Política

Un mínim de 18 diputats no repetiran escó

Molts ho van anunciar al ple, altres no són a les llistes o s’han exclòs dels processos per fer-les

Vuit són d’ERC

En seran més, però ja abans de saber els resultats electorals i en ple procés dels partits per a l’elaboració de les llistes en solitari o en coalició (JxCat, Cs, PSC, CatECP i PP), ja se sap que hi haurà un mínim de disset diputats que no continuaran ocupant el seu escó al Parlament després de les eleccions del 14-F. Alguns d’ells ja es van acomiadar en el darrer ple de desembre, com ara Lluís Guinó (JxCat) –condemnat a 20 mesos d’inhabilitació com a membre de la mesa el 2017–, els republicans Ferran Civit, Gemma Espigares o la secretària quarta del Parlament, Rut Ribas; el socialista Rafel Bruguera o la diputada dels comuns Marta Ribas.

Els republicans són els que a priori tenen més baixes, vuit, perquè ja han fet públiques les llistes pel 14-F. Als noms ja esmentats s’hi afegiran els d’Aurora Carbonell, Marc Sanglas, Alba Metge, Adriana Delgado i Francesc Viaplana. Els resultats electorals marcaran qui dels diputats podrà repetir, però gairebé es pot descartar la presència d’Alfons Montserrat, que va de número dotze per Tarragona. Dels 32 diputats d’aquesta darrera legislatura d’ERC, dos eren de Demòcrates, amb Antoni Castellà i Assumpció Laïlla, que encapçalen les dues primeres posicions de la llista per Barcelona, a la que s’hi ha de sumar Eduardo Reyes, que es va presentar a les primàries i va quedar quart. Falta veure si es presenten en solitari o en coalició amb alguna formació, però les enquestes no els donen representació.

De Cs no se sap la llista que acompanyarà el candidat Carlos Carrizosa i, consultats, no han especificat si algun dels 36 diputats no vol continuar. En el PSC, també pendents de la llista, només hi ha la baixa de Bruguera, mentre que a CatECP també ho deixa Conchi Abellán. Els quatre del PP volen mantenir l’escó amb la candidatura liderada per Alejandro Fernández. Sí que hi haurà canvis en la CUP, amb les baixes de Vidal Aragonès i Natàlia Sànchez, mentre que Maria Sirvent podria quedar fora en anar la setena de la llista de Barcelona.

Interrogants a JxCat, pendents de la tercera urna

Fer càbales a JxCat és complicat perquè s’ha de validar la tercera urna amb la proposta que faci l’executiva nacional seguint diversos criteris –vots de suport, paritat, pluralitat ideològica o equilibri territorial, professional i generacional, entre d’altres– i que pot recol·locar en posicions de mantenir escó a diputats que per suports rebuts no entrarien, com és el cas d’Anna Tarrés, Pepe Puig, Elena Font, Glòria Freixa o Anna Geli, per posar alguns exemples. No continuen segur Lluís Guinó i Josep Maria Forné, mentre que ni el vicepresident primer de la mesa, Josep Costa; l’exconseller d’Interior Miquel Buch; Santiago Vilanova, d’Els Verds i que va entrar per Eduard Pujol; ni Toni Morral s’han presentat a les primàries. Malgrat tot, no és descartable que se’ls recuperi per a la propera urna, en la qual s’inclou Carles Puigdemont com a cap de llista.

Del PDeCAT pot ser que cap dels cinc diputats repeteixin, segons les enquestes, que els en donen un i estaria reservat a la cap de llista, l’exconsellera Àngels Chacón. Maria Senserrich, que va entrar per substituir Quim Torra, no surt ni a la candidatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.