Altres

53.000 afectats per ERTO en la cultura

La presidenta del CoNCA aplaudeix amb cautela la reobertura de teatres, cinemes i sales de concerts, dilluns vinent

Continua baixa la despesa privada cultural, però creix del 59% la presència internacional respecte el 2018

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), que va presentar ahir l’informe anual de la cultura del 2019 al Parlament de Catalunya i al departament de Cultura, calcula que la Covid havia propiciat fins a 52.997 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) de 5.888 empreses culturals el juny passat. La xifra s’havia incrementat respecte de la del mes de març, quan hi havia afectats 43.927 treballadors de 4.816 empreses. La crisi també es constata en la davallada de les afiliacions a la Seguretat Social. El mes de juny del 2020 les empreses culturals havien perdut el 8,7% d’afiliats respecte del desembre de 2019. Aquesta dada significa més del doble de la reducció d’afiliats del total empresarial de Catalunya en el mateix període (3,6%).

El CoNCA admet que aquestes dades són prematures i que caldrà més temps per valorar les conseqüències de la Covid. Ahir, segons recull l’agència ACN, la presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella, va aplaudir ahir amb “prudència i contenció” aquesta informació, tot recordant que les excepcions que van permetre de mantenir la cultura fora del toc de queda nocturn només van durar tres dies. En espera que el Procicat aprovi, aviat, el pla de desescalada, es proposa que, a partir de dilluns, reobrin sales de cinema, teatre i de concerts fins a una capacitat de 600 persones i amb el 50% com a màxim d’ocupació.

Si ha caigut dràsticament la facturació en les arts en directe, el confinament domiciliari ha incrementat de fins al 52% els abonats de les plataformes de vídeo sota demanda i ha fet que Netflix hagi arribat als 2,7 milions d’abonats; Amazon Prime, als 1,2 milions, i HBO als 639.000. Actualment el 62% dels catalans estan subscrits a alguna plataforma digital de continguts audiovisuals; és una dada que va en augment i que testifica la consolidació de les transformacions generades per la digitalització de continguts, segons aquestes dades provisionals del 2020.

I com va resultar el 2019 (que recull l’informe que van presentar ahir)? Segons les seves dades, el 2019 es va continuar incrementant les partides de Cultura, sumant totes les administracions fins a 1.073 milions d’euros. Segons aquestes xifres, aquesta quantitat situaria la despesa pública en cultura en 140 euros per habitant i any, set euros més que el 2018. Per contra, la despesa dels ciutadà en cultura s’ha mantingut a la baixa els darrers anys (5.315 milions d’euros el 2018), quan s’havia comptabilitzat fins a 7.000 milions d’euros en èpoques anteriors a la crisi del 2008.

El comerç de les indústries culturals catalanes amb l’exterior mostra un saldo positiu que s’ha vist incrementat en els darrers anys. Les xifres provisionals del 2019 situen aquest saldo en 210 milions d’euros, 59% més que el l 2018 i prop del 75% per sobre del 2015.

Cens d’Espais de Cultura

El govern ha creat el Cens d’Espais de Cultura Responsables, mitjançant el qual es donarà difusió als espais culturals que adoptin protocols sanitaris per a l’espai cultural per prevenir la Covid-19 i que es comprometin a adoptar i a aplicar programes d’inclusió social. Es podrà inscriure’s en el cens a partir del dilluns vinent.

LA XIFRA

8,7%
de reducció
d’afiliacions al sector cultural de desembre del 2019 al juny del 20. La davallada a Catalunya va ser del 3,6% en el mateix període.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.