Gran angular

EUA passa a ser el mercat més atractiu per a l’indústria exportadora

Malgrat el proteccionisme del govern de Donald Trump, aquest país ofereix moltes oportunitats per a les firmes catalanes

Els Estats Units han passat d’ocupar la quarta posició a la primera, en el rànquing de mercats amb més atractiu per a l’indústria exportadora. Malgrat que els últims anys les relacions comercials amb la Unió Europea han estat complicades, EUA és un mercat de grans dimensions, amb gran estabilitat, fortalesa i dinamisme empresarial.

Així es desprèn del Rànquing de Mercats 2021, un informe de prospectiva que publica cada any l’associació d’empreses de bens d’equipament Amec per detectar on es troben les oportunitats per a les empreses del país, així com un rànquing a mida segons el seu sector i el seu àmbit d’actuació.

Des d’Amec adverteixen que el creixent regionalisme del comerç fa necessari adaptar les estratègies d’entrada de les empreses a la potència americana.

El Rànquing de Mercats 2021 d’amec situa els països europeus com els següents principals mercats d’interès per a les empreses industrials internacionalitzades el 2021.

Els països europeus ocupen així mateix els llocs alts del rànquing per la seva proximitat, transparència i estrets llaços comercials amb l’Estat. Entre aquests, segueix situant-se Regne Unit, malgrat tota la incertesa que està generant des de fa més de dos anys el Brexit. Tot i contemplar l’augment de costos i de temps en les exportacions i les importacions una vegada materialitzada la seva sortida de la Unió Europea, el Regne Unit segueix sent un país estable i integrat en les cadenes de valor global, que puntua bé en facilitat de negocis, en els indicadors macroeconòmics, de governança i projecció econòmica.

“L’informe s’ha de llegir en funció de les característiques de cadascuna de les empreses i del moment. Regne Unit no serà a l’inici de 2021 una oportunitat, però posteriorment seguirà sent una àrea principal amb la que comerciar”, explica la responsable de l’Observatori amec, Susana González.

Els mercats d’Àsia i Oceania ocupen la meitat superior de el rànquing impulsats pel seu bon rendiment en pilars com projecció econòmica, integració del mercat i oportunitat comercial. Tot i que encara hi ha relativament poca presència de les empreses catalanes, el seu paper s’està veient enfortit en els últims mesos per la diversificació de les cadenes de valor global. Si bé la Xina, el gegant tractor de tota la zona, ha centrat fins ara tota l’atenció, amb la pandèmia les empreses estan veient que cal diversificar i no dependre d’un únic mercat. Aquest fet està beneficiant la resta de països de l’àrea.

NOVA RCEP.

En aquest aspecte, és clau l’acord rubricat el passat 15 de novembre de la nova Associació Econòmica Integral Regional (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) entre els deu estats membres de l’ASEAN (Birmània, Brunei, Cambodja, Filipines, Indonèsia, Laos, Malàisia, Singapur, Tailàndia i Vietnam), Xina, Corea de Sud, Japó, Austràlia i Nova Zelanda. La unió comercial d’aquestes economies representa gairebé el 30% del PIB mundial, agrupa més de 2.000 milions d’habitants i concentra el 28% del comerç internacional. Amb l’entrada en vigor d’aquest tractat, les empreses ubicades als Estats que en formen part es beneficiaran, entre altres aspectes, d’accés a unes tarifes aranzelàries preferencials; reducció progressiva de barreres no aranzelàries; no-discriminació en matèria d’inversions estrangeres entre els països membres; normativa pensada per fomentar el comerç electrònic a la regió; majors facilitats en la mobilitat per tota la zona; i una major integració de les cadenes de valor regionals.

La guerra comercial entre els EUA i la Xina ha comportat acords comercials estratègics i està accelerant també la tendència de les empreses cap a la diversificació de les cadenes de valor, massa concentrades fins ara.

El Rànquing de Mercats 2021 d’Amec mostra com aquest fet també està beneficiant mercats com Vietnam o Mèxic. Hi contribueixen la signatura recent de tractats com el de la Unió Europea amb Vietnam i el Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica de Nord entre Mèxic, Estats Units i Canadà. A banda de la citada Associació Econòmica Integral Regional a Àsia i Oceania, el Tractat de Lliure Comerç Africà també obre portes interessants per a les empreses del país a l’Àfrica.

Aquesta és la 4a edició d’una publicació insígnia que realitza un exercici exhaustiu de prospectiva per avaluar el potencial dels mercats amb major projecció per a les empreses internacionalitzades catalanes i espanyoles. Per obtenir el Rànquing de Mercats 2021 es calcula l’Índex amec, format per un ampli ventall d’indicadors agrupats en sis pilars: Facilitat de Negocis, Governança i Regulació, Projecció Econòmica, Entorn Comercial, Integració del Mercat i Oportunitat Comercial.

Per a la preselecció dels 36 mercats prioritaris analitzats es tenen en compte les valoracions de les empreses industrials internacionalitzades membres d’Amec, presents en els diferents mercats, de la seva Xarxa Internacional, els experts de l’organització i les últimes previsions de creixement econòmic dels principals organismes internacionals, com l’FMI i el Banc Mundial.

“El Rànquing de Mercats 2021 és una eina pràctica i eficaç per a les empreses industrials internacionalitzades per analitzar i mesurar les fortaleses i debilitats dels principals mercats internacionals en l’entorn complex actual, permetent així reduir els riscos i facilitar la presa decisions”, explica el director general d’Amec, Joan Tristany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.