Política

La CUP avala Dolors Sabater de cap de llista

La formació ratifica el preacord amb Guanyem com l’inici d’una aliança estable

Guanyem té ara la paraula

Les bases de la CUP han avalat el preacord amb Guanyem, la formació de l’exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, com un primer pas d’una aliança política estable, però també que sigui la mateixa Sabater qui encapçali la candidatura unitària en les eleccions catalanes del 14-F.

L’esquerra independentista celebra “l’esforç i la generositat” de les dues formacions per arribar a l’acord en un llenguatge conciliador que busca facilitar l’entesa definitiva tenint en compte que Guanyem encara ha de decidir si el ratifica, i que altres formacions cridades a ser-hi mantenen la negativa. Les bases de la CUP van ratificar ahir la cessió del primer lloc de la llista a l’exalcaldessa de Badalona al mateix temps que van reforçar la seva posició en la futura aliança –descarten una coalició perquè volen que la CUP sigui el paraigua d’aquesta aliança dels diversos grups del sobiranisme d’esquerres que van iniciar converses.

La portaveu del secretariat nacional de la formació, Maria Rovira, va admetre, després del consell polític del matí, que l’aliança electoral “no és una coalició”, que el marc de relació i la fórmula s’estan acabant de negociar però que el preacord estableix que Guanyem s’integraria tant a la candidatura com a la resta d’espais decisoris de la CUP “per tal de treballar possibles dissensions”. La formació anticapitalista està disposada que el de la CUP no sigui l’únic nom de la candidatura electoral, però manté que la seva estructura organitzativa ha de ser la base de l’aliança.

La formació s’obre a continuar negociant les qüestions no resoltes amb Guanyem i les altres formacions, però Rovira ratificava que “l’important era tenir el preacord i les línies mestres”. “Avui hem dit que sí que volem seguir avançant, que Sabater encapçali la candidatura i treballar conjuntament amb Guanyem”, va dir.

El diputat Carles Riera va defensar una aliança que hauria de consolidar-se en el futur de manera estable. “Sumar en la construcció de la unitat popular és imprescindible”, defensa, i la CUP ha fet el pas endavant per afrontar el “nou cicle” després del “fracàs de la resposta a la crisi i de l’exercici de l’autodeterminació” que atribueix implícitament al govern de JxCat i ERC. Rovira reblava que la formació ha d’estar “a l’altura del país” impulsant el “nou espai” per al “canvi de cicle polític”.

La CUP passa la pilota a Guanyem, que ara haurà de decidir si ratifica el preacord o demana canvis –cal recordar que Guanyem havia donat a entendre que no havia acordat el text final–. A més, ahir a la tarda, Comunistes de Catalunya, de Joan Josep Nuet, va reaccionar a la decisió de la CUP refermant que no seran a la candidatura en els termes actuals, si bé descarten també repetir al Parlament l’acord amb ERC sostingut al Congrés.

LA FRASE

És el fruit de l’esforç dels dos espais, convençuts que sumar cap a la unitat popular és imprescindible
Carles Riera
diputat de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.