Economia

El clam dels autònoms arriba a la plaça del Vi

La patronal FOEG també demana una sortida a la situació i reclama al govern català que “no vengui fum”

Un centenar de persones del sector de l’hostaleria i autònoms de diversos sectors es van concentrar ahir a la plaça del Vi de Girona per exigir ajuts directes i poder tornar a obrir bars i restaurants. Els concentrats van mostrar en diversos moments el seu malestar i van escridassar l’alcaldessa, Marta Madrenas, que va sortir de l’Ajuntament per parlar amb ells. Amb crits de “Volem treballar”, “Fora, fora” i “Dimissió”, els concentrats van demanar a Madrenas que pressioni el govern perquè puguin reobrir els establiments. Madrenas va assegurar que entenia la situació dels afectats i es va comprometre a afer arribar les queixes a la Generalitat. Els autònoms han organitzat una manifestació per dilluns a les 12 del migdia a la plaça del Vi.

D’altra banda, la FOEG reclama al govern que no “vengui fum” i sigui “conseqüent amb l’evident falta de recursos públics”. Assegura que la situació viscuda amb els ajuts de 2.000 euros per a autònoms ha estat la d’un autèntic “desgavell” i un “desastre”, que encara ha generat més “frustració” als afectats per la pandèmia. La patronal gironina entén que cal millorar el finançament de Catalunya, però també reclama a la Generalitat ser “molt més clara” a l’hora d’explicar què pot cobrir amb els recursos actuals i no “generar falses expectatives”. En aquesta línia, la FOEG demana que es concentrin els esforços a ajudar els autònoms i les micropimes i a permetre “la reobertura immediata” de l’oci, de la restauració i de la cultura perquè els tres sectors estan “a punt del col·lapse”.

Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, és categòric quan diu que el que ha passat amb els autònoms és “l’exemple perfecte de com una bona notícia pot acabar sent una mala notícia” pel fet que “no es porta a terme en les condicions i la manera que s’ha de portar”. “Es tractava de 20 milions d’euros per ajudar els autònoms, però de la manera que s’ha fet això ha acabat enfadant més la gent que està passant per una situació molt dolorosa”, diu.

A part, continua explicant Fàbrega, el que ha passat fa palès una cosa evident i és que “la Generalitat no té diners per afrontar una crisi d’aquesta envergadura i, com que no té capacitat per endeutar-se, el que fa és posar pegats quan el que cal son solucions definitives”. Per això, sempre segons Fàbrega, s’ha de demanar al govern espanyol “que d’una vegada es decideixi a endeutar-se ell en les mateixes condicions que ho han fet altres països europeus per poder arreglar aquesta situació, que és d’absoluta emergència”.

Les organitzacions Autònoms Pimec i CTAC-Autònoms lamenten que el canal de tramitació de les subvencions no hagi pogut donar resposta a l’allau de peticions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.