Política

La pandèmia dificulta la recollida d’avals als partits sense representació

Les formacions novelles han d’aconseguir 5.600 signatures abans de l’11 de gener

JxCat, Demòcrates i el PNC són algunes de les forces que cerquen firmes

És un tràmit, però es pot complicar per a alguns partits polítics que es volen presentar per primera vegada a les eleccions: han d’aconseguir el 0,1% del cens electoral en avals abans de l’11 de gener. Això equival a 5.600 signatures (unes 4.200 a la demarcació de Barcelona, 700 a Tarragona, 600 a Girona i 500 a Lleida). La pandèmia, però, ho dificulta en alguns casos. Diverses formacions constaten que la suma de les restriccions de mobilitat, el teletreball i les mateixes vacances de Nadal són factors que alenteixen la recollida de firmes. Per això, aguditzen l’enginy i ideen campanyes a les xarxes socials i a WhatsApp per arribar al màxim de gent possible.

Qui ho té més fàcil a priori és Junts per Catalunya, el nou partit de Carles Puigdemont, que diumenge va començar a recollir els avals amb més de 150 punts distribuïts arreu de Catalunya fins diumenge vinent. Al PDeCAT no li cal cap recollida perquè es considera que ja es va presentar el 21-D, ja que conserva els drets electorals de la coalició JxCat.

En canvi, el Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), de Marta Pascal, s’afanya des de dimecres a trobar suports per ser presents a les urnes i ja ha activat el miler de militants de la formació perquè cerquin firmes. Tenen quatre punts de recollida a les quatre capitals de demarcació i ofereixen la possibilitat d’anar a buscar els avaladors al domicili.

Al seu torn, Antoni Castellà ja va avançar al novembre, quan va guanyar les primàries de Demòcrates, que iniciarien el procés de recollida d’avals per al 14-F.

En el cas de Primàries, també han començat la crida de voluntaris i distribució de punts de recollida de signatures. En el procés d’elecció de les llistes van participar-hi 5.800 persones, una mica més dels avals que necessitaran.

D’altra banda, l’animalista PACMA va presentar la setmana passada un recurs de nul·litat que demana que se suspenguin les eleccions, entre altres motius, perquè considera difícil que els partits sense representació puguin recollir els avals en el context de pandèmia.

Qui també n’està cercant és Roger Español, l’activista que va perdre un ull en les càrregues policials durant el referèndum de l’1-O. Després de presentar-se com a cap de llista al Senat amb JxCat, ara impulsa una candidatura amb el nom Coalició de Represaliades i les sigles CDR. Hi ha previstes taules de recollida al carrer aquesta setmana a Barcelona, Sabadell, Cerdanyola i Mollet, respectant, és clar, les mesures d’higiene i seguretat.

LA XIFRA

4.200
firmes
calen a la circumscripció de Barcelona per concórrer el 14-F, 700 a Tarragona, 600 a Girona i 500 a Lleida.
0,1
per cent del cens
és el que necessiten en avals els partits que es presenten per primera vegada a les eleccions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.