Ecotic impulsa la reducció de la bretxa digital a l’Estat
L’organització catalana lidera l’edició d’enguany de la campanya Digitalització Sostenible amb finalitats solidàries. Està dirigida al teixit empresarial
Una àmplia aliança d’entitats, liderada per la catalana Ecotic, s’uneix per impulsar una nova edició de la campanya Digitalizació Sostenible, que en aquesta ocasió vol implicar el teixit empresarial de tot l’Estat, fent una recollida selectiva de dispositius electrònics en els centres de treball amb una finalitat solidària: reduir la bretxa digital.
La idea original va sorgir de l’empresa d’hipermercats i supermercats Alcampo, que va plantejar a Ecotic realitzar una recollida selectiva d’ordinadors i tauletes en empreses. L’organització catalana va impulsar la idea i va implicar en ella a Fundación CEOE i els principals Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP) en l’àmbit del reciclatge electrònic: Ambilamp, Ecoasimelec, Ecofimática, Fundación Ecolec, Ecolum i ERP España. Totes elles han donat suport a la idea plantejada per Alcampo i recollida per Ecotic i s’han aliat per impulsar la campanya solidària. També compten amb la col·laboració de l’estudi d’ecoinnovació inèdit, empresa del parc d’investigació de la UAB, i de la Fundación SEUR.
L’objectiu principal de la campanya és donar una segona vida als ordinadors i tauletes aportats per les empreses, així com vehicular les donacions d’equips nous que estiguin en disposició de fer, per tal d’ajudar persones amb dificultats d’accés a la tecnologia, i reduir a la vegada la generació de residus per protegir el medi ambient.
Amb aquest objectiu, els ordinadors i tauletes recollits es recondicionaran i s’entregaran a centres educatius i de formació, a menors i persones en risc d’exclusió, a residències d’avis, i a altres persones i col·lectius que els necessitin. Les donacions dels dispositius recondicionats es vehicularan a través de les ONG amb què col·labora habitualment la Fundació CEOE, les quals atorgaran a les empreses participants que ho sol·licitin un certificat de donació acreditant els equips entregats.
Empreses i empleats.
Andreu Vilà, director general d’Ecotic, va destacar durant la presentació de la campanya que “assolir la sostenibilitat del medi ambient i del sistema productiu depèn en gran manera d’un compromís real per part del teixit empresarial enfocat més a una economia col·laborativa que competitiva, en la qual els valors ètics transcendeixin els estrictes criteris de negoci, i que avui són més necessaris que mai”. Per aquest motiu, considera que “impulsar iniciatives com aquesta edició de la campanya Digitalizació Sostenible, i poder fer-ho comptant amb el suport i el compromís d’una entitat de referència com Fundación CEOE, és un element clau per assolir les necessàries aliances que reclamen els Objectius de Desenvolupament Sostenible”.
Ecotic és una fundació privada sense ànim de lucre, promoguda per les principals empreses del sector de l’electrònica de consum. L’organització va gestionar el 2018 prop de 100.000 tones de residus d’aparells elèctrics i electrònics, entre el mercat domèstic i el professional, que va suposar un increment del 9% respecte l’any anterior, en el qual se van gestionar 89.523 tones. Els residus de l’àmbit domèstics es van incrementar el 2018 en un 6%, xifra que situa en un augment del 40% el volum gestionat en 5 anys.
Xifres mediambientals.
Amb aquesta acció, les entitats impulsores i col·laboradores volen contribuir de manera efectiva a reduir la bretxa digital, afavorir el desenvolupament de l’economia circular a través de la recollida i recondicionament dels dispositius o del seu adequat reciclatge quan no sigui viable, fomentar l’accés universal a la tecnologia i contribuir a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) inclosos en l’Agenda 2030 de l’ONU.
La Unió fa la força.
L’acció de recollida solidària vol impulsar a l’economia circular perquè, com afirmen els seus organitzadors, “el millor residu és aquell que no es genera”. Segons ells, la reutilització i el reciclatge són dos elements clau per al desenvolupament d’un model productiu més eficient i sostenible, que minimitzi l’ús dels recursos naturals finits i tingui com a prioritat la protecció del medi ambient, i per això és vital comptar amb la implicació empresarial.