Política

Demòcrates s’integra a les llistes de JxCat amb Laïlla de número 16 a Barcelona

Castellà fa un pas enrere i es presentarà en el lloc 25

El procés de votació de les candidatures definitives començarà avui, amb Puigdemont com a cap de cartell

Del grup d’ERC al grup de Junts per Catalunya. Després del trencament formal amb els republicans per l’assistència de dos membres del partit a una reunió amb formacions ultres, Demòcrates –escissió de l’extinta Unió Democràtica– ha tancat un acord amb el partit de Carles Puigdemont per integrar alguns dels seus membres a les llistes de JxCat. Assumpció Laïlla, diputada des del 2006, figurarà en el número 16 a Barcelona, malgrat que el líder de Demòcrates, Antoni Castellà, va guanyar les primàries del partit al novembre per ser el candidat a la presidència de la Generalitat. Qui va ser secretari d’Universitats i Recerca amb Artur Mas anirà en el número 25. En les eleccions de fa tres anys, JxCat va obtenir disset diputats a la circumscripció de Barcelona.

Les dues formacions han firmat un document titulat Lleials a l’1-O!, que defensa l’“activació” de la declaració d’independència del 2017 i no “diferir” el mandat del referèndum sine die. Entre els punts de l’acord, hi ha “la consecució d’un procés constituent que culminarà amb la redacció de la Constitució de la República de Catalunya, que haurà de ser ratificada per un referèndum, el segon, que servirà per tancar democràticament el cicle emancipatori iniciat l’1-O”.

“La unitat i la transversalitat no només s’han de predicar, també s’han de practicar, i, sobretot, exercir”, va defensar la presidenciable de JxCat, Laura Borràs. “Hem posat al davant allò que ens uneix, voler avançar inequívocament cap a la independència”, hi va afegir. Al seu costat, Castellà va parlar del 14-F com a plebiscitari: “L’1-O és vigent, el mandat no és interpretable; aquestes eleccions han de ser plebiscitàries per fer-lo efectiu.”

En l’acord polític no s’estalvien crítiques indirectes a ERC, ja que es conjuren a defensar “a ultrança la sobirania, la integritat i la dignitat del Parlament, sense tolerar cap mena d’ingerència en el seu funcionament ni en la seva activitat com va passar amb la investidura fallida del president Puigdemont i amb la inhabilitació del president Torra”.

Tercera urna

Les bases de les dues formacions votaran ara l’acord. La militància de JxCat validarà a partir d’avui la llista completa, després d’escollir-ne la presidenciable i els primers noms que l’acompanyaran. Puigdemont se situa com a cap de llista a Barcelona i la direcció estava ultimant ahir una proposta per ajustar les candidatures amb criteris de paritat, representativitat i experiència.

LES FRASES

La unitat i la transversalitat no només s’han de predicar, també s’han de practicar
Laura Borràs
Presidenciable de JxCat
L’1-O és vigent, el mandat no és interpretable; el 14-F ha de ser plebiscitari per fer-lo efectiu
Antoni Castellà
Portaveu de Demòcrates


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.