Economia

Una nova onada faria tancar un 40% d’autònoms

Pimec denuncia que prop d’un 90% del col·lectiu pateix la caiguda de l’activitat

Els problemes s’estenen a sectors més enllà de l’hostaleria

Reclamen ajuts directes i suficients

Una nova onada de la pandèmia i les restriccions que comportaria duria al tancament irremissible del negoci de quatre de cada deu autònoms catalans. Ho posa de manifest un informe presentat ahir per Autònoms Pimec, que també constata que gairebé un 90% dels membres d’aquest col·lectiu estan patint una davallada en l’activitat, un fet que compromet la continuïtat d’aquests negocis, dels quals, segons l’enquesta en què es basa l’estudi, només un 15% podrien resistir relativament bé un paquet de noves limitacions a causa de la Covid-19. Durant la presentació, el gerent de l’àrea institucional de Pimec, Àngel Hermosilla, va concretar que els sectors més afectats continuen sent l’hostaleria i la restauració, com s’ha pogut comprovar des de l’inici de la pandèmia, tot i que es comença a observar que els problemes ja s’estan estenent a sectors com ara la construcció. Hermosilla va resumir l’evolució de l’activitat d’aquests treballadors per compte propi recordant que, si bé ara mateix hi ha menys autònoms amb una activitat inferior al 50% en comparació amb els que hi havia fa uns mesos, també es comprova que ha augmentat considerablement el nombre d’autònoms que no poden desenvolupar cap mena d’activitat, concretament un 8,4% menys que al setembre. A més, els actuals problemes de tresoreria, que afecten vuit de cada deu treballadors, auguren greus dificultats financeres immediates, que es deixaran notar ja en el primer trimestre del 2021.El gerent de l’àrea institucional de la patronal es va voler referir a les dificultats específiques de sectors concrets que, va dir, estan sent “invisibilitzats”. Entre aquests, va esmentar els autònoms que es dediquen a l’oci infantil, certes activitats culturals i els firaires. Hermosilla va recordar que “passen desapercebuts” perquè molts no han pogut reobrir després del tancament del març. Alhora, els ajuts que els arriben s’han limitat a les petites subvencions de la Generalitat. En aquest sentit, la vicepresidenta d’Autònoms Pimec, Carme Garcia, va reclamar mesures directes que beneficiïn el col·lectiu bo i injectant-hi liquiditat per pal·liar la caiguda de la facturació.

L’activitat de les colònies cau un 90%

r.m.b

L’impacte que la Covid-19 ha tingut en les empreses i entitats que organitzen colònies ha suposat pèrdues de més de 50 milions d’euros. Així ho calculen l’Acellec, l’Accac i la Confederació, les tres organitzacions que representen la pràctica totalitat del sector a Catalunya. L’activitat ha caigut aquest any un 90%, fet que ha provocat una davallada de la facturació d’uns 210 milions d’euros. L’activitat de les colònies escolars es concentra a la primavera, que aquest any va coincidir amb el confinament i la suspensió de l’activitat presencial de les escoles. L’estiu ha estat fluix, segons les organitzacions, i a la tardor i a l’hivern les sortides escolars han estat pràcticament inexistents per les restriccions. Per això demanen un ajut al govern de 80 milions d’euros, ja que els que s’han atorgat, afirmen, cobreixen només el 5% de les pèrdues. Les patronals alerten que es posa en perill un sector essencial per al model educatiu català i 4.000 llocs de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.