Economia

Millors salaris per a un millor turisme

Diversos economistes i representants del govern català insisteixen que cal apostar per un model turístic basat en la qualitat i la sostenibilitat, en el transcurs d’una nova jornada de debat de la Taula Gironina de Turisme

Destaquen que la pandèmia pot accelerar el canvi

“Tindran un turisme millor, de més qualitat, si paguen millor els treballadors i paguen més impostos” o “és molt important trobar els preus, que han de reflectir tant despeses com beneficis”. Aquestes són dues de les puntualitzacions que feien ahir economistes de renom convidats a la Taula Gironina de Turisme en la jornada dedicada a turisme i economia, en què hi havia més de 400 inscrits.

Els catedràtics d’economia Eugeni Aguiló i Modest Fluvià, i l’economista i director general del Consorci dels Serveis Universitaris de Catalunya, Miquel Puig, conduïts per la degana de la Facultat d’Econòmiques i Empresarials de la UdG, Anna Garriga, van protagonitzar aquesta primera part de la jornada, en què es va posar en relleu una vegada més la necessitat d’apostar per un model de turisme basat en la qualitat i la sostenibilitat. “Un aspecte que s’ha de millorar és la qualitat i la repercussió dels preus”, insistia Fluvià, que assenyalava que el servei turístic no només inclou els serveis privats, sinó també públics –per exemple, neteja de platges– i que, per tant, és fonamental conèixer “el valor i el preu” de les coses per prendre les decisions. I Garriga hi va afegir: “Si el preu és baix, la productivitat és baixa.” En aquest context, va sorgir el debat sobre què és turisme de qualitat. “No interessa un turisme assequible, que vol dir que paga malament la seva gent i paga pocs impostos”, va dir Miquel Puig, que va insistir que cal “deixar de pensar a atreure més turistes” i, en canvi, pensar a “desestacionalitzar-los i que paguin més”.

El catedràtic emèrit d’economia i impulsor del Debat Costa Brava l’any 1976, Joan Cals, que va fer ahir la ponència inaugural, reflexionava que s’està vivint un canvi d’època no només a causa de la Covid-19, sinó també pel canvi climàtic, i que entre els aspectes que cal tenir en compte hi ha la necessitat d’integrar economia i ecologia. I en aquest sentit, destacava la importància de preservar l’entorn, entre moltes altres idees.

Aquesta necessitat de cuidar l’entorn, el paisatge i la pagesia també va ser una de les idees aportades pel president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro, que va participar en l’acte d’inauguració de la jornada, juntament amb la presidenta de la Fundació Jordi Comas, Carme Hospital, que va reclamar la importància de traslladar a l’opinió pública el valor del turisme a les comarques gironines però també que el futur del sector depèn de la qualitat. També van participar a la inauguració el president de Pimec Girona, Pere Cornellà, que va demanar una “col·laboració sincera” entre totes les parts perquè el sector pugui sortir-se’n, de la crisi provocada per la pandèmia, i l’alcalde de Castell-Platja d’Aro, Maurici Jiménez, que va destacar la voluntat transformadora d’aquests debats.

La presidenta de la Unió d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre, Bàrbara Hallé, va participar en la jornada, en què va exposar l’activitat d’aquest grup, que ha sabut mantenir un preu mitjà i una ocupació molt superior a la mitjana catalana durant aquesta temporada difícil. Hallé va recordar que per a aquest col·lectiu la gestió i la protecció de l’entorn urbà i la sostenibilitat és “innegociable” i que cal evitar creixements desmesurats. També Lluís Torrent, membre de la Taula Gironina de Turisme i expresident de Federatur, va demanar “unió i coordinació” entre els estaments oficials, i va reclamar que es faci més promoció turística, sobretot fora de la temporada alta. Torrent va ser molt taxatiu també a l’hora d’insistir que la taxa turística ha de servir exclusivament per a la promoció turística: “La taxa turística ha de tornar en benefici del sector turístic.”

LES FRASES

Cal plantejar-nos un altre model de turisme els propers 10 o 20 anys
Albert Castellanos
SECRETARI GENERAL D’ECONOMIA
Un hotel de quatre estrelles necessita un entorn de quatre estrelles
Modest Fluvià
Catedràtic d’economia de la udg

Aspirar als fons europeus Next Generation

En el debat d’ahir hi van intervenir dos càrrecs actuals del govern català i un exconseller que, en les seves intervencions, van destacar la importància per al sector turístic dels nous fons europeus Next Generation. Així, el director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font, va manifestar que el govern creu que aquest fons de 7.500 milions d’euros ha d’ajudar en part el sector, i també ho va dir el secretari general d’Economia, Albert Castellanos, que abans va recordar que el govern es planteja un model de turisme basat en la qualitat i la sostenibilitat i que l’aparició de la pandèmia ha accelerat aquesta transformació. Castellanos va interpel·lar el sector perquè replantegi projectes estratègics que es puguin beneficiar de les ajudes. També l’exconseller i economista Francesc Xavier Mena va animar el sector turístic a gestionar projectes de futur, juntament amb les administracions. “Si el sector turístic no té ajuda pública, no se’n sortirà”, va dir Mena, i tot seguir va animar a tothom a “posar-se a treballar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.