Política

L’Eurocambra rebutja una esmena sobre el dret a l’autodeterminació

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba proposava incloure el text a l’informe sobre la situació dels drets fonamentals a la UE

PSOE, PP, Cs i Vox hi voten en contra

El Parlament Europeu (PE) ha tombat aquest dijous amb els vots del PSOE, PP, Cs i Vox incloure una esmena sobre el dret a l’autodeterminació dels pobles europeus.

La moció, proposada per l’eurodiputada d’ERC Diana Riba i que es volia incloure a l’informe sobre la situació dels drets fonamentals a la Unió Europea que ha aprovat avui l’Eurocambra, feia una crida a les institucions europees i els Estats membres a “respectar i defensar el dret dels pobles a l’autodeterminació, així com les ambicions culturals, identitàries, lingüístiques i les ambicions democràtiques i pacífiques dels ciutadans europeus”.

El text ha estat rebutjat per 487 vots en contra, 170 a favor i 37 abstencions. Entre els que hi han votat en contra hi ha els eurodiputats de PP, Ciutadans, PSOE i Vox. En canvi, l’esmena ha rebut el suport, a més dels d’ERC, dels representants de Podem, Bildu, PNB i JxCat.

La resolució aprovada alerta sobre el deteriorament dels drets fonamentals en alguns estats de la UE, però no n’esmenta cap en particular. Un cop més, la cambra ha reclamat un mecanisme efectiu per controlar el respecte a l’estat de dret a la UE.

La referència al dret a l’autodeterminació de Riba no ha estat l’única al·lusió indirecta a la crisi catalana en l’informe sobre la situació dels drets fonamentals a la UE. Dimarts passat, quan es va debatre el text al plenari de l’Eurocambra, ja es va eliminar del text una referencia implícita a la situació que es viu a Catalunya.


La ponent de l’informe, l’eurodiputada irlandesa de l’Esquerra Unitària Europea Clare Daly, va denunciar aleshores la “censura” de la seva nota explanatòria adjunta al text, que mencionava l’existència de “sentències judicials que superen els deu anys de presó per permetre plebiscits democràtics”, en referència al cas català.

El president de la Comissió de Llibertats Civils, Juan Fernando López Aguilar, va retirar la setmana passada aquesta exposició del text final després que la impugnessin diputats dels grups popular, socialdemòcrata i liberal. López Aguilar va assegurar que les normes de la cambra li permeten suprimir l’opinió particular de la ponent si és contrària a l’informe i si ho demana una majoria de grups.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.