Política

Traves de la Junta Electoral per fer més àgil el vot exterior

No permet tenir la documentació abans de proclamar les candidatures

Vacunar els membres de les meses, pendent

Malgrat que el govern de la Generalitat farà una segona petició en haver-hi consens de totes les formacions polítiques, la Junta Electoral ha desestimat d’entrada agilitzar el vot dels residents a l’exterior de cara al 14-F i ha rebutjat la proposta d’avançar l’enviament genèric de la targeta censal i la impressió de les paperetes a través d’un enllaç electrònic abans de la proclamació de les candidatures. Aquesta és la fórmula que proposava el govern per solucionar un dels problemes endèmics dels residents a l’exterior perquè poguessin guanyar un dies, segons va explicar ahir el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé.

Un cop engegada la maquinària electoral amb la publicació de la convocatòria als butlletins, l’aprovació dels dos decrets de subvencions i comptabilitat electoral i de normes complementàries, Solé va explicar que serà la Junta Electoral qui també haurà de decidir si inclou la població de risc en el sorteig per a la composició de les meses electorals. El govern també ha sol·licitat que en la decisió tingui en compte l’“excepcionalitat del moment”, i va afegir que igualment està en mans del Departament de Salut la decisió de si cal vacunar abans els ciutadans que s’elegeixin per sorteig. La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va explicar que aquesta serà també una decisió que es tractarà en el marc del Consell Interterritorial de Salut.

Les candidatures es formalitzaran el 13 de gener i la proclamació serà el 18 de gener. Abans, el dia 11, es farà la tercera reunió dels grups parlamentaris per valorar totes les circumstàncies de la pandèmia i anticipar la decisió sobre si es fan les eleccions, que es prendrà el 15 de gener. La campanya es farà del 29 de gener al 12 de febrer, amb un cens de 5.623.962 persones.

El govern fomentarà el vot per correu facilitant una única tramesa del sobre i les butlletes –també en braille–, la votació per franges de risc, i es designarà un responsable sanitari a cada col·legi electoral.

LA XIFRA

20,5
milions
costaran les eleccions, 8 més de l’habitual, per les despeses sanitàries, de neteja i personal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.