Política

La sortida d’Illa obre a Iceta la porta i acosta Darias a Sanitat

Deixar el Ministeri ara en plena vacunació seria un pas en fals si el 15 de gener les eleccions són ajornades pel virus

El líder del PSC aspira a la vacant a Política Territorial si Sánchez el reclama

“Serà Miquel Iceta. Jo puc confirmar que el candidat del PSC serà Iceta”, va dir dimarts a TVE el ministre Salvador Illa. “El govern de coalició gaudeix de bona salut i té al davant una legislatura llarga i fructífera”, va dir el president Pedro Sánchez hores després en el balanç del 2020. Paradoxalment, l’endemà de les proclames La Moncloa –i la war room del guru Iván Redondo– van agitar el taulell català amb una aposta de risc: apartar Iceta i enviar com a cap de cartell del PSC el ministre de Sanitat, que gestiona la campanya de vacunació i a les portes de la temuda tercera onada de contagis de la Covid-19. Per cobrir el buit d’Illa, Sánchez pensa en Carolina Darias (de Política Territorial saltaria a Sanitat), i per a Iceta la porta de sortida pot ser la porta d’accés al Consell de Ministres.

A punt de complir el seu primer any de govern, Sánchez medita la seva primera i inesperada crisi de govern del mandat amb Catalunya i les urgències electorals del PSC com a únics detonants del que només 24 hores abans era un mer rumor fugisser. El moment de la crisi sanitària és crític i l’aposta des de Madrid per Illa és una jugada de riscos múltiples: ha sobreviscut a la segona onada sent el segon ministre més ben valorat pel CIS –superat només per Nadia Calviño– i el CEO el situa com a quart dirigent català en valoració amb un 4,7 –un punt més que Iceta i darrere d’Oriol Junqueras (5,5). Però que Illa agafi un vol de tornada del pont aeri implica que la gestió sanitària de Sánchez es convertirà ara en motiu de confrontació electoral i que els rivals li recordaran que va abandonar Sanitat quatre dies després que Josefa Pérez a l’Hospitalet rebés la primera punxada de la primera vacuna.

Un altre gran risc de la jugada és administrar el calendari sobre una variable volàtil com és el virus. Si Illa abandona ja Sanitat per no jugar amb l’avantatge de fer precampanya amb un aparell ministerial al darrere, s’exposa a fer un pas en fals si el 15 de gener la mesa de partits decideix que les eleccions del 14 de febrer no es poden realitzar per motius sanitaris i que han de ser ajornades. En aquest supòsit,# Illa quedaria en el terreny de ningú d’unes no eleccions i com a candidat designat, amb el cost d’aparèixer com qui va abandonar el vaixell de la lluita contra la Covid-19 i no va esperar ni a completar el calendari de la vacunació.

Si bé Sanitat disposa des de l’agost de Silvia Calzón com a secretària d’estat, un càrrec que no existia, la canària Darias participa en els consells interterritorials com a ministra de Política Territorial i coneix tan bé i de primera mà l’agenda sanitària que esdevé aspirant per aproximació. En cas que Iceta recalés a Madrid, viuria un revival a La Moncloa: hi va ser subdirector del gabinet de la Presidència el 1995 en època de Felipe González.

LA XIFRA

4,7
és la nota
que Illa obté al CEO i és el quart dirigent més ben valorat. Al CIS és el segon ministre més ben puntuat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.