Política

L’oposició retreu al Govern la gestió de la pandèmia i li reclama més diàleg

JxCat i ERC defensen la feina feta a Catalunya i acusen l’Estat de no fer prou

Els grups de l’oposició al Parlament han tornat a retreure al Govern la gestió que està fent de la pandèmia de covid-19 i a exigir-li que sigui més dialogant amb els sectors afectats i també amb els partits polítics. Ho han fet en resposta al vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, i a la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que han comparegut al ple d’aquest dimecres per explicar la gestió que estan fent des del Govern. Els grups han posat sobre la taula la falta d’ajudes als sectors més afectats, mentre que JxCat i ERC han defensat la feina feta i han assenyalat el govern espanyol per no destinar més recursos a pal·liar els efectes de la pandèmia.

El líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha acusat el Govern de ser “amb diferència el més incompetent en la gestió de la pandèmia” i ha criticat que, malgrat les necessitats provocades per la pandèmia de covid-19, els actuals consellers siguin “agitadors incapaços de gestionar vàlidament un país o una comunitat autònoma”. “S’han passat una dècada demanant la independència per gestionar millor els recursos i quan arriba una pandèmia es veu que són molt mals gestors”, ha assegurat. Així mateix, ha retret a la Generalitat que hagi “deixat tirats” els autònoms i empresaris i ha posat en dubte que ara puguin “aixecar el cap”. “No han pagat les ajudes”, ha lamentat, i han deixat l’evolució del coronavirus “en mans de la responsabilitat dels ciutadans. “Els ciutadans han estat molt responsables i han aguantat molt i han tingut molt poca ajuda d’aquest Govern”, ha deplorat.

El primer secretari del PSC-Miquel Iceta ha considerat “insuficients” les ajudes que la Generalitat ha habilitat per pal·liar els efectes del coronavirus i li ha retret que es queixi de la falta d’ajuts estatals. “L’únic govern que arriba tard i malament és el seu”, ha respost al vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, i a la consellera de Presidència, Meritxell Budó. Iceta ha assegurat que el Govern “no està utilitzant tots els recursos de què disposa per no deixar ningú enrere” ja que està tancant els últims mesos amb superàvit i l’ha instat a aplicar “mesures compensatòries més contundents”. Alhora, ha reclamat més interlocució amb els grups parlamentaris i més transparència: “Com pot ser que hi hagi tantes rodes de premsa i siguin tan opacs?”, ha preguntat.

La diputada dels comuns, Marta Ribas, ha demanat al Govern que planifiqui, gasti, i rectifiqui els errors del passat. Segons Ribas, a Catalunya el diàleg polític i social “està desaparegut” i ho ha contraposat amb l’aposta del govern espanyol pel diàleg. En aquest sentit, ha reclamat “diàleg real” i que el Govern no es limiti a fer reunions per informar. En segon lloc, ha retret a l’executiu que no estigui gastant més i que vulgui tancar l’any amb el mateix dèficit que el 2019 tot recordant que no hi ha límit de dèficit. Finalment, ha emplaçat el Govern a rectificar per no tenir una tercera onada amb un greu impacte. “No caiguin en els errors de l’anterior desescalada”, ha afegit.

Per la seva banda, la diputada de la CUP, Maria Sirvent, ha reclamat que el Govern prengui les decisions escoltant tothom, tant els actors polítics com els agents socials i culturals. Segons la diputada del partit anticapitalista, cal buscar una “solució col·lectiva” i ha reivindicat la necessitat de cooperar per una “transformació econòmica i social”. En aquest sentit, ha assegurat que “moltes veus demanen un canvi de cicle i un nou model post-covid” i ha afegit que els governs no ho poden afrontar sols.

També el president del PP català, Alejandro Fernández, ha advertit que els sectors més perjudicats “no aguantaran un altre tancament” i ha criticat que les ajudes de la Generalitat “o bé no ajuden o són insuficients o després de l’anunci no se n’està gestionant amb prou celeritat ja no el pagament sinó la convocatòria”. El dirigent popular ha alertat que s’està “enfonsant” sectors com l’oci i la restauració, que “són els primers interessats en què no els tanquin i han pres mesures”, i ha recomanat al Govern que aposti pel rastreig i la vigilància en comptes de les restriccions. També ha reclamat que hi hagi “mirada oberta” i es copiïn “les coses que funcionen de Madrid i de qualsevol altra comunitat autònoma”. “No tinguin por a l’autoesmena”, ha dit.

El líder d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha reivindicat que la gestió del Govern de la segona onada “ha estat un èxit rotund” i ha posat d’exemple que “s’ha aconseguit tombar la corba en un temps rècord” evitant el col·lapse del sistema sanitari. Sabrià ha admès que es podria no haver tancat la restauració com va fer la Comunitat de Madrid però ha afegit que el Govern té estudis que diuen que hi podrien haver hagut quatre vegades més morts que ara. Finalment, ha carregat contra l’Estat espanyol per no està fent res en la segona onada tot i tenir els recursos. I ha defensat que l’executiu català, malgrat les limitacions que té, està tapant un Estat que no fa la feina. “Denunciem que el govern de l’Estat està deixant tirada la gent del país i exigim un pla de rescat”, ha conclòs.

Pel que fa a JxCat, Albert Batet ha denunciat la situació de dèficit fiscal que pateix Catalunya i ha reclamat “disposar de tots els recursos” per donar resposta a les necessitats que ha generat la pandèmia. “Ens pertoquen i ara no hi pot haver cap excusa perquè no estiguin a la disposició dels catalans” per destinar-los a dependència, a ajudes i a reforçar el sistema sanitari, ha afirmat. També ha tingut paraules per l’acord pressupostari d’ERC amb el govern espanyol i ha assegurat que “el problema no és el dumping fiscal de Madrid, el problema és el dèficit fiscal que pateix Catalunya”, per la qual cosa ha demanat “que els diners dels catalans no marxin”. Batet ha lamentat que “l’Estat espanyol no hi és ni se l’espera” i ha defensat la tasca duta a terme pel Govern per mantenir l’”equilibri” entre la salut i l’activitat econòmica. “No podem abocar el país a la ruïna i la misèria”, ha reflexionat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.