Propostes de millora
Empresaris i sindicats responen a la pregunta plantejada per L'Econòmic sobre quines modificacions consideren
que s'haurien d'incloure en la reforma laboral durant la seva tramitació parlamentaria com a llei
«És el moment de la cogestió d'empresari i treballador»
«Cal incorporar mesures d'una cooperació més alta entre empresaris i treballadors. És el moment de plantejar de manera clara propostes de cogestió com les que es practiquen a Alemanya amb la participació responsable dels treballadors en els òrgans de govern i en els resultats de les companyies. El món ha canviat i demana que, per competir, les empreses posin en comú i amb una mateixa visió totes les persones que en formen part en una lògica de cooperació i no de confrontació, amb l'objectiu comú que l'empresa pervisqui en el temps.»
«Es pot donar cabuda a millorar la productivitat»
«En la tramitació parlamentaria de la reforma laborals'hauria de buscar la manera d'incorporar mesures més creatives en l'àmbit de les relacions laborals. Una de les mesures podria ser donar més cabuda a les noves tecnologies com a fórmula d'estímul de l'economia. Seria la manera d'ajudar a incrementar la productivitat i la competitivitat del nostre teixit empresarial. Així mateix, considero que es podria mantenir i implementar incentius fiscals per a les empreses que inverteixen en instruments per millorar la productivitat.»
«Fogasa no se la pot carregar més del que pot assumir»
«La proposta de la Rrforma laboral de fer un fons per compartir el cost de l'acomiadament crec que s'ha de definir bé. Ara com ara, el fons de garantia salarial (Fogasa) servia per suplir l'empresari que per insolvència no podia respondre a les indemnitzacions. Crec que no s'ha de carregar massa Fogasa, perquè acabarem perdent una eina de protecció com aquesta. Hem arribat els últims a l'estat del benestar i tenim el risc de perdre molts drets adquirits i no poder-los recuperar, i això considero que ara com ara seria molt injust.»
«La realitat de les pimes ha d'incorporar-se als convenis»
«Considero que un tema important que s'hauria d'incorporar a la nova llei és que es reguli d'una forma diferent la realitat de les petites i mitjanes empreses (pimes), la qual moltes vegades no queda suficientment reflectida dins dels convenis col·lectius sectorials. És a dir, hi ha d'haver possibilitats d'adaptar les necessitats de cada empresa fora dels convenis col·lectius, sempre respectant els drets dels treballadors i reconeixent les necessitats de l'empresa, tant en termes de flexibilitat, com de remuneració, contractació, etcètera.»
«S'ha d'intentar desjudicialitzar al màxim»
«Crec que en la tramitació parlamentària s'ha de mirar de desjudicialitzar al màxim tota relació laboral. Per suposat que hi ha d'haver protecció jurídica, però no pot continuar el model actual en què qualsevol problema laboral acaba als jutjats. Aquest fet genera molta desconfiança en l'empresari, que queda pendent de quin jutge li toqui. A més a més, considero necessari que es tracti el tema de l'absentisme, que ara com ara representa un 1% del PIB, i no és normal que no s'hagi tractat cap tema respecte a aquest cas durant la reforma.»
«Cal trobar la manera de fer àgil la negociació»
«És principal la definició de què són situacions econòmiques negatives per evitar que els jutges es converteixin en dubtosos analistes de la viabilitat d'empresa. Si no es puntualitza bé aquest apartat, serà poc efectiu. També cal trobar els mecanismes perquè les negociacions col·lectives, que per raons econòmiques caiguin en l'àmbit de la mateixa empresa i fora de l'àmbit sectorial, no entrin en atzucacs que només són pèrdua de temps, confiança, generen un mal clima i la seva tardança fa que moltes vegades l'empresa ja tingui escassa viabilitat.»