Societat

SANDRA SERRA

Vicepresidenta autonòmica de la Creu Roja

“Estrenar una joguina és un dret dels infants”

El projecte La Joguina Educativa vol fomentar el valor pedagògic i la importància educativa de la joguina, entenent-la com un element vehicular per treballar la tolerància, el respecte i la igualtat
La pandèmia ha agreujat la situació de les famílies vulnerables i ha incrementat el nombre de sol·licituds de joguines

Cada any per aquestes dates, Creu Roja Joventut Catalunya (CRJ) promociona més que mai la campanya Els seus drets en joc, del projecte La Joguina Educativa, que es duu a terme per tot el territori català amb la finalitat de poder garantir joguines noves, no sexistes, no bèl·liques i cooperatives als infants que es troben en una situació de vulnerabilitat. Aquest any hi participen més de 1.500 persones voluntàries de 83 assemblees de la Creu Roja a Catalunya, que fan que la campanya arribi a uns 400 municipis catalans i reparteixi més de 70.000 joguines a uns 25.000 infants.

‘Els seus drets en joc’, el nom de la campanya, fa ús d’un joc de paraules que posa el focus en la vulneració d’un dels drets bàsics de la infància. Es vulneren, aquests drets? Expliqui’ns una mica com neix la campanya.
Es va decidir enfocar la campanya de joguines a l’entorn del missatge recollit en l’article 31 de la Convenció dels Drets de l’Infant. Aquest article reflecteix que “el nen té dret a l’esplai, al joc i a participar en les activitats artístiques i culturals”. Per això es va escollir el lema Els seus drets en joc, fent ús d’un joc de paraules que crida l’atenció sobre la vulneració d’un dret bàsic per als infants. La importància d’aquest enfocament ens va portar a convertir aquest lema en la base de futures campanyes, i va esdevenir així la marca que Creu Roja Joventut vol imprimir en el projecte. A Creu Roja Joventut creiem en el joc com una de les vies més útils per a la difusió de qualsevol proposta educativa i pedagògica; per tant, dediquem tots els nostres esforços perquè en l’època més significativa (en la nostra societat occidental) de la joguina durant l’any (el Nadal) cap infant quedi sense rebre un joc o joguina pertinent, que reforci l’evolució natural.
Fa 28 anys que organitzen aquesta campanya. Aquest ha estat el més difícil de dirigir?
Tenim sort que és una campanya que ja es troba molt arrelada a la nostra societat i amb la qual la gent col·labora cada any. Com tothom, aquest any ens hem hagut d’adaptar a la nova situació, sobretot en les activitats de sensibilització al carrer. Però, un cop més, la societat s’ha bolcat amb nosaltres.
25.000 infants són molts. N’ha augmentat el nombre enguany?
La pandèmia de la Covid-19 no ha fet sinó agreujar la situació de les famílies vulnerables que ja atenia la Creu Roja en aquest àmbit i incrementar el nombre de sol·licituds de joguines. I, de fet, durant tot l’estat d’alarma també es va fer un esforç extra per cobrir les necessitats de tots els infants. És per això que, una vegada més, la institució es torna a bolcar amb els drets dels infants.
Ha canviat el perfil dels usuaris i usuàries de la campanya respecte a altres anys?
El perfil és similar al d’altres edicions. Són persones que viuen al dia, però és cert que amb la pandèmia han vist com s’agreujava encara més la seva situació. La difícil situació econòmica que estem vivint ha fet que el nombre d’usuaris i usuàries de la Creu Roja es vagi incrementant i, amb tot això, hem de tenir present que els primers afectats per aquesta conjuntura són els infants.
Com funciona la campanya?
Les donacions es poden fer als diferents punts de recollida, que es poden consultar a www.lajoguinaeducativa.org. Al mateix espai virtual, es pot veure el calendari d’activitats previstes a les diverses localitats. Per les dificultats logístiques arran de la pandèmia, s’ha reforçat la campanya amb donatius econòmics a través de la pàgina per a la compra de joguines noves. Tot i així, com he dit, estem molt contents dels resultats, és una campanya molt arrelada i la societat hi continua col·laborant.
Han hagut d’incorporar protocols establerts amb motiu de la Covid-19?
La campanya ha viscut alguns canvis significatius per poder continuar arribant a milers de nens i nenes. Ens hem vist obligats a adaptar-nos i a elaborar protocols: entregues de joguines amb cita prèvia més espaiades, menys voluntariat en una mateixa activitat, desinfecció de les joguines rebudes en donacions... Ens hem readaptat per poder donar resposta a totes les famílies, apostant per la donació d’aportacions econòmiques online per tal de garantir la seguretat i minimitzar els riscos de contagi tant dels receptors de joguines com del conjunt de persones voluntàries i tècniques que treballen per fer possible la campanya.
També han estrenat noves activitats per ajudar els infants.
Aquest any, com a novetat, hem organitzat una cursa virtual. Entre el 18 i el 22 de desembre, els participants podien sortir a córrer o a caminar intentant sumar el màxim de quilòmetres possible. L’objectiu de totes les persones participants era aconseguir el màxim nombre de joguines i la veritat és que, tot i ser el primer any, estem molt contents del resultat aconseguit.
Més que mai, aquest any els nens i nenes necessiten uns dies de màgia i il·lusió...
En moments de crisi, els infants que viuen en situació de pobresa o d’exclusió social es troben davant d’una situació de pèrdua d’oportunitats (menys salut, menys èxits educatius, pitjors condicions d’habitatge, relacions socials deteriorades, més exposició a la violència...) i davant d’una societat menys capaç i menys cohesionada. És per això que des de Creu Roja Joventut activem tots els recursos necessaris per incidir en la millora d’aquesta situació. Evidentment, aquest any també hi serem, sempre al costat dels que més ho necessitin. Com a organització, hem de proposar accions i donar respostes socials a aquesta greu crisi econòmica. Per tant, és ara, més que mai, que hem de fer una crida social a la solidaritat i a la tolerància perquè tots els infants rebin una joguina amb la qual puguin desenvolupar les seves capacitats i habilitats al·ludint al valor pedagògic d’aquesta eina.
