Gran angular

El virus accelera la robòtica

La iniciativa COVIDRobots, impulsada per cinc ciutadans, supera qualsevol acció pública duta a terme fins ara

Els ‘guerrers’ estan immersos en més accions per lluitar contra la covid-19

La pandèmia ha acce­le­rat la implan­tació de la robòtica, com ho ha fet també en altres dis­ci­pli­nes en què la tec­no­lo­gia és ben pre­sent. Tal com va expli­car Car­les Soler, mem­bre del grup de Tre­ball de Robòtica de la Comissió Indústria 4.0 d’Engi­nyers Indus­tri­als de Cata­lu­nya, durant la Nit de la Robòtica d’enguany, en pocs mesos hem pogut veure la uti­lit­zació de robots mòbils per fer la dis­tri­bució de pro­xi­mi­tat, com va suc­ceir a Was­hing­ton; o cot­xes autònoms por­tant pro­vi­si­ons als hos­pi­tals, a la Xina; robots cam­brers; la dis­tri­bució de mer­ca­de­ries per part del cotxe autònom Nura, auto­rit­zat per moure’s sense la super­visió d’un humà, als Estats Units; o també en aquest dar­rer país, els taxis autònoms sense con­duc­tor de segu­re­tat, o els nom­bro­sos robots desin­fec­tants que han entrat en escena arreu del món.

“No és casu­a­li­tat que fos Bar­ce­lona on s’inau­gurés ara fa un any el pri­mer hub de robòtica col·labo­ra­tiva del món, gràcies a Uni­ver­sal Robots i Mobile Indus­trial Robots (MiR), com tam­poc ho és la posada en marxa el gener d’enguany, per part de l’empresa mul­ti­na­ci­o­nal de robòtica ABB, del pri­mer Cus­to­mer Inno­va­tion Cen­ter a Sant Quirze del Vallès, el pri­mer cen­tre d’inno­vació de robòtica col·labo­ra­tiva a Europa”, va asse­nya­lar Soler.

La covid-19 ha pro­vo­cat la incor­po­ració acce­le­rada de robots en medi­cina i edu­cació, però també en l’àmbit de l’oci i l’art. “La robòtica, més la IA (intel·ligència arti­fi­cial, la IoT (inter­net de les coses), nous mate­ri­als, el cloud (núvol), el big data, la fabri­cació addi­tiva, la rea­li­tat aug­men­tada, la nano­tec­no­lo­gia, les noves ener­gies, el blockc­hain, la com­pu­tació quàntica i l’engi­nye­ria genètica estan con­for­mant una nova rea­li­tat”, va cloure Soler.

Experts i altruis­tes.

L’acció més espec­ta­cu­lar d’entre totes les des­cri­tes per Soler va ser la que van dur a terme els ano­me­nats COVIDWar­ri­ors, un grup de més de cinc-cents experts de dife­rents espe­ci­a­li­tats de tot el món. Capi­ta­ne­jat per cinc per­so­nes i lide­rat per Andreu Veà, un gironí doc­tor engi­nyer en tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, el grup va acon­se­guir una autèntica pro­esa altru­ista en ple con­fi­na­ment: cons­truir, pro­gra­mar i por­tar 194 robots basats en arqui­tec­tura oberta de hardware i software als labo­ra­to­ris de divuit hos­pi­tals de catorze províncies de l’Estat, capaços d’ana­lit­zar més d’un milió de pro­ves PCR al mes, quan fins lla­vors es neces­si­ta­ven nou hores per a cada prova. COVI­DRo­bots, que és com es va ano­me­nar l’acció, va rebre el Premi al Pro­jecte de l’Any durant la Nit de la Robòtica.

“Men­tre jo era en una con­ferència a Viena, el 9 de març, vaig començar a rebre mis­sat­ges d’amics i cone­guts que havien per­dut algun fami­liar per covid-19. Alhora, l’OMS no feia més que reco­ma­nar que es fes­sin tests per esbri­nar qui era por­ta­dor del virus. Quan vaig tor­nar a casa, per prudència, em vaig con­fi­nar en una habi­tació durant vint-i-dos dies, amb només un mòbil. Havia estat en con­tacte amb gent de 160 països. La meva roba i el portàtil van que­dar dins d’una bossa, també per pre­caució”, explica Veà.

Aquest engi­nyer, con­fe­ren­ci­ant, empre­ne­dor i expert en inter­net, fa dotze anys que con­necta experts d’elit de dife­rents àmbits de tot el món. Tots ells són part del grup IP (Interes­ting Peo­ple-Gent Interes­sant), con­for­mat per 1.800 per­so­nes de noranta-vuit ciu­tats i cinc con­ti­nents. “Vaig enviar un mis­satge al grup: ‘M’aju­des a aju­dar els que aju­den?’, i en vint-i-qua­tre hores, hi havia al meu cos­tat 80 per­so­nes. Pocs dies després, ja vam ser 500 que volíem fer la nos­tra apor­tació a la lluita con­tra la covid-19. En cinc dies teníem cre­ada l’asso­ci­ació”, explica.

Així va néixer COVIDWar­ri­ors que, diri­gits des de Madrid –on Veà té fixada la residència–, Bar­ce­lona i Mos­cou, es van dis­tri­buir les fei­nes en catorze àrees de tre­ball, en què hi havia advo­cats, tecnòlegs, informàtics, met­ges... 175 dies tre­ba­llant sense parar. El pro­jecte va rebre més de 7 mili­ons d’euros de donants par­ti­cu­lars per fer-lo fac­ti­ble, a més de l’ajut des­in­te­res­sat d’Indi­tex Logis­tics, que va trans­por­tar els robots de la Xina a Madrid, “sense fir­mar ni un sol paper i sense límit en la des­pesa”, diu Veà; d’Engi­nyers Sense Fron­te­res, “que ho ha por­tat a l’Àfrica, on ara ja es poden ana­lit­zar PCR com es fa a l’Hos­pi­tal Clínic de Bar­ce­lona”, i que van par­ti­ci­par en la pro­gra­mació dels robots; de Man­power, que es va encar­re­gar dels con­trac­tes dels pro­gra­ma­dors i del man­te­ni­ment dels sis­te­mes de robots durant dos anys; de Renfe, que va trans­por­tar a la cabina del con­duc­tor de l’AVE els robots de Madrid a Bar­ce­lona; o d’una fàbrica de jogui­nes d’Alcoi que va apor­tar una peça dels robots que fal­tava, entre altres col·labo­ra­dors. Un pro­jecte que reque­ria un any i mig per fer-se rea­li­tat i que COVIDWar­ri­ors va exe­cu­tar en tres set­ma­nes.

Els guer­rers con­ti­nuen la seva lluita i tenen en marxa pro­jec­tes com l’ASSUM, un robot que emet llum ultra­vi­o­lada per liqui­dar micro­bac­te­ris, virus, espo­res i fongs als hos­pi­tals, “la màquina de matar més efi­ci­ent mai cre­ada”, asse­gura Veà, que ja s’ha tes­tat a l’Hos­pi­tal Clínic de Bar­ce­lona; Aire­a­mos.org, un sen­sor de baix cost per mesu­rar CO2 a les aules de les esco­les, que indica quan és neces­sari aire­jar l’espai i durant quant temps; i un apli­cació mòbil que per­metrà esbri­nar si ets por­ta­dor de la covid-19 a través de la gra­vació de la teva pròpia tos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.