Empreses

Awai: tecnologia per pagar el peatge des del mòbil i sense aturar-se

Amb Awai, una app gratuïta, es poden obtenir diversos descomptes

Autopistas, companyia del grup Abertis, segueix avançant en la seva aposta per la innovació i en la seva oferta de noves solucions i tecnologies en la gestió d’infraestructures capaces d’oferir la màxima agilitat possible en el pas pel peatge i el millor servei al client de l’autopista. Amb aquest objectiu, Autopistas posa en marxa Awai, una app totalment gratuïta que permet pagar el peatge amb el mòbil. La nova app ja està operativa actualment a la C-32 Aucat i permet obtenir descomptes per recurrència i alta ocupació, disponibles per al tram Castelldefels - el Vendrell. Així, amb Awai, els clients podran gaudir, en funció dels seus trajectes, de diversos descomptes, que ja existeixen a l’autopista C-32 Aucat: fins a un 30% d’estalvi amb la tarifa reduïda de dilluns a divendres en pagaments amb l’app, 30% de descompte al peatge de Vallcarca si es fan més de disset viatges al mes de dilluns a divendres, i 40% de descompte si viatgen tres o més passatgers al vehicle. Segons el Director de Tecnologia i Innovació d’Autopistas, Xavier Serra, Awai és una app amb una tecnologia en què el mòbil es converteix en el mateix mitjà de pagament a través d’antenes Bluetooth situades a l’autopista. “Aquest sistema permet agilitzar el pas pel peatge i aplicar els descomptes de què ja disposa aquesta autopista”, explica Serra.

L’elecció del tram de la C-32 Aucat. Segons el representant de la companyia, Abertis Autopistas ha escollit la C-32 Aucat per les facilitats que dona pel que fa a experimentació. “Hem decidit que la C-32 Aucat és un lloc privilegiat per als nostres projectes d’innovació, ja que té unes característiques adequades per fer desplegaments i proves i, a més, és a prop del nostre centre de seguretat viària d’autopistes”, explica Serra, que avança que aquesta implantació de l’app permetrà a la companyia prendre decisions amb totes les dades necessàries: “Abans de fer nous desplegaments, volem tenir el producte operatiu un temps per analitzar-ne l’impacte i les recomanacions i propostes de millora dels usuaris. A més –afegeix–, també volem veure quines decisions prenen les administracions en els propers mesos amb relació a solucions de mobilitat i gestió de les infraestructures per ser coherents amb els nous models proposats.”

Facilitar la vida als conductors. Entre moltes altres actuacions, en els darrers anys Autopistas ha dut a terme un ampli programa de millores a l’AP-7 amb l’objectiu de convertir-la en una de les autopistes de referència a Europa pel que fa a seguretat, innovació, qualitat i sostenibilitat. “Aquest programa consisteix en la incorporació d’una sèrie de millores tècniques en l’àmbit de la seguretat, el manteniment, la innovació i l’assistència a la via”, explica Serra, que afegeix: “A l’AP-7, per exemple, vam posar en marxa el primer peatge d’Espanya sense barreres, al peatge de la Roca, la primera iniciativa free flow a Espanya, un sistema implantat a les autopistes més modernes d’Europa.” La companyia continua treballant en aquesta línia, amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats dels conductors del futur. “En aquest sentit, per exemple, hem participat en la iniciativa Inframix, un projecte europeu d’R+D [road infrastructure ready for mixed vehicle traffic flows] que prepara la infraestructura viària del futur per donar suport a la coexistència de vehicles convencionals i automatitzats”, avança Serra.

Aplicacions per informar sobre el trànsit

En l’àmbit de la informació del trànsit, es disposa també d’Autopistes en Ruta, l’aplicació de mobilitat per a smartphone que t’ofereix en temps real tota la informació del trànsit per desplaçar-te per l’autopista amb la màxima seguretat i comoditat. L’aplicació ofereix la informació més fiable sobre el trànsit en autopistes en temps real, una informació que es gestiona des dels centres d’operacions de la companyia. A més d’informar sobre l’estat del trànsit a través de formats visuals i sonors dissenyats per evitar distraccions al volant, l’aplicació també permet reportar els incidents en temps real.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.