Economia

Els hostalers aniran a Madrid per calcar-ne les mesures

Els gremis catalans instaran la Generalitat a obrir bars i restaurants amb la fórmula “d’èxit” de la capital de l’Estat

Els hostalers catalans estan preparant una comissió que viatjarà a Madrid per entrevistar-se amb els seus homòlegs del sector i amb les autoritats de la comunitat per informar-se de la fórmula “d’èxit” que s’hi està aplicant “per mantenir oberts bars i restaurants i aconseguir rebaixar els contagis de la Covid-19”. A continuació, faran una proposta concreta a l’administració catalana per mirar d’emular aquella solució. Així ho anunciava ahir a aquest diari Antoni Escudero, president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, que comentava amb enuig la decisió de la Generalitat de mantenir el tancament del sector a Catalunya durant almenys deu dies més.

“El govern està desorientat i posa el tema sanitari al davant de l’econòmic”, s’exclamava Escudero, que hi afegia el mal estat del sector i de molts d’altres mentre “el govern toca el violí”. Per ell, seria factible compaginar la feina amb la seguretat perquè, altrament, “els efectes col·laterals seran devastadors”.

Per Escudero, amb aquesta altra pròrroga ja farà 40 dies que l’hostaleria i la restauració tenen els negocis tancats, a excepció del menjar per emportar-se: “Van dir que serien 15 dies, que van renovar 15 dies més sense ni tan sols convocar-nos; ara 10 dies més amb l’única perspectiva d’obrir parcialment les terrasses”, es lamentava, abans de concloure que el sector sent que els tracten “com a nens petits”.

“Esperpent” i “retòrica”

En la mateixa línia d’indignació s’expressaven des del Gremi de Restauració de Barcelona, que retreia a l’administració catalana que la decisió inicial de tancar bars i restaurants el 14 d’octubre es va definir com a “concentrada en el temps”, concretament en 15 dies. Arran de les pròrrogues, els restauradors barcelonins van deixar clar en un comunicat que “les mesures de contenció de la pandèmia no responen a cap estratègia i que són fruit de la improvisació”. Respecte al suport moral rebut des del govern a través de la consellera de Salut, el gremi barceloní comentava: “Més enllà de la retòrica, la realitat és que els restauradors ens sentim abandonats.” A més de negar que el camí marcat per Salut sigui el correcte, perquè “no s’està duent a terme una gestió satisfactòria de la pandèmia i de la crisi econòmica que se n’ha derivat” i de remetre a l’exemple de la comunitat de Madrid, on “s’ha demostrat que és possible doblegar la corba sense aturar les activitats”, qualifiquen d’“esperpent” les ajudes al sector per la seva migradesa.

Altres veus patronals, com ara la de la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), reclamaven a la Generalitat que “no vengui fum”, i sigui “conseqüent” amb la falta de recursos públics, posant com a exemple el “desastre” dels ajuts als autònoms i reclamant la reobertura immediata de l’oci, la restauració i la cultura. Finalment, Pimec presentarà avui un manifest per al rescat de pimes i autònoms i ja ha sol·licitat un informe jurídic sobre la responsabilitat derivada de les mesures durant la crisi sanitària.

Alleujament als centres d’estètica

El Gremi de Professionals de la Imatge de Catalunya (GPIC) va celebrar ahir que el Procicat hagi atès la seva petició de permetre obrir els centres d’estètica. Segons va explicar ahir en un comunicat el gremi, integrat a la patronal Cecot, a Catalunya, hi ha més de 3.000 centres d’estètica professional que donen feina a 10.000 persones. Segons les mateixes fonts, cada setmana de tancament augmenta les pèrdues del sector en uns 10 milions d’euros, “a més del dramàtic efecte sobre l’ocupació”. A més, es tracta d’un col·lectiu essencialment femení, un fet que agreuja la vulnerabilitat i “la bretxa econòmica ja existent” de les dones treballadores durant la pandèmia. La crisi sanitària, reiteraven des del GPIC, ha impactat greument en el sector, format per petits negocis que ja han fet inversions importants per adaptar-se a la nova situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.