Política

El CIS dona el triomf a ERC i situa el PSC segon per davant de JxCat

En la segona enquesta posterior a l’aprovació del pressupost estatal, el CIS avala –com ho fa l’últim baròmetre del CEO– que ERC guanyaria les eleccions del 14 de febrer però ara amb un lleu desgast: obté un 16,7% en intenció directa de vot quan al novembre superava el 20%. El PSC és situat al segon lloc (14,3%) tot i caure un punt en un mes i supera JxCat (9,9%), que ja no és relegat pel CIS al cinquè lloc i que puja al podi amb un frec a frec entre els de Carles Puigdemont i els de Miquel Iceta.

Si bé el CEO retrata un torcebraç de Pere Aragonès i Laura Borràs, el CIS aferma ERC al primer lloc (tot i caure del 20,5% al 16,7% en només un mes en el qual ha exercit de soci clau de Pedro Sánchez al Congrés) i albira més disputa al segon lloc entre el PSC i JxCat. En un treball de camp fet de l’1 al 9 de desembre, els de Borràs han remuntat gairebé dos punts en el baròmetre de José Félix Tezanos. La disputa pel quart lloc és entre En Comú Podem (7,6%) i Ciutadans (6,8%). Els que milloren les expectatives també respecte l’últim més són la CUP (del 3,8% al 4,5%), el PP (del 2,1% al 3,5%) i Vox (de l’1,3% a l’1,5%). Una altra novetat és el PDeCAT d’Àngels Chacón, que al novembre ni apareixia i que ara –després de votar sí al pressupost de Sánchez– irromp al CIS amb un 1,5% de vot.

Quan pregunta qui vol de president, el CIS recull que les preferències miren a la presó i a l’exili. Perquè el citat com a preferit és Oriol Junqueras (17,7%) –que no és candidat–, el segon és Iceta (15,1%) i el tercer és Puigdemont (13%), que tampoc no és candidat. La predilecció per Junqueras fa que, de retruc, Aragonès (1,8%) aparegui per darrere de Salvador Illa (2,9%) o de Carlos Carrizosa (2,8%). Junqueras és l’únic que aprova (5,2 sobre 10), seguit d’Illa (4,8), Jaume Asens (4,4), els empatats amb un 4,2 Iceta, Jéssica Albiach i Carles Riera, i Carles Puigdemont (3,8) i Quim Torra (3,7).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.