Medi ambient

Espanya és el tercer estat de la UE on més han augmentat els gasos d’efecte hivernacle en els últims 30 anys

Les emissions augmenten un 13% a l’Estat des del 1990, mentre es redueixen un 24% a Europa

Espanya és el tercer estat de la Unió Europea on més han augmentat els gasos d’efecte hivernacle en els últims 30 anys, un 13% des del 1990, segons un informe de la Comissió Europea publicat aquest dilluns. Per contra, a Europa s’han reduït un 24% en les últimes tres dècades. De fet, l’espanyol és un dels pocs estats membres que el 2019 va registrar dades d’emissions superiors a les de 1990, juntament amb Xipre (63%), Portugal (15%), Irlanda (9%) i Àustria (5%). Si bé en els últims quinze anys, l’estat espanyol ha aconseguit reduir un 27% les emissions, no ha estat suficient per revertir el nivell del 1990.

Segons l’informe anual de la situació sobre l’acció climàtica a la Unió Europea, els estats membres de la Unió Europea han reduït les emissions un 3,7% interanual, mentre que el PIB ha crescut un 1,5%. Unes dades que, segons la CE, demostren que es poden reduir les emissions sense comprometre el creixement de l’economia.

El vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu ha declarat que “cal intensificar els esforços” per tal de poder “assolir l’objectiu de neutralitat climàtica d’ara el 2050”.

A Europa, els ingressos de les subhastes del règim de comerç de drets d’emissió (RCDE) són una font cada vegada més important per la lluita contra el canvi climàtic, segons la CE. Es tracta d’un mètode d’assignació de drets d’emissió que posa en pràctica el principi que ha de pagar qui contamina. Les empreses cobertes per l’RCDE han de comprar un percentatge cada vegada més alt de drets d’emissió mitjançant una subhasta.

Les emissions subjectes al RCDE van ser les que més van caure el 2019, un 9,1% en comparació amb el 2018. El percentatge significa uns 152 milions de tones menys equivalents a diòxid de carboni. Aquesta reducció va ser possible gràcies a les disminucions d’emissions en el sector energètic, que va caure un 15% per la substitució del carbó per fonts renovables i el gas en la producció d’electricitat, i també per disminucions de prop del 2% en el sector industrial. En canvi, van créixer lleugerament les emissions procedents de l’aviació amb un augment de l’1% respecte del 2018.

Per altra banda, les emissions no subjectes a l’RCDE UE no van patir gaires canvis d’entre el 2018 i el 2019. En elles s’hi inclouen les generades per indústries no relacionades amb l’RCDE, el transport, l’agricultura, la construcció o la gestió de residus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.