs, en part alguna cosa hi té a veure, però diversos experts expliquen que el fruit ve per l’esforç de les inversions dels darrers anys. A més, durant les dues darreres dècades, el sector farmacèutic sempre ha estat ascendent, tret d’una petita caiguda, de menys d’un punt, l’any 2009. El cert és que Catalunya s’està fent forta en productes tecnològics d’alt valor i especialment en l’apartat de la salut. Tot i així, cal ser conscients que aquesta partida només representa el 15% de totes les exportacions de béns i serveis.

El sector alimentari en general i la carn de porc en particular també han crescut, i ho han fet durant els primers sis mesos de l’any en un 8,3%. De fet, el sector agroalimentari tradicionalment ha tingut un bon comportament quant a exportacions. De tota manera, la carn de porcí ha crescut un 16% del gener al juliol. El que sí que crida l’atenció és la destinació de la carn d’aquest mamífer cap a la Xina, que ha crescut un 100%. Tot i així el sector diu que aquesta conjuntura positiva serà limitada en el temps, ja que en uns dos anys, el sistema productiu del gegant asiàtic estarà totalment renovat després que aquest bestiar hagi passat una epidèmia greu. És clau que es diversifiqui geogràficament, perquè no s’aturi l’activitat. Quan s’acabi la pandèmia, les exportacions es recuperaran, però és urgent apostar per sectors d’alt valor afegit per guanyar competitivitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.