Durant el confinament també han fet un esforç per cobrir les necessitats dels infants. Estan preparats per si n’arriba un altre?
Des de la declaració de l’estat d’alarma al nostre país, vam poder observar que una de les demandes del territori per als nens, nenes i joves que atenem eren els recursos lúdics. Vam arribar a lliurar més de 6.000 lots lúdics (jocs i material escolar), així com més de 300 tauletes electròniques a tot Catalunya per tal que els infants i joves poguessin continuar connectats amb els nostres projectes d’infància. Hem après molt; ens hem hagut de reinventar i tenir més capacitat de reacció, així que, si cal, hi tornarem a ser.
Els catalans i catalanes som prou solidaris? O cal més conscienciació?
Fa molts anys que estic involucrada en aquesta campanya de joguines i és un orgull veure com any rere any la gent hi participa i hi col·labora activament. En aquestes dates i, tractant-se d’infants, hi ha molta solidaritat. És veritat, però, que sovint ens costa conscienciar sobre el fet que és necessari que sigui una joguina nova, no usada. Però de seguida que es fa la reflexió, s’entén perfectament i la resposta és positiva.
Per què és tan important que les joguines siguin noves?
Sovint em fan aquesta pregunta i sempre responc el mateix, s’ha convertit gairebé en un mantra. Per tal de no discriminar cap infant per la seva situació de vulnerabilitat, des de Creu Roja Joventut no fem distinció entre infants de primera i de segona. No es reparteixen joguines noves a un grup d’infants i usades a un altre. A més, no podem garantir que la joguina usada sigui totalment segura a partir del moment en què s’ha extret del seu embolcall original.
També remarqueu que cal que les joguines transmetin els valors de Creu Roja Joventut. Quins són aquests valors?
Les joguines esdevenen transmissores de valors socials, són un reflex del que ens envolta, de la nostra societat. Són les eines amb què els nens i nenes adquireixen coneixements i comportaments que formaran part del seu bagatge com a persones. Durant la infància, el model principal d’aprenentatge i expressió és el joc i la joguina. Per aquest motiu, és important que siguem conscients del que estem oferint als infants, i de la visió del món que els estem transmetent. Per tant, el projecte de La Joguina Educativa té com a objectiu principal fomentar el valor pedagògic i la importància educativa de la joguina, entenent-la com un element vehicular per treballar la tolerància, el respecte i la igualtat. Hem de fomentar un joc ric, plural i divers i, sobretot, hem d’oferir experiències positives a imitar. Més que prohibir determinades joguines, hem de vetllar perquè a cada llar s’estableixin relacions basades en l’amor i el respecte i en què es privilegiïn les actituds democràtiques. A més, és molt important observar els infants mentre juguen –si pot ser, jugant amb ells– per posar atenció, d’una banda, a les seves preferències i desitjos, i, de l’altra, a les seves creences i aprenentatges. Jugar amb els infants és sinònim de divertir-nos amb ells, gaudir mútuament del moment, de l’espai, de la seva rialla. Ens permet comprendre el seu punt de vista, conèixer-nos, reforçar els vincles i transmetre models i valors. També vull remarcar la importància del consum responsable: per jugar no és imprescindible acumular moltes joguines.
Moltes joguines, però, continuen sent sexistes i bèl·liques. Costa canviar mentalitats...
Les joguines no són sexistes per si mateixes, però el missatge que es pot transmetre quan les regalem, sí. L’educació a través del joc mai és neutra. Les persones adultes som models de transmissió de valors. Hem de fer que les criatures puguin créixer en llibertat i se sentin lliures i no limitades per allò que tradicionalment s’ha fet. No existeixen joguines per a nens o per a nenes, sinó aquelles que fan que s’ho passin bé o que s’avorreixin. L’elecció d’un joc o una joguina s’ha de deixar a l’atzar. I quant a les joguines bèl·liques, el principal problema que es té quan s’adquireixen és que estem dient als infants que ens sembla bé que hi juguin i, per tant, indirectament, que la guerra i la violència ens semblen bé per solucionar problemes. Per això creiem que no són una bona opció, aquesta mena de joguines.
Suposo que no deu tenir preu veure la cara d’un nen quan desembolica una joguina. L’esforç es veu totalment recompensat?
Recomanem a les famílies que vinguin sense els infants per tal que siguin elles mateixes qui entreguin les joguines als seus fills i filles el dia que vulguin. Però sí que veus cares de felicitat i agraïment en aquestes famílies, i molta il·lusió si venen amb els infants. Precisament, l’altre dia va venir un infant a recollir un lot, i va al·lucinar quan va desembolicar el que ell desitjava. És un moment únic, màgic i molt emocionant.

Un projecte anual

La Joguina Educativa és un projecte anual i, per tant, fan activitats de sensibilització i s’hi pot col·laborar durant

tot l’any. Existeixen diverses maneres de col·laborar en aquesta campanya, ja sigui fent una aportació d’una joguina nova en qualsevol dels punts de recollida o bé a través d’una contribució econòmica. En el lloc web www.lajoguinaeducativa.org es pot veure el calendari d’activitats que es fan arreu de Catalunya, així com a les xarxes socials de Creu Roja Joventut: www.facebook.com/crjoventut; www.instagram.com/creurojajoventut; twitter.com/crjoventut?lang=ca



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